Регулаторите затвориха още една банка в САЩ, друга получава финансова помощ

Фалитът на кредитора за недвижими имоти Signature Bank, пострадала от крипто залог, е третият най-голям в историята

07:35 | 13 март 2023
Обновен: 11:48 | 13 март 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Signature Bank беше затворена от регулаторите в САЩ в неделя, вторият масивен банков фалит за три дни и третата банка, която спира дейността си след колапса на SVB и Silvergate.

Базираната в Ню Йорк банка беше изправена пред криза на доверието, след като в петък регулаторите поеха контрола върху средния кредитор SVB Financial Corp. Signature също се разклащаше от залог върху крипто банкирането, който се провали, след като секторът се срина и банковите регулатори предприеха строги мерки срещу излагането на кредиторите на цифрови активи. Провалът е третият по големина в историята на САЩ.

Банката се надпреварваше да намери купувач или друго решение, за да подкрепи финансите си преди понеделник сутринта, но не успя да осъществи продажбата навреме, според източници на Bloomberg и The Wall Street Journal.

Членът на борда на Signature Барни Франк, бившият конгресмен, който формира половината от забележителния финансов закон на Дод-Франк след финансовата криза от 2008 г., каза, че Signature е претърпяла изтегляне на депозити за милиарди долари в петък.

Той каза, че загрижеността на клиентите относно излагането на Signature на крипто се е увеличила след колапса на SVB. Клиентите казаха на ръководителите, че се чувстват по-комфортно в гигантски банки като JPMorgan Chase & Co., каза той.

„Това беше паника, генерирана от SVB“, каза той в интервю пред WSJ. „Бяхме добре до последните няколко часа в петък.“

Клиентите на Signature ще получат обратно всичките си депозити, включително пари над лимита от $250 000 за федерална депозитна застраховка, казаха банковите регулатори.

Съвместен ход на Федералния резерв и Министерството на финансите предприеха изключителната стъпка за определяне на SVB и Signature Bank като системен риск за финансовата система, давайки на регулаторите гъвкавост за защита на незастрахованите депозити. Регулаторите се надяваха, че това и други ходове за защита на депозитите ще спрат въздействието на изплашените клиенти на други места в понеделник сутринта.

Signature отвори врати през 2001 г. и се представи на фирми и физически лица като алтернатива на големите банки. Гордееше се с обслужването на клиентите и липсата на бюрократична бюрокрация.

След финансовата криза кредиторът се разраства бързо и става любимец на инвеститорите. През 2018 г. Signature нае банкери, специализирани в крипто, като част от усилията да се разклони извън търговските недвижими имоти. Други банки не бяха склонни да приемат крипто клиенти и Signature стана една от водещите банки на крипто пазара.

Този фокус и специална платежна система за крипто компании помогнаха на банката да удвои депозитите за две години. В началото на 2022 г. около 27% от нейните депозити бяха от клиенти с цифрови активи.

Експозицията на банката към крипто се превърна в проблем с течение на годината. Разгромът на пазара, който се задълбочи след срива през ноември на крипто борсата на Сам Банкман-Фрийд, FTX, унищожи милиарди долари в депозити.

В края на миналата година банката каза, че се намалява крипто бизнеса си и се разделя с някои крипто клиенти. Тя прекъсна връзките си с международния бизнес на Binance, най-голямата крипто борса. Но ходовете не успяха да успокоят инвеститорите. Спиралата се задълбочи след затварянето миналата седмица на Silvergate Capital Corp., друга банка в крипто света, и фокусираната върху технологиите Silicon Valley Bank.

Фалитът на банката заплашва допълнително да отреже крипто индустрията от регулираната банкова система на САЩ. Някои от най-големите компании за цифрови активи, включително Circle Internet Financial Ltd., Coinbase Global Inc. и Kraken на Payward Inc., използваха Signature Bank.

Късно в неделя някои крипто компании проведоха спешни срещи, а други изпратиха съобщения до банкери, докато се мъчеха да намерят алтернативни институции за своите депозити.

Акциите на Signature паднаха с 23% в петък, най-лошият ден, откакто станаха публични през 2004 г., и паднаха с повече от 75% през последните 12 месеца. Някои клиенти, уплашени от бързия крах на другите фирми, започнаха да прехвърлят парите си от банката към други институции през последните няколко дни, твърдят запознати.

В неделя Министерството на финансовите услуги на Ню Йорк се намеси и пусна банката в синдик към Федералната корпорация за гарантиране на депозитите.

