Втора банка се срина в САЩ, докато регулаторите търсят обяснения за хаоса

Колапсът на Silicon Valley Bank е най-големият фалит от 2008 г. насам

08:52 | 11 март 2023
Обновен: 08:53 | 11 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В понеделник ръководителят на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) предупреди събрание на банкери във Вашингтон за риск от 620 милиарда долара, който дебне финансовата система на САЩ.

До петък две банки се поддадоха на този риск.

Дали американските регулатори са забелязали назряващите опасности достатъчно рано и са предприели достатъчно действия преди колапса на Silvergate Capital Corp. и много по-голямата финансова група SVB тази седмица, сега е предмет на национален дебат.

Внезапната кончина на SVB – най-голямата от повече от десетилетие – остави легиони предприемачи от Силициевата долина в безизходица и изнервени. Във Вашингтон политиците заемат позиции, като служители от администрацията на Байдън изразяват „пълно доверие“ в регулаторите, дори когато някои от тях се надпреварват да преразглеждат плановете за справяне с минали кризи.

За негова чест, речта на председателя на FDIC Мартин Грюнберг тази седмица не беше първият път, когато той изрази загриженост, че балансите на банките са натоварени с нисколихвени облигации, които са загубили стотици милиарди долари от стойност на фона на бързото повишаване на лихвите на Федералния резерв. Това повишава риска една банка да фалира, ако тегленията я принудят да продаде тези активи и да реализира загуби.

Но въпреки загрижеността му, пропадането на два кредитора в Калифорния в разгара на една работна седмица бележи ярък контраст с годините след финансовата криза от 2008 г., когато регулаторите, включително FDIC, спретнато конфискуваха стотици фалиращи банки, обикновено пристигайки в централите им малко след като търговията в САЩ затваряше в петък.

Дори в най-мрачните моменти от онази епоха властите успяха да се намесят в Bear Stearns Cos и Lehman Brothers Holdings Inc., докато пазарите бяха затворени за уикенда.

'Сляпо място'

В този случай регулаторите оставиха добре разположената към криптовалути Silvergate да докуцука в още една работна седмица, след като предупреди на 1 март, че нарастващите загуби може да подкопаят нейната жизнеспособност. Банката в крайна сметка каза в сряда, че ще затвори.

Същия ден SVB сигнализира, че трябва да подкрепи баланса си, разпалвайки страховете от по-широка криза. Последва изтичане на депозити и конфискация на банката. Индексът на KBW Bank на 24 големи кредитори претърпя най-лошата си седмица от три години, като се срина с 16%.

„Със Silvergate имаше малко регулаторно сляпо място“, каза Кийт Норейка, който е изпълнявал длъжността контрольор на валутата през 2017 г. „Тъй като прекратиха дейността си в средата на седмицата, всички бяха малко уплашени, мислейки, че това ще се случи на други с подобни несъответствия във финансирането.“

Представители на FDIC и Фед отказаха коментар.

Драмата вече предизвиква спорове във Вашингтон относно цялостната регулаторна реформа на "Дод-Франк", въведена след кризата от 2008 г., както и частичното ѝ отменяне при президента Доналд Тръмп.

Тръмп облекчи надзора на малките и регионални кредитори, когато подписа широкообхватна мярка, предназначена да намали разходите им за спазване на разпоредбите. Мярка през май 2018 г. вдигна прага за системно значими - етикет, налагащ изисквания, включително годишни стрес тестове - до 250 милиарда долара активи, от 50 милиарда долара.

По това време SVB току-що достигна 50 милиарда долара. До началото на 2022 г. тя набъбна до 220 милиарда долара, като в крайна сметка се класира като 16-та по големина банка в САЩ.

Кредиторът постигна голяма част от този главоломен растеж, като събираше депозити от горещи технологични стартиращи фирми по време на пандемията и насочваше парите в дългови ценни книжа в това, което се оказа последната част на ерата с най-ниските лихви.

Тъй като тези стартъпи по-късно изгориха финансирането и източиха сметките си, SVB натрупа загуба от 1,8 милиарда долара след данъци за първото тримесечие, предизвиквайки паника.

„Истински стрес тест“

„Това е истински стрес тест за Дод-Франк“, каза Бетси Дюк, бивш управител на Фед, който по-късно председателства борда на Wells Fargo & Co. „Как FDIC ще разреши проблема с банката според изискванията на Дод-Франк? Инвеститорите и вложителите ще наблюдават внимателно всичко, което правят, и ще преценяват собствения си риск от загуба на достъп до средствата си."

Едно нещо, което може да помогне: SVB трябваше да има „живо завещание“, предлагайки на регулаторите карта за прекратяване на операциите.

„Поверителният план за преструктуриране ще опише потенциалните купувачи на банката, франчайз компонентите, частите от банката, които е важно да продължат“, каза Александра Бараж, бивш старши служител на FDIC, сега в адвокатската кантора Davis Wright Tremaine. „Надяваме се, че този план за преструктуриране ще помогне на FDIC.“

Проблемите, които преобърнаха както Silvergate, така и SVB, включително тяхната необичайна концентрация на депозити от определени типове клиенти, бяха „перфектна буря“, каза тя. Това може да ограничи броя на други фирми, изправени пред проблеми.

Едно усложнение е, че Фед има по-малко място да помага на банките с ликвидност, защото се опитва да изсмуче пари от финансовата система, за да се бори с инфлацията.

Друго е, че това поколение банкери и регулатори не бяха начело през последния период на рязко увеличение на лихвените проценти, което повишава перспективата, че те няма да предвидят развитията толкова лесно, колкото техните предшественици.

Наистина дори банковите фалити са били рядкост за известно време. SVB беше първият от 2020 г.

„Виждаме ефекта от десетилетия на евтини пари. Сега имаме бързо нарастващи проценти“, каза Норейка. „Банките не са се тревожили за това от дълго време.“