"Уолстрийт" се оглежда за следващата проблемна банка

Акциите на регионалните банки се сринаха на фона на опасенията, че колапсът на SVB е само началото, а регулаторите бързат да спрат разпространението на ефектите върху финансовата система

19:07 | 12 март 2023
Обновен: 21:31 | 12 март 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите се притесняваха, че най-бързото увеличение на лихвените проценти от десетилетия означава, че нещо в икономиката може да се счупи.

Тази седмица това вече се случи. Сега инвеститорите се питат: Какво друго може да се провали?

В петък Silicon Valley Bank беше закрита, след като беше засегната от изтичане на депозитите ѝ, вторият най-голям банков фалит в историята на САЩ. Последствията разтърсиха Уолстрийт, засилвайки опасенията, че годината на бързо затягане на финансовите условия най-накрая ще удари финансовия сектор и извън него.

Сривът на банката, най-големият от финансовата криза през 2008 г., помогна за спада на S&P 500 с 3,3% през последните два дни на търговия от седмицата. Трейдърите започнаха да спекулират кои други бързоразвиващи се банки могат да бъдат ощетени и дали проблемите могат да насърчат Федералния резерв да спре или дори да спре дългогодишните си усилия да забави инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти.

„Мисля, че това може да е първата хлебарка в мазето“, каза Фредрик Ръсел, главен изпълнителен директор на Fredric E. Russell Investment Management Co. в Тулса, Оклахома. „Банките са оставени в мрачния басейн на самодоволството и след това намаляват стандарти за качество", коментира той пред The Wall Street Journal.

В четвъртък клиентите са изтеглили 42 милиарда долара депозити от Silicon Valley Bank, според Oтделa за финансова защита и иновации на Калифорния, което е довело до отрицателен паричен баланс от 958 милиона долара. В сряда публична декларация от компанията показа 169 милиарда долара депозити и приблизително 180 милиарда долара налична ликвидност за спиране на потенциални изходящи потоци.

Банките, особено най-големите, са много по-добре капитализирани, отколкото бяха преди финансовата криза от 2008 г. Все пак някои инвеститори се притесняват, че проблемите, които сега засягат няколко регионални банки, могат да засегнат цялата индустрия.

В допълнение към стреса, основна криптовалута рязко се понижи през уикенда след разкритието, че нейният оператор, Circle Internet Financial Ltd., има 3,3 милиарда долара, обвързани в Silicon Valley Bank.

USD Coin падна под 87 цента в събота сутринта, според данни от CoinDesk. Виртуалната валута, известна като стейбълкойн, е проектирана да търгува на $1. Спадът отразява решаваща точка във финансовата криза от 2008 г., когато фонд на паричния пазар, който широко се третира като паричен еквивалент, се провали след фалита на Lehman Brothers.

Федералната корпорация за гарантиране на депозити застрахова вложителите с до $250 000 в брой в банка. Вложителите с повече от това в Silicon Valley Bank ще получат сертификати за синдик за техните незастраховани баланси, каза FDIC, което означава, че вложителите може да не извадят всичките си пари скоро.

„Големият въпрос е дали FDIC и Фед ще изплатят всичко на неосигурените вложители – или поне близо до цялата сума“, каза Боб Елиът, съосновател и главен инвестиционен директор на мениджъра на активи Unlimited. „Ако разрешаването на краха на SVB Financial не бъде обработено добре, съществува системен риск неосигурените вложители да избягат от малките банки.“

Към края на миналата година Silicon Valley Bank има приблизително 151 милиарда долара незастраховани депозити, според годишния отчет на SVB Financial Group, нейната компания майка. First Republic Bank, друга голяма регионална банка, имаше приблизително $120 милиарда, а Signature Bank имаше около $80 милиарда неосигурени депозити.

Фалитът на Silicon Valley Bank засегна не само нейните вложители и инвеститори, но и нейните клиенти. Бизнесите, финансирани от Silicon Valley Bank от години, вече изглеждат по-рискови. Акциите на фирмата за монтаж на соларни системи за дома Sunrun Inc. например паднаха с 12% в петък. Платформата за стрийминг Roku Inc. каза, че около $487 милиона от нейните $1,9 милиарда в брой са били в SVB към петък. Roku каза в документ, че не знае колко от сумата ще може да възстанови.

Компанията за изплащане на заплати Rippling не успя да завърши някои изплащания на заплати в петък, заяви нейният главен изпълнителен директор Паркър Конрад в Twitter. Компанията е прехвърлила бизнеса си към JPMorgan Chase & Co., каза Конрад.

Има големи разлики между настоящия стрес в банковия сектор и финансовата криза отпреди повече от десетилетие.

