Silvergate и SVB: трупът на крипто ще привлече лешоядите от хедж фондовете

Единствените печеливши в тази среда са адвокатите по несъстоятелност и инвеститорите в затруднени дългове

08:53 | 12 март 2023
Автор: Лионел Лоран
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Първо Silvergate Capital Corp., сега старомоден срив на банката за рисков капитал SVB Financial Group. Това са трудни времена за верните на технологиите, особено в крипто, където пазарните трептения върнаха биткойн под $20 000. В сектор, в който единственото нещо, което процъфтява, са корпоративните фалити, си струва да бъдеш погребален агент или патолог, а не истински вярващ.

Инвеститори в хедж фондове и адвокати, които правят хиляди долари на час, пресяват останките, оставени от верните на крипто HODLers. (бел.ред, - HODL, “Hold On for Dear Life”, е концепция в крипто общността, която се отнася до стратегията да не продаваш цифровите си активи, дори на фона на екстремни промени в цените на пазара.) Когато FTX се срина, фондове като Baupost Group и Oaktree Capital Management преследваха искове, държани от клиенти с активи, заседнали на борсата. Един такъв клиент, Galois Capital, продаде вземанията си от FTX с 84% отстъпка. Съобщава се, че претенциите на крипто кредитора Genesis са били продадени с отстъпка от 65% до 75%; купувачите включват Jefferies LLC.

Очаквайте повече след последното понижение на биткойн, с повече от 20% от пика си през февруари, достигнат, когато търговците се натрупваха въпреки регулаторните репресии, поредица от фалити и въздействието на нарастващите лихвени проценти. Докато инвеститорите търсят безопасно убежище от страховете от рецесията, остава ясно, че крипто не е такова; спадът със 75% от най-високата стойност през 2021 г. показва това.

„Има стойност в трупа“, казва Томас Бразиел, основател на 507 Capital, инвестиционен посредник, кръстен на част от кодекса на САЩ за изпадане в несъстоятелност. Той натрупа опит, правейки двуцифрени печалби от първия голям срив на борсата на биткойн - Mt. Gox - купувайки първото си вземане с 62% отстъпка. Днес той има много по-голям избор, докато фалитите на FTX, Voyager Digital Ltd., Celsius Network LLC и Three Arrows Capital си проправят път през съдилищата. Човек все още се нуждае от поне малко вяра, за да влезе в пазара на крипто искове за 20 милиарда долара (без отстъпките и двойното отчитане), но той остава запазена територия на пресметливи MBA типове, а не на фенове.

Работата на Бразиел и колегите му звучи проста: те наддават да придобият искове по несъстоятелност от притежатели със сериозна отстъпка, за да отразят времето, усилията и очакванията за връщане на парите (Jefferies е изчислил процент на възстановяване от 10% до 35% при FTX след такси). Продавачите получават незабавно пари в брой; купувачите получават всякаква полза от упоритостта си да следват процеса до края. Бразиел опровергава образите на хищния лешояд - той казва, че насърчава притежателите на искове да не продават, освен ако не им се налага. Идеята е, че днешният горящ контейнер за боклук е утрешният хотел, точно както фалитът на Washington Mutual Inc прес 2008 г. се превърна в ипотечен кредитор за 3 милиарда долара Mr Cooper Group Inc.

Реалността е малко по-рискована - както го описва Бразилел, това е да се заемеш с инвестиция, която никой не би докоснал по какъвто и да е начин. Може би някой може да погледне Silvergate и да види WaMu там. И може би дори FTX има някои ценни активи под капака, като дела си в Robinhood Markets Inc. Но балонът на криптовалутата предизвика измами отвъд познанието дори на тези, които са работили по смъртта на Enron Inc. Активите на FTX включват собствен измислен токен, FTT, и други силно волатилни като Solana и Serum. Изчисляването на печалбата за акции за стотинки, държани от борса, която използва емотикони в счетоводството, не е малък подвиг. Дори перспективата за биткойн е трудно да се прецени, когато нискорисковите съкровищни бонове днес носят около 5%.

Преодоляването на различията между купувачи и продавачи също може да стане по-трудно в резултат на текущите пазарни колебания около Silicon Valley Bank, която се срина след изненадващо съобщение в сряда, че емитира акции на стойност 2,25 милиарда долара, за да подсили капитала си след значителни загуби от инвестиционното си портфолио. Това вероятно ще увеличи нежеланието за риск дори в области, които не са свързани със собствените неволи на кредитора.

Регулаторните репресии също са нещо, което трябва да имате предвид, като се има предвид продажбата на Voyager на Binance, борса под много строг контрол. Освен това съществува риск повече гласове да се състезават за исковете в задния джоб на кредиторите - понякога с нереалистични обещания. Гледката на основателите на 3AC, които се захващат с исковете чрез нова борса, насочена към крипто кредитори, които отчаяно искат да се върнат в търговията, е обезсърчаваща, но не е изненадваща.

Нарастващият брой на криптовалутите и интересът от страна на специалисти по несъстоятелност предполагат, че все още сме в плен на кредитен балон, който се развива, а не смела нова зора на нови начинания. Това вероятно е също толкова добре, като се има предвид докъде доведе последният кръг от еуфория. Тъй като централните банкери открито се чудят дали крипто изобщо има някаква стойност, този пазар наистина е за смелите.

Лионел Лоран е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ цифровите валути, Европейския съюз и Франция. Преди това е бил репортер за "Ройтерс" и Forbes.