Страхът от последиците от SVB завладя технологичния сектор в Азия

Проблемите на SVB пораждат безпокойство особено в Китай, тъй като съвместно предприятие агресивно е отпускало заеми на стартиращи компании и фондове, които не могат да вземат заеми от традиционните банки

14:08 | 12 март 2023
Обновен: 14:39 | 12 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Азиатските технологични лидери, на половин свят далеч от хаоса, който е погълнал Силициевата долина, се борят да оценят потенциалните последици за една индустрия, която винаги е разчитала силно на американски капитал и връзки за растежа си.

Финансисти и предприемачи препълниха балните зали на хотела Shangri-La по време на глобалното събиране на възпитаници на Wharton в Сингапур, сгушени на групи с последните новини за грандиозната имплозия на Silicon Valley Bank в петък като основна тема на разговор. В Мумбай основатели на стартиращи компании и инвеститори на конференция не говориха за нищо друго, разменяйки слухове коя новосъздадена компания може да падне първа. В Шанхай местният партньор и съвместното предприятие на SVB излязоха с изявления в рамките на часове един от друг, опитвайки се да успокоят притесненията относно тяхната стабилност.

През изминалите дни технологичните светила в региона и семейните офиси наблюдаваха със смесица от страх и очарование срива, който погълна една десетилетна банка, която някога притежаваше активи за 200 милиарда долара. Сривът предизвика шокови вълни в Азия, тъй като големи инвеститори и държавни фондове се втурнаха да проверят експозицията на своите портфейли и инвестирани лица към фалиралия кредитор, според хора, запознати с въпроса.

В инвестиционен посредник, който подкрепя ByteDance Ltd., ръководителите бяха приковани пред екраните си, докато следяха цената на акциите на SVB и заглавията на новините в четвъртък вечерта в Пекин, преди да решат през нощта да изтеглят средствата си от банката.

Ръководител на услугата за настаняване в стил Airbnb Xiaozhu, предупреден от своите поддръжници, спря на магистрала, за да изтегли депозитите на компанията по телефона, и успя, каза един от хората. Представител на Xiaozhu отказа коментар.

Други нямаха този късмет. Индийски основател каза пред Bloomberg News, че не е успял да извлече средствата на компанията и сега е останал само с оборотен капитал. Друг бързаше да спре и пренасочи клиентските плащания към SVB акаунта на своята компания, като същевременно създаде нови договорености за изплащане на заплати. Трима основатели и един стартиращ инвеститор казаха, че не са спали от 48 часа.

„Не съм сигурен колко от вас прекараха цялата вечер снощи в четене за Silicon Valley Bank и набелязване на последиците?“, попита на събитието в Сингапур Алп Ерсил, чийто базиран в Хонг Конг фонд Asia Research & Capital Management контролира активи на стойност 3,5 милиарда долара към януари. Имаше море от вдигнати ръце в отговор на въпроса му. „Колкото повече четете за случая, толкова повече осъзнавате, че това е огромен проблем с управлението и ще бъде огромен казус, който се надяваме Wharton да напише за G компонента на ESG.“

Най-големите фондове в Азия, включително Sequoia Capital China, Temasek Holdings Pte, ZhenFund и Yunfeng Capital, са се свързали с компаниите от портфолиото си, за да преценят колко експозиция имат към SVB, според хора, пожелали анонимност, обсъждайки личен въпрос. Представител на Sequoia Capital China каза, че компанията не може да коментира веднага, докато ZhenFund не отговори на искане за коментар в извънработно време. Temasek каза, че няма пряко излагане на SVB.

Yunfeng каза, че е уведомил екипите да направят бързо вътрешно разследване за потенциална експозиция на SVB и предупреди компаниите от портфейла да предприемат действия, за да избегнат риска. Самата Yunfeng няма депозити в SVB.

„Въздействието на инцидента със SVB върху технологичната индустрия не трябва да се подценява“, казаха в бележка анализатори от China International Capital Corp. "Депозитите са от решаващо значение за технологичните стартиращи компании, тъй като те обикновено изискват много пари в брой, за да платят огромни разходи, включително разходи за научноизследователска и развойна дейност и заплати на персонала."

„Ако тези парични депозити най-накрая трябва да бъдат обезценени в процеса на фалит или преструктуриране, някои технологични фирми може да се сблъскат с голямо напрежение в паричните потоци“, казаха анализаторите. „Рисковете от фалит не трябва да се изключват.“

Финиан Тан, основател на базираната в Сингапур Vickers Venture Partners, каза, че компанията му е оцеляла относително невредима. Само една от портфейлните компании в САЩ има депозити в SVB на обща стойност 2,5 милиона долара, според Тан.

„Повече от половината от портфейлните ни компании са американски, така че имаме късмет, че нашите банки са диверсифицирани“, каза Тан, който очаква, че по-голямата част от депозита ще бъде възстановена в крайна сметка.

SVB се превърна в най-големия кредитор в САЩ, който се провали за повече от десетилетие след бурна седмица, която видя неуспешен опит за набиране на капитал и изтичане на пари от технологичните стартиращи компании, които подхраниха възхода на банката.

Регулаторите се намесиха и я конфискуваха в петък в зашеметяващ крах за кредитор, който се беше учетворил по размер през последните пет години и беше оценен на повече от 40 милиарда долара до миналата година.

„Имаше несъответствие между ликвидност и риск, което го направи неустойчиво“, каза Ричард Джи, главен инвестиционен директор на All-Stars Investment Ltd., който държи по-малко от 1% от капитала си със SVB. Той добави, че това е образователен момент за индустрията да преоцени други неустойчиви практики, включително изграждане на растеж, базиран единствено на висок ливъридж, ниски маржове или регулаторен арбитраж.

Ходът на щатските надзорни органи в Калифорния да придобият SVB и да назначат Федералната корпорация за гарантиране на депозитите като синдик добавя към сътресенията при по-малките кредитори, причинени от бързото повишаване на лихвените проценти в САЩ. Само дни по-рано Silvergate Capital Corp. обяви, че затваря банката си, стимулирайки по-широко разпродажба на акциите на индустрията.

В Азия страхът е не по-малко осезаем.

Проблемите на SVB пораждат безпокойство особено в Китай, тъй като съвместното предприятие агресивно отпуска заеми на стартиращи компании и фондове, които не могат да вземат заеми от традиционните банки, според хора, запознати с въпроса.

SVB създаде своя местен клон, SPD Silicon Valley Bank Co., през 2012 г. и предлага няколко банкови продукта и услуги в Китай, включително оборотен капитал и търговско финансиране, според неговия уебсайт. Въпреки че начинанието се опита да успокои своите клиенти и компании от портфейла, степента на щетите засега остава неясна.

И докато прякото въздействие върху Азия е ограничено поради фокуса на SVB върху Силициевата долина, колапсът ще засегне доверието в банковата индустрия.

„Това е специализирана банка. Така че по същество това не би трябвало да засегне Азия“, каза Тан от Vickers. „Но увереността или липсата на такава е заразна.“