Инвеститори поглеждат с тревога към SoftBank след краха на SVB

SoftBank губи около 7% или 5 милиарда долара от стойността си откакто се появиха новините за затрудненията на SVB

16:34 | 13 март 2023
Обновен: 18:04 | 13 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg
Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg

Докато светът оценява последиците от срива на Silicon Valley Bank, инвеститорите насочват предпазлив поглед към SoftBank – по много показатели най-големият поддръжник и защитник на стартъп арената, пише Bloomberg.

Преди срива инвестиционната мощ на Масайоши Сон – която е наляла повече от 140 милиарда долара в имена от WeWork до ByteDance и DoorDash  – вече се разтърсваше от икономическия спад след пандемията. Сега инвеститорите предпазливо се оттеглят въпреки обещанието на американските власти за една нощ да спасят американския кредитор, който се намира в сърцето на екосистемата за рисков капитал в Силиконовата долина.

SoftBank, която също е централна за глобалната сцена на рисковия капитал, е загубила около 7% или 5 милиарда долара от стойността си, откакто се появиха новините за затрудненията на SVB. Нейните суапове за кредитно неизпълнение нарастват за втори пореден ден и се увеличават спекулациите за това какви продажби на активи може да предстоят, ако SoftBank трябва да помогне на компаниите от портфейла си.

5 млрд.

 5 млрд. долара са изтрити от капитализацията на SoftBank след началото на кризата с SVB. Графика: Bloomberg

Тревогата около падането на SVB продължава в понеделник, въпреки обещанието на САЩ да защитят напълно парите на всички вложители.

„Потенциалното отрицателно въздействие върху цялостната среда за финансиране на стартиращи фирми, като се има предвид промяната в настроенията, би било огромно“, заяви Чибо Танг, управляващ партньор в базираната в Хонконг Gobi Partners.

SoftBank вижда слабо въздействие от фалита на SVB върху своите портфейлни компании, коментира говорител на SoftBank, добавяйки, че компанията не очаква никакво въздействие върху собствените си финанси. Повечето компании от портфолиото на Vision Fund разполагат със средства, заяви компанията, когато представяше отчета си миналия месец.

Колапсът на SVB обаче разкри степента на щетите, които повишаването на лихвите може да причини на компаниите и банките, които са свикнали с годините на евтини пари. Стартиращите фирми са особено уязвими към всеки системен спад в доверието, като се има предвид, че разчитат на вярата на инвеститорите относно дългосрочния им потенциал, а рентабилността може да дойде след години.

Все още не е ясно как кризата може да повлияе на набирането на средства и оценките в световен мащаб. Някои наблюдатели посочват рисковете други кредитори да бъдат въвлечени в низходяща спирала.

Фирмите за рисков капитал съветват своите стартъпи да изтеглят всички средства, които държат със SVB. Ефектите от проблема ще се усетят неравномерно, смята базираният в Шенжен инвеститор Уорън Джоу. Една от неговите компании в портфолиото в САЩ има няколкостотин хиляди долара, депозирани в SVB и способността ѝ да плаща заплати вече е под въпрос. Други, особено стартъпите, които са набрали средства в китайски юани, може да почувстват по-малко въздействие, казва той.

SoftBank също може да бъде подложен на натиск да предпази някои от своите стартъпи от всякакви странични ефекти. Това може да я накара да набере пари, като продаде част от дела си в Alibaba Group Holding, казват анализатори на Bloomberg Intelligence.