Silicon Valley Bank изпадна в затруднение отчасти, като инвестира сериозно в държавни облигации и обезпечени от агенции ипотечни ценни книжа, чиято стойност намаля, тъй като Фед повиши лихвените проценти.

Тези облигации обаче по същество са гарантирани, че ще бъдат изплатени изцяло на падежа, което ги прави много различни от сложните кредитни инструменти, свързани с по-рискови ипотеки, които помогнаха на финансовите институции да се сринат през 2008 г.

Не мислейки да избягват държавните облигации в петък, инвеститорите се стичаха към тях, залагайки, че проблемите в банковия сектор могат да забавят икономическия растеж и в крайна сметка да доведат до по-ниски лихвени проценти. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ, която пада, когато цената се повиши, отбеляза третия си най-голям еднодневен спад за последното десетилетие, според Tradeweb.

Кризата на Silicon Valley Bank прекъсна загрижеността на инвеститорите от дългогодишната борба на Фед за контрол на нарастващата инфлация. Миналата седмица започна с твърдо фокусиране на инвеститорите върху повишаването на лихвените проценти на Фед и изслушването на председателя на Фед Джером Пауъл пред Конгреса във вторник. След това, късно в сряда, крипто-фокусираната банка Silvergate Capital Corp. заяви, че ще затвори доброволно, а Silicon Valley Bank заяви, че трябва да събере спешни пари.

Инвеститорите бързо се загрижиха, че други банки може да са склонни към подобни, бързи сривове. Индексът на KBW Nasdaq Bank падна с 16% за седмицата, което е най-лошото му представяне от началото на Covid-19 през март 2020 г.

Най-тежко засегнатите банки бяха тези с прекалено големи кредитни портфейли, свързани с по-рискови активи, като ипотеки върху недвижими имоти, или чувствителни клиентски бази, склонни да теглят пари в брой. Инвеститорите се опасяват, че затягането на Федералния резерв ще продължи да наранява сектора на недвижимите имоти, докато дългосрочните облигации страдат най-много от повишенията на лихвите.

Търговията с няколко банкови акции, включително First Republic, Signature, Western Alliance Bancorp и PacWest Bancorp, беше спряна за кратко в петък.

Загубата от 23% на Signature в петък беше най-лошият ден в историята, а Signature и First Republic отбелязаха най-лошите си седмици в историята, според пазарните данни на Dow Jones. Citizens Financial Group Inc., Comerica Inc., Fifth Third Bancorp, Zions Bancorp и Charles Schwab Corp. загубиха повече от 15% миналата седмица.

Фед се съсредоточи върху контролирането на инфлацията, но събитията от миналата седмица накараха служителите да мислят за друг от основните мандати на централната банка: финансовата стабилност. Към четвъртък седмици на горещи икономически данни предполагаха, че Фед може да повиши лихвите с 0,5 процентни пункта на срещата си по-късно този месец и да продължи да затяга политиката до 2024 г. В петък търговците преразгледаха залозите, за да заложат на по-нисък връх за лихвените проценти и намаление на ставката по-късно тази година.

Някои инвеститори бяха изненадани от това колко бързо SVB премина от търсене на допълнително финансиране в сряда до пълен провал до петък.

„Това ме шокира“, каза Бъзи Гедулд, главен изпълнителен директор на хедж фонда Cougar Capital. „Бих предположил, че щяха да съберат парите, от които очевидно се нуждаеха, но очевидно, когато погледнаха под капака, беше много по-лошо, отколкото някой очакваше.“

Все пак, каза Гедулд, последиците от SVB не са променили значително възгледа му за банковия сектор, тъй като трудностите на SVB произтичат от специфичната експозиция към стартиращи фирми и рисков капитал.

„Все още харесваме регионалните банки“, каза той.

Един разтърсващ аспект от колапса на SVB беше, че много анализатори не го очакваха. От 22 анализатори, обхващащи компанията, средната целева цена е била около 262 долара за акция, според FactSet.

Акциите затвориха в четвъртък на $106,04 преди регулаторите да поемат контрола в петък сутринта.

Ефекти от срива по света

След колапса на Silicon Valley Bank, ето какво правят властите, технологичните компании и големите инвеститори по света.

„Искаме да сме сигурни, че проблемите, които съществуват в една банка, не създават зараза за други, които са здрави“, каза министърът на финансите Джанет Йелън в интервю за Face the Nation по CBS Sunday. „Загрижени сме за вложителите и сме фокусирани върху опитите да отговорим на техните нужди.“

Йелън отказа да предостави подробности какво обмислят властите.

