SVB зрелищно колабира, след като лихвената ерес се превърна в реалност

44-часовият колапс на SVB се корени в залозите за стабилни лихвени проценти, направени по време на пандемията

11:03 | 12 март 2023
Автор: Брайън Чапата
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Грег Бекер седеше в червен фотьойл на конференция само с покани в Лос Анджелис миналата седмица, кръстосал крака и ръкомахайки във въздуха.

„Гордеем се, че сме най-добрият финансов партньор в най-предизвикателните времена“, каза главният изпълнителен директор на SVB Financial Group на Upfront Summit на 1 март, ден преди фирмата му да бъде кандидат за отличието „Банка на годината“ на гала в Лондон.

Само седмица по-късно всичко се разпадна.

Сривът на SVB във Федералната корпорация за застраховане на депозитите дойде внезапно в петък, след френетични 44 часа, в които дългогодишната клиентска база от технологични стартиращи фирми изтегли депозитите си. Но съдбата на банката беше решена преди години – по време на пика на финансовата мания, която обхвана САЩ, когато удари пандемията.

Подкрепените с рисков капитал американски компании набраха 330 милиарда долара през 2021 г. — почти удвоявайки предишния рекорд от година по-рано. ETF на Cathie Wood нарастваха, а търговците на дребно в Reddit тормозеха хедж фондовете.

Най-важното е, че Федералният резерв постави лихвените проценти на безпрецедентно ниски нива. И при радикално разклащане на своята рамка, той обеща да ги задържи там, докато не види устойчива инфлация доста над 2% - резултат, който никой не бе прогнозирал.

SVB прибра десетки милиарди долари от своите клиенти с рисков капитал и след това, уверен, че лихвите ще останат стабилни, насочи тези пари в по-дългосрочни облигации.

Правейки това, банката първо създаде и след това смело влезе право в капана.

Бекер и други лидери на базираната в Санта Клара институция, вторият най-голям фалит на американска банка в историята след Washington Mutual през 2008 г., ще трябва да се обясняват защо не са я защитили от рисковете от преяждането с нестабилни депозити на млади технологични предприятия и от увеличенията на лихвените проценти от страна на активите.

Остават нерешени въпроси и за това как SVB се справяше с несигурната си позиция през последните месеци и дали сгреши, като изчака и не успя да блокира капиталова инжекция от $2,25 милиарда, преди публично да обяви загуби, които разтревожиха нейните клиенти. Инвеститори и вложители се опитаха да изтеглят 42 милиарда долара в четвъртък, оставяйки фирмата с отрицателен паричен баланс от почти 1 милиард долара, казаха регулаторите.

И все пак десетилетия на спад на лихвените проценти, които започнаха в началото на 80-те години на миналия век - когато SVB беше основана по време на игра на покер - направиха еретично сред професионалистите на пазара да предполагат, че доходността на облигациите може да се покачи, без да разбуни икономиката. Както се оказва, американските потребители се справят добре, с изобилие от работни места.

Именно банките, особено по-малките, които летят под радара на Фед, сега изглеждат като най-слабите звена. SVB е най-крайният пример досега за това как Уолстрийт е бил заслепен от динамиката на световната икономика след шока, предизвикан от Covid.

Инвеститорите не чакат да разберат коя институция може да е следващата, като индексът на KBW Bank спадна най-много за една седмица от март 2020 г.

В SVB „имаше голям риск, който поеха, и който другите банки не биха поели“, каза Сара Кунст, управляващ директор във фонда за рисков капитал Cleo Capital. „Това в крайна сметка беше част от тяхната гибел.“

Пълни с пари

През март 2021 г. SVB имаше проблем, който може да се счита за завиден: клиентите ѝ бяха претъпкани с пари в брой.

Общите депозити на банката се увеличиха през предходните 12 месеца до около 124 милиарда долара от 62 милиарда долара, според данни, събрани от Bloomberg. Този скок от 100% далеч изпревари увеличението от 24% при JPMorgan Chase & Co. и скока от 36,5% при First Republic Bank, друга калифорнийска институция.

„Винаги казвам на хората, че съм уверен, че имам най-добрата работа на изпълнителен директор на банка в света и може би една от най-добрите длъжности на главен изпълнителен директор“, каза Бекер в интервю за Bloomberg през май 2021 г.

На въпроса дали скорошната серия от нарастващи приходи на банката е устойчива, Бекер, който се присъедини към SVB през 1993 г., се усмихна и заговори на езика на технологичните визионери.

„Иновационната икономика е най-доброто място“, каза той. „Имаме голям късмет, че сме точно в центъра на нещата.“

Все пак FDIC застрахова банкови депозити само до $250 000 - а клиентите на SVB имаха много повече. Това означаваше, че голяма част от парите, депозирани в SVB, не са били застраховани: повече от 93% от вътрешните депозити към 31 декември, според регулаторна документация.