FDIC заяви, че е създала нова организация, Signature Bridge Bank, която ще отвори нормално в понеделник под ръководството на регулатора. Клиентите ще имат достъп до всичките си средства и разплащанията ще бъдат одобрявани, каза регулаторът.

Банката има 110 милиарда долара активи и 88,6 милиарда долара депозити към края на 2022 г. По депозити тя беше 30-ата по големина банка в САЩ миналата година.

Подобно на Silicon Valley Bank, Signature разчиташе до голяма степен на депозити, твърде големи за FDIC застраховка. Те могат бързо да избягат, когато клиентите са загрижени за безопасността на банката. Към края на декември 89,7% от нейните депозити не са застраховани от FDIC.

First Republic получава 70 млрд. долара помощ

First Republic Bank заяви, че е подкрепила финансите си с допълнително финансиране от Федералния резерв и JPMorgan Chase.

Новото финансиране дава на банката, която беше под натиск след колапса на SVB Financial Corp. миналата седмица, 70 милиарда долара неизползвана ликвидност. Това не включва пари, които First Republic има право да взема назаем чрез нов механизъм за заеми на Фед, предназначен да помогне на банките да посрещнат тегленията.

„Капиталовите и ликвидните позиции на First Republic са много силни и нейният капитал остава доста над регулаторния праг за добре капитализирани банки“, заявиха изпълнителният председател на банката и нейният главен изпълнителен директор в съвместно изявление.

Вливането е първият подобен спасителен пояс, обявен за групата от средни банки, които изпаднаха в затруднение през последната седмица.

Инвеститорите се загрижиха миналата седмица, че First Republic има подобен профил като SVB. Акциите на First Republic паднаха с около 30% от сряда и някои клиенти започнаха да се притесняват да оставят депозитите си в банката.

„Виждате, че акцииите на вашата банка са поевтинели с 30%, това е малко притеснително“, каза Ейбрахам Паранги, главен изпълнителен директор на стартъпа за изкуствен интелект Akkio. „Още по-тревожно е, когато ви кажат „Хей, всичко е наред!““

Докато SVB се провали в петък, Паранги каза, че е прехвърлил 90% от парите на своята компания от First Republic в програма за застраховане на парични средства, която разпределя средствата по сметки в други банки, за да увеличи сумата, покрита от застраховката на FDIC.

Фирмата за рисков капитал Omega Venture Partners изпрати бележка до компаниите от портфейла, насърчавайки ги да открият брокерска сметка в брой или да се уверят, че банковите им депозитни сметки са застраховани, ако имат пари в регионални банки като First Republic. „Рискът от разпространение към тези институции е по-вероятен, отколкото не!“

First Republic, която има активи за 213 милиарда долара, се опита да спре паниката. В петък кредиторът публикува изявление, в което се казва, че има диверсифицирана група от вложители и „над 60 милиарда долара наличен, неизползван капацитет за заеми във Федералната банка за жилищни заеми и Банката на Федералния резерв“. В неделя ръководители на банката изпратиха имейл до клиентите, за да ги уверят относно нейните финанси.

Представители на JPMorgan са се свързали с First Republic през изминалата седмица, за да им кажат, че са готови да помогнат на банката, ако има нужда от достъп до финансиране, каза човек, запознат с въпроса.

Федералният резерв в неделя заяви, че ще предостави допълнително финансиране на банките чрез нова „Програма за срочно финансиране на банки“, която ще предлага заеми до една година на банки, които залагат ценни книжа на САЩ, обезпечени с ипотека ценни книжа и други обезпечения. До 25 милиарда долара от фонда за стабилизиране на обмена на Министерството на финансите ще подпомогне програмата за кредитиране на Фед.

Бизнесът и оценката на фондовия пазар на First Republic дълго време бяха обект на завист на банковата индустрия. Нейните клиенти са богати хора и фирми предимно по крайбрежието. Нейният кредитен бизнес се въртеше около отпускането на огромни ипотеки на клиенти като Марк Зукърбърг. Малко от тези заеми са се провалили.

Печалбите на банката нараснаха през 2022 г., но агресивното повишаване на лихвените проценти на Фед ѝ се отрази. Нейните богати клиенти вече не се задоволяваха да оставят огромни суми пари в банкови сметки, които не печелят лихва.

Въпреки че депозитите на банката са насочени по-силно към богати хора, отколкото тези на SVB, много от депозитите ѝ са незастраховани. Повече от 140 милиарда долара от нейните депозити са в сметки, които надхвърлят лимита за федерално застраховане на депозити.