Сривът на SVB разкрива скрития системен риск на технологичната машина за пари

Много фирми за частен и рисков капитал се оказаха изправени пред същия риск от контрагента, което създаде трескав уикенд преди федералната намеса.

20:30 | 13 март 2023
Автор: Прия Ананд, Доун Лим, Хана Милър и Хедър Пърлбърг
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сривът на Silicon Valley Bank (SVB) накара фирмите за рисков капитал и частните капиталови дружества по света да преосмислят модела си на работа, след като изведнъж се оказаха изложени на риск от цялата машина за пари на технологичната индустрия.

SVB се рекламираше като универсално звено за технологични визионери - нещо повече от банка, финансов партньор в сферата на заемите, управлението на валута и дори личните ипотечни кредити. Тактиката ѝ за обединяване на клиентските услуги беше определена от някои като агресивна, но беше трудно да се оспорят резултатите: бизнес при който 44% от подкрепените от рискови фондове технологични и здравни компании, които станаха публични през миналата година, и цялостен експлозивен растеж по време на бума.

По този начин тя създаде огромен риск от контрагенти – едно единствено слабо място , което може да застраши разрастващата се финансова екосистема, която подкрепя следващите големи идеи в Съединените щати.

Фирми за дялово инвестиране, сред които Vista Equity Partners, Insight Partners и Thoma Bravo, имат десетки компании в портфейла си, които са банкирали в SVB. Тя беше предпочитаната институция за стартиращи компании, подкрепяни от най-известните рискови фирми в региона, като Sequoia Capital и Andreessen Horowitz. Тя е предоставяла услуги на Roku Inc. и други публични компании дълго време след IPO-то им.

Това е стряскащ сигнал за събуждане на регулаторните органи, които до голяма степен останаха безучастни към разрастването на сенчестата банкова система след световната финансова криза. Фирмите за дялово инвестиране са инвестирали над 6 трилиона долара в икономиката на САЩ през 10-те години до 2021 г. и в тях работят над 11,7 милиона американци. Парите за рисков капитал са се увеличили повече от четири пъти от 2007 г. до 2021 г., достигайки около 1 трилион долара, а в компаниите, подкрепени от рисков капитал, работят 3,8 милиона души, което е увеличение с 960% спрямо 1990 г. 

След дни на трескаво планиране на извънредни ситуации в света на рисковия капитал, в неделя финансовите регулатори на САЩ изложиха план за защита на средствата на вложителите след фалита на SVB. Министерството на финансите, Федералният резерв и Федералната корпорация за застраховане на депозитите обявиха съвместно усилията, които включват програма за финансиране на банки, задействана по силата на извънредните правомощия на Фед.

Програмата позволява на банките да пласират държавни ценни книжа, чиято стойност рязко спадна през последната година, във Фед и да получат обратно номиналната им стойност под формата на едногодишен заем. Именно големите нереализирани загуби от тези ценни книжа, съчетани с нестабилните депозити, обрекоха SVB на гибел.

"Радвам се, че не се наложи да научим това по трудния начин, но това все пак е напомняне за опасностите, когато станем твърде зависими от една единствена точка на провал", казва Дарън Енг, съветник по рисков капитал и изпълнителен директор на асоциацията на рисковите предприятия в Лос Анджелис. "Екосистемата не трябва да бъде зависима само от една банка."

"Набиране на долари"

Компании за рисков капитал, основатели и изпълнителни директори прекараха уикенда в разработване на планове за стартиращи компании с блокирани средства. Някои от фирмите с големи портфейли, включително General Catalyst и Khosla Ventures, предложиха да помогнат на компаниите от портфолиото да покрият разходите за заплати.

Ари Нюман, съосновател на Massive Capital Partners, "набираше долари", за да помогне на компаниите от портфолиото си да намерят средства за изплащане на заплати. В неделя вечерта, след съобщението на правителството, той заяви, че не съжалява.

"Постъпих правилно, за да защитя и подкрепя портфейла си, и бих го направил отново", каза Нюман. "Изчакването да видя какво ще се случи не беше отговорният перчем за мен като инвеститор".

Огромният обхват на SVB беше разкрит пред Джошуа Фрост, помощник-секретар на Министерството на финансите за финансовите пазари, докато той говореше пред виртуална аудитория от почти 1000 инвеститори в рисков капитал и техните портфейлни компании в петък вечерта.