За известно време това излагане не повдигна никакви червени знамена. SVB лесно преодоля регулаторните пречки и оценките на финансовото ѝ състояние.

Но под повърхността имаше сериозни загуби по дългосрочни облигации, изкупени през този период на бърз растеж на депозитите, които до голяма степен бяха скрити от погледа благодарение на счетоводните правила. В края на 2022 г. имаше загуби от пазарна оценка над 15 милиарда долара за ценни книжа, държани до падеж, почти еквивалентни на цялата капиталова база на банката от 16,2 милиарда долара.

Все пак, след публикуваните от банката резултати за четвъртото тримесечие през януари, инвеститорите бяха оптимистични, като анализатор на Bank of America Corp. написа, че „може да е преминала точката на максимален натиск“.

Скоро стана ясно, че това не е така.

Трудно място

На среща в края на миналата седмица Moody’s Investors Service имаше лоши новини за SVB: нереализираните загуби на банката означаваха, че е изложена на сериозен риск от понижаване на кредитния рейтинг, потенциално с повече от едно ниво, според човек, запознат с въпроса.

Това постави SVB в трудно положение. За да подкрепи баланса си, трябваше да разтовари голяма част от инвестициите си в облигации на загуба, за да увеличи ликвидността си - което потенциално да изплаши вложителите. Но да не направи нищо и да получи понижение на рейтинга с няколко нива можеше да предизвика подобно изселване.

SVB, заедно със своя съветник, Goldman Sachs Group Inc., в крайна сметка решиха да продадат портфолиото и да обявят сделка за акции на стойност 2,25 милиарда долара, каза човекът, пожелал анонимност, за да обсъди вътрешни обсъждания. Все пак рейтингът на банката беше понижен от Moody's в сряда.

По това време големи взаимни фондове и хедж фондове проявиха интерес към заемането на значителни позиции в акциите, каза лицето.

Това бе, докато не разбраха колко бързо банката губи депозити, което само се влоши в четвъртък, след като редица известни фирми за рисков капитал, включително Founders Fund на Питър Тийл, посъветваха компании в портфейла да изтеглят пари като предпазна мярка.

"Запазете спокойствие"

Приблизително по същото време, в четвъртък следобед, SVB се обърна към най-големите си клиенти, подчертавайки, че е добре капитализирана, има висококачествен баланс и „достатъчна ликвидност и гъвкавост“, според бележка, видяна от Bloomberg. Бекер проведе конферентен разговор, в който призова хората да „запазят спокойствие“.

Но вече беше твърде късно.

SVB „трябваше да обърне внимание на основите на банкирането: че подобни вложители ще вървят по сходни начини по едно и също време", каза Даниел Коен, бивш председател на The Bancorp. „Банкерите винаги надценяват лоялността на своите клиенти."

Вицепрезидент, в един разговор с клиент на публична компания, изглежда се е придържал към предварителен сценарий и не е дал нова информация, според човек, участвал в разговора.

Този клиент решава да премести част от парите си в JPMorgan, за да диверсифицира активите в четвъртък; транзакцията отне два часа за навигация на уебсайта на SVB и все още е маркирана като „обработваща се“.

Същият клиент се е опитал да премести по-голяма сума в петък сутринта, но опитите за превеждане на парите не са дали резултат, каза лицето.

Бърз колапс

Срутването в петък стана за броени часове. SVB се отказа от планираното увеличение на капитала, след като акциите се сринаха с повече от 60% в четвъртък. В този момент американските регулатори вече бяха пред офисите на банката в Калифорния.

SVB „нямаше толкова много капитал, колкото една толкова рисково настроена институция, трябваше да има“, каза Уилям Айзък, бивш председател на FDIC от 1981 до 1985 г., в телефонно интервю в петък. „След като започна, нямаше спиране. И затова просто трябваше да я затворят."

Преди обяд в Ню Йорк Калифорнийският отдел за финансова защита и иновации затвори SVB и назначи FDIC за синдик. Беше обявено, че главният офис и всички клонове ще отворят отново в понеделник.

Дотогава целта на SVB е да намери купувач и да завърши сделката, дори ако това изисква продажба на активите на компанията на парче, според човек, запознат с въпроса.

Междувременно основателите на стартиращи фирми се тревожат дали ще могат да изплащат заплати. FDIC каза, че застрахованите вложители ще имат достъп до средствата си не по-късно от понеделник сутринта.

Сумата на депозитите в SVB, надвишаваща застрахователния таван от $250 000, е „неопределена“.