„По време на финансовата криза имаше инвеститори и собственици на системни големи банки, които бяха спасени“, заяви министърът на финансите. „Със сигурност не търсим (такъв подход) - а реформите, които са въведени, означават, че няма да го правим отново. Но ние сме загрижени за вложителите и сме фокусирани върху опитите да отговорим на техните нужди."

САЩ

    FDIC и Федералният резерв обмислят създаването на фонд, който би позволил на регулаторите да подкрепят повече депозити в банки, изпаднали в затруднение след колапса на SVB според източници на Bloomberg.

    Американските регулатори, които наблюдават спешното разпадане на SVB Financial Group, се надпреварват да продадат активи и да предоставят част от незастрахованите депозити на клиенти веднага в понеделник, според хора, запознати със ситуацията. Първоначалното изплащане - чийто размер все още се определя - ще има за цел да облекчи проблемите на клиентите на фирмата в затруднено положение, с повече пари, които да последват след продажбата на активите на банката.

     FDIC в събота разпита служители от множество малки и средни кредитори, включително First Republic Bank, за финансовото им състояние, според хора, запознати с разговорите.

     Khosla Ventures изпрати имейл до основателите, в който се казва, че фирмата за рисков капитал ще се намеси и ще покрие заплатите за някои от своите портфейлни компании, ако имат недостиг поради средства, свързани със SVB.

Канада

     Подразделението на SVB Financial Group в страната отчете 435 милиона канадски долара ($314 милиона) в обезпечени заеми миналата година, двойно повече от 212 милиона канадски долара година по-рано, показват регулаторни документи. Сред клиентите ѝ са доставчикът на софтуер за електронна търговия Shopify Inc. и фармацевтичната компания HLS Therapeutics Inc., според предишно изявление на банката.

Германия

     Германският финансов регулатор BaFin заяви, че има текущите развития „предвид“ и ги „отразява в нашия продължаващ надзор“.
     Последното финансово разкриване на SVB Германия за 2021 г. гласи, че това е „малка, некомплексна“ институция, която не подлежи на капиталови изисквания поради зависимостта от компанията майка за капитал и ликвидност.

Великобритания

     Подразделението на SVB ще бъде обявено в неплатежоспособност, вече е спряло да търгува и вече не приема нови клиенти. В събота лидерите на около 180 технологични компании изпратиха писмо, призовавайки британския канцлер Джереми Хънт да се намеси.
     
    Правителството на Обединеното кралство „ще представи много скоро планове, за да гарантира, че хората са в състояние да изпълнят изискванията си за паричен поток, да плащат на персонала си“, каза Хънт пред Sky News в неделя. Той обеща да осигури краткосрочните оперативни нужди на клиентите на SVB UK и каза, че е планирана и по-дългосрочна поддръжка.

     Министерството на финансите на Обединеното кралство започна да интервюира стартиращи фирми, като ги пита колко имат на депозит, приблизителното им изгаряне на пари и достъпа им до банкови услуги в SVB и извън нея, според хора, запознати с въпроса.

Китай

     Съвместното предприятие на SVB в Китай, SPD Silicon Valley Bank Co., се опита да успокои местните клиенти, като им напомни, че операциите му са независими и стабилни. Компанията каза, че винаги е работила в съответствие с китайските закони и разпоредби със стандартна управленска рамка и независим баланс. Предприятието между Shanghai Pudong Development Bank и SVB е основано през 2012 г. като първата технологично фокусирана банка в Китай и обслужва научни и иновативни предприятия.

Кувейт

     Централната банка на Кувейт казва, че местните кредитори имат много малка експозиция към SVB.

Южна Корея

     Висши южнокорейски служители се срещнаха през уикенда и казаха, че ще следят отблизо за признаци на въздействие върху нейните финансови пазари и икономика от колапса на SVB. Финансовият министър, регулатори и представители на централната банка бяха сред участниците в срещата. Възможността за по-висока волатилност и несигурност не може да бъде изключена, въпреки че повечето служители се съгласиха, че това вероятно няма да се превърне в системен риск. Ситуацията изисква денонощно наблюдение и бърза реакция, се казва в съобщение на финансовото министерство.

Азиатски фондове

     Най-големите фондове в Азия, включително Sequoia Capital China, Temasek Holdings Pte, ZhenFund и Yunfeng Capital, се обърнаха към компаниите от портфейла си, за да преценят колко експозиция имат към SVB.

     Представител на Sequoia Capital China каза, че компанията не може да коментира веднага, докато ZhenFund не отговори на искане за коментар в извънработно време. Temasek каза, че няма пряко излагане на SVB. Yunfeng каза, че е уведомил екипите да направят бързо вътрешно разследване за потенциална експозиция на SVB и предупреди компаниите от портфейла да предприемат действия, за да избегнат риска. Самият Yunfeng няма депозити в SVB.