По време на разговора в Zoom, предназначен само за членове, представителите на лобистката група National Venture Capital Association задаваха въпрос след въпрос към Фрост, който по-късно вечерта щеше да разговаря с представители на FDIC. Те го помолиха да вземе предвид мнението на индустрията, когато служителите подготвят отговора.

"Мащабът на това, за което тази индустрия е отговорна, и от името на страната, е значителен", каза президентът на NVCA Боби Франклин. "Това е мястото, където се случват иновациите."

Същия ден около 20 финансови директори и ръководители на частни капиталови дружества, които имат досег със SVB, се включиха в телефонно обаждане. Някои от тях заявиха, че ако стане ясно, че депозитите не са сигурни в по-малките институции като SVB, те изобщо ще спрат да депозират активи в тях, каза човек, с информация за разговора.

Черна дупка

Междувременно институционалните инвеститори побързаха да се уверят, че не изпращат пари в черната дупка на SVB.

Според запознат служител в петък в бек-офисите на някои от най-големите държавни пенсионни фондове служителите са проверявали дали средствата за капиталовите искания не са преведени по сметки, свързани със SVB.

Същото се случва и сред инвеститорите в базираната в Ню Йорк Insight Partners, където около 50% от компаниите в портфейла имат банкови отношения със SVB, твърдят запознати. Само няколко дни преди фалита на банката тя е изпратила изискване за капиталов и се е наложило внезапно да промени мястото на превода на парите, дължими през следващата седмица.

Други не бяха достатъчно бързи. Един стартъп, който е взел заем от SVB, е трябвало да се съгласи да не открива други сметки в американска банка като условие за получаване на заема, казва запознат с въпроса. Поради това компанията не е могла да се измъкне, тъй като се е страхувала да не наруши договор.

Този стартъп едва ли е бил единствен. По време на разговори с потенциални клиенти екипът по продажбите на SVB често предлага различни услуги и разговор за обикновена бизнес банкова сметка се превръща в разговор за това как банката може да предостави рисков дълг или дори да открие лични сметки за основателите, казва човек, който е чул това през последния месец. Представителите на банката биха намалили лихвите по дълга, колкото повече средства има бизнесът на депозит.

Някои смятат, че това е агресивно банкиране. Други видяха в това отражение на самата Силициева долина - поемане на големи рискови рискове, когато другите не биха го направили.

Въпрос и на доверие

"SVB предоставяше рисков дълг за компании, които понякога нямат приходи или пък имат милиони приходи, на много добра цена", казва Джай Дас, съосновател на Sapphire Ventures. "В това имаше много доверие".

Майкъл Мориц от Sequoia оприличи загубата на SVB на "смърт в семейството" в статия, публикувана в неделя във Financial Times.

"Съдбата на хиляди малки технологични компании и жизнеността на икономиката на стартиращите предприятия ще се върнат в ръцете на непознати", пише Мориц. "А САЩ ще бъдат още по-бедни."

SVB, разбира се, не беше единствената финансова институция, която технологичната индустрия покровителстваше, но беше изявен лидер на пазара. Дотолкова, че банкирането в нея беше нещо като почетна значка сред рисковите капиталисти.

Нейният крах оставя празнина в индустрията, която непосредствено след това вероятно ще бъде запълнена от множество банки.

"Най-доброто за екосистемата би било половин дузина банки да си партнират с технологични предприемачи и инвеститори в ранен етап на развитие", казва Скот Джейкъбсън, управляващ директор в Madrona Venture Group, като добавя, че JPMorgan Chase & Co. на Джейми Даймън инвестира в своите отношение с технологични компании. "Сега има възможност и други да запълнят тази дупка. Много от тях ще бъдат добре дошли".

Скот Шейн, управляващ директор в базираната в Кливланд Comeback Capital, се възмущава от идеята, че оздравяването на хората с депозити в SVB е равносилно на спасяване на богати рискови капиталисти. Фирмата му инвестира изключително в компании извън района на залива, в градове като Омаха, Небраска и Талахаси, Флорида.

"Хората всъщност не разбират", казва Шейн. "Стартъпите са навсякъде".

От другата страна на света Хасиб Куреши, управляващ партньор във фирмата за крипто рисков капитал Dragonfly, разбра за предпазния механизъм на федералното правителство в хотелската си стая в Дубай, където е на бизнес пътуване. Той се събудил посред нощ, като с тревога превъртал телефона си и проследявал развитието на събитията около SVB.

Без никакви действия "щеше да има кръв по улиците", казва Куреши.

А сега?

"Има много емотикони", казва той за текстовите си съобщения с компаниите от портфолиото на Dragonfly. "Много радост и облекчение".