Пропадането на банката на технологичните стартъпи трябва наистина да ни плаши

Базираният в Калифорния кредитор за стартиращи фирми се срина с 60% в четвъртък, повличайки далеч по-големите си конкуренти надолу

14:32 | 10 март 2023
Автор: Робърт Бърджис
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Четвъртък беше лош ден за банковата индустрия. Индексът KBW Bank Index се срина с цели 8,1% в най-големия си еднодневен спад от юни 2020 г. Най-големият губещ в този индекс беше SVB Financial Group, компанията-майка на Silicon Valley Bank, която се срина с 60%. Не че Silicon Valley Bank подражаваше на JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc. и Bank of America Corp.; тези банкови гиганти - и може би фондовият пазар като цяло - паднаха заради Silicon Valley Bank. Чакайте малко. Заради кой?

Базираната в Санта Клара, Калифорния банка не е точно известно име и със сигурност не е достатъчно голяма, за да предизвика национална банкова криза. С около 212 милиарда долара активи, това е по-малко от една десета от размера на JPMorgan. Всъщност банката има много нишов бизнес, който основно финансира стартиращи компании, свързани с технологиите.

В това е проблемът. Банката-майка на Silicon Valley Bank изненада пазара късно в сряда, като заяви, че е продала около 21 милиарда долара ценни книжа от портфейла си, което ще доведе до загуба след данъци от 1,8 милиарда долара за първото тримесечие. SVB също така продаде обикновени акции за 1,25 милиарда долара и ценни книжа за 500 милиона долара, които представляват конвертируеми привилегировани акции. Освен това General Atlantic се ангажира да закупи 500 милиона щатски долара обикновени акции, като общата сума се повишава до около 2,25 милиарда долара.

За да бъде ясно, необходимостта да се набират пари в кратки срокове никога не е изглежда добре за една банка. Но това, което изглежда изненада всички, е причината, посочена от SVB за необходимостта от набиране на капитал: тези стартиращи фирми с депозити в банката теглят пари. Това има смисъл. Финансирането с рисков капитал пресъхна, тъй като агресивните увеличения на лихвените проценти на Федералния резерв карат инвеститорите да бъдат по-предпазливи, особено на фона на опасенията, че икономиката неизбежно ще бъде тласната към рецесия. Подобно финансиране е намаляло с 35% миналата година, според фирмата за рисков капитал Partech Partners.

Според Bloomberg News SVB прави бизнес с почти половината от всички стартиращи фирми в САЩ, подкрепени от рисков капитал, и 44% от подкрепените от рисков капитал в САЩ компании за технологии и здравеопазване, които станаха публични миналата година. Тези сектори бяха опустошени от повишенията на лихвените проценти, въведени за борба с инфлацията, сривайки оценките и принуждавайки компаниите да търсят пари в брой, отбелязва Bloomberg News. „Ние предприемаме тези действия, защото очакваме продължаващи по-високи лихвени проценти, натиск върху публичните и частните пазари и повишени нива на парични средства от нашите клиенти, докато инвестират в бизнеса си“, каза главният изпълнителен директор на SVB Грег Бекер в писмо до акционерите в сряда.

Трудно е да се надценява колко важни са били технологиите и стартиращите индустрии за икономиката. Преди неотдавнашните сътресения на пазарите, стойността, която стартиращите компании създават в световен мащаб, беше почти равна на брутния вътрешен продукт на икономика от Г-7, а размерът на финансирането на стартиращи фирми през 2021 г. надхвърли 600 милиарда долара в световен мащаб, според доклад на Световния икономически форум от миналата година.

Индексът NYSE FANG+, който проследява представянето на такива водещи технологични компании като Meta Platforms Inc., Apple Inc., Amazon.com Inc., Netflix Inc. и Alphabet Inc., скочи с повече от 700% между 2016 г. и края на 2021 г., унижавайки ръста от 150% на индекса S&P 500. Оттогава индексът NYSE FANG+ се понижи с около 32%. Съкращенията на работни места в индустрията се увеличават. Challenger, Gray & Christmas заявиха в четвъртък, че обявените съкращения на работната сила в технологичния сектор са възлизали на общо 20 442 през февруари, далеч надминавайки сектора, който е на второ място - търговията на дребно с 8,544.

Въпреки че референтните лихвени проценти преминаха от почти нула миналия март до 4,75% днес, икономиката успя да избегне изпадането в рецесия, както повечето очакваха. Може би проблемите на Silicon Valley Bank са първият знак, че е настъпила рецесия. В този смисъл не е чудно, че тази банка изплаши всички.

Робърт Бърджис е изпълнителен редактор на Bloomberg Opinion. Преди това той беше глобален изпълнителен редактор, отговарящ за финансовите пазари за Bloomberg News.