Silvergate заложи всичко на крипто, след което всичко се изпари

Уникалният състав на баланса на крипто-фокусираната банка Silvergate изигра ключова роля за смъртта ѝ

12:03 | 11 март 2023
Автор: Макс Рейес
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Silvergate Capital Corp. прекара последните си дни под обсада.

Бомбардирани от продавачи на къси позиции, изоставени от вложители и отбягвани от бизнес партньори, ръководителите на крипто-фокусираната банка трябваше да приемат американските регулатори в централата й в Ла Джола, Калифорния.

Длъжностни лица от Федералната корпорация за застраховане на депозитите бяха пристигнали в офисите на фирмата с намерението да предотвратят първата жертва на банковата система на САЩ от крипто имплозията. Сред обсъжданите от тях опции беше намирането на криптоинвеститори, които да помогнат за поддържане на ликвидността на фона на нарастващите загуби на банката. Но отчаяният кръг от обаждания до потенциални инвеститори се провали, като нито една фирма не желаеше да поеме тежестта на асоциирането с банка, затънала толкова дълбоко в катаклизма на индустрията.

Тъй като оцеляването изглеждаше все по-неправдоподобно и не се виждаше купувач, Silvergate заяви в сряда, че затваря врати, слагайки край на една десетилетна крипто мечта, която я направи централен играч, докато индустрията процъфтяваше. Акциите на компанията, които се търгуваха доста над 200 долара за акция през ноември 2021 г., се сринаха с 36% до 3,14 долара в 9:31 сряда сутринта в Ню Йорк.

Решението за прекратяване и доброволна ликвидация, описано от хора, запознати с въпроса, които поискаха анонимност, обсъждайки информация, която не е публична, сложи край на месеците на сътресения в банката, произтичащи от връзките ѝ с FTX на Сам Банкман-Фрид. Сривът на крипто борсата през ноември до фалит, последван от обвинения в измами, постави може би незаслужено внимание върху Silvergate и едновременно с това предизвика регулаторни репресии срещу връзките на индустрията с банкирането.

И тъй като Silvergate се огъваше под напрежението, регистрирайки загуби от 1 милиард долара през четвъртото тримесечие и изтощавайки повече капитал през тази година, банката беше принудена да забави годишния си отчет и повдигна въпроси дали може да остане в бизнеса. След като впрегна каруцата си толкова здраво в новия свят на крипто, банката се беше изложила на банков риск от стария свят: когато перспективите за индустрията се влошиха, Silvergate нямаше много друг бизнес, на който да разчита.

„Проблемите на Silvergate са толкова, ако не повече, свързани с традиционните банкови рискове – липса на диверсификация, несъответствия в падежите – както и с излагането ѝ на крипто“, каза Шийла Баир, която оглавяваше FDIC по време на световната финансова криза.

Представител на Silvergate отказа коментар.

Залог на крипто

Silvergate бе отворена през 1988 г., за да отпуска заеми на индустриални клиенти, занимаващи се с конвенционални услуги като кредитиране на търговски и жилищни имоти. Но през 2013 г. тя започна да се трансформира от типична общностна банка в такава, обслужваща индустрията на цифровите активи. Тя започна да приема депозити от институционални крипто играчи, с които малко други традиционни финансови институции желаеха да правят бизнес.

През 2018 г. тя въведе платформа за крипто плащания, която позволи на клиентите да обменят фиатна валута със същата скорост, с която търгуват цифрови активи на системи извън банката, като FTX.

Преминаването на банката от традиционно банкиране към тогавашна ниша отразява по-широка динамика във финансовата индустрия. По-малките американски банки, които се борят да се конкурират с по-големите съперници, заложиха на области, които традиционното финансиране отбягваше с надеждата, че това ще им даде шанс за борба, но със смесен успех.

„Всеки път, когато се отдалечите от това голяма част от бизнеса ви да бъде взаимоотношения от двете страни на баланса, ще се окажете в беда“, каза Абът Купър, инвеститор активист, който се фокусира върху банковия сектор. „И определено ще се окажете в беда, ако не сте абсолютно, интензивно фокусирани върху рисковете, които са създадени от това.“

Балансът

Уникалният състав на баланса на Silvergate също изигра ключова роля за смъртта ѝ. Silvergate не плащаше лихва върху депозитите, които приемаше от крипто клиенти, което означаваше, че имаше свободен фонд от финансиране, който можеше да насочи към инвестиции като държавен дълг и подобни ликвидни активи. Сред портфолиото ѝ бяха обезпечени с ипотека ценни книжа и облигации, продавани от държавни и местни власти.

Тази настройка - макар и не необичайна за която и да е банка - се оказа проблематична, тъй като Федералният резерв повиши лихвените проценти, подкопавайки стойността на част от ценните книжа на Silvergate. Когато криптоиндустрията се поколеба и клиентите се втурнаха да теглят пари – което доведе до намаляване на безлихвените депозити на заемодателя от 12 милиарда долара в края на септември до едва 3,9 милиарда долара в края на миналата година – Silvergate трябваше да продаде ценни книжа, за да плати за тези тегления. Но облигациите струваха по-малко, отколкото компанията плати за тях, което я принуди да ги продаде на загуба и нанесе дупка от 1 милиард долара върху печалбите си в края на миналата година.

„Те не успяха да видят, че нарастващите лихвени проценти биха повлияли радикално на променливостта на тези депозити“, каза Тод Бейкър, старши сътрудник в Центъра за бизнес, право и публична политика към Колумбийския университет, в интервю за Bloomberg на 2 март. „Те също не успяха да разберат, че стойността на портфейла им от ценни книжа ще падне драстично, когато лихвите се покачат.“

Сделки с FTX

Междувременно американските прокурори в отдела за измами на Министерството на правосъдието проучват сделките на Silvergate с FTX и нейната търговска фирма Alameda Research.

Криминалното разследване проучва акаунти, хоствани от Silvergate за бизнеса на Сам Банкман-Фрийд. Разследването засяга ключов въпрос: какво са знаели банките и посредниците, работещи с фирмите на Банкман-Фрийд, за това, което американски служители нарекоха дългогодишна схема за измама на инвеститори и клиенти?

Сам Банкман-Фрийд, основател на криптоборсата FTX. Снимка: Bloomberg

Банката не е обвинена в каквито и да било нарушения и разследването може да приключи без повдигане на обвинения.

Съдебни документи, подадени през февруари, твърдят, че Банкман-Фрийд е участвал в схема за банкови измами, насочена към компания, идентифицирана в съдебен документ като „Bank 1“, която в обвинителния акт се описва като базирана в Калифорния. Bank 1 е Silvergate, каза човек, запознат с този въпрос, пред Bloomberg News.

Друг важен въпрос е как финансова институция, навлизаща толкова дълбоко в крипто, не е предизвикала действия от страна на своите регулатори.

„Къде бяха регулаторите за Silvergate?“ попита Джери Комицио, помощник-професор по право в Американския университет и бивш служител на Министерството на финансите на САЩ. „В истинския смисъл, те пропуснаха ставащото в банката.“