Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

След краха на SVB: Фед може да причини още щети, ако продължи да вдига лихвите

Антон Панайотов, основател на Alaric Securities, в „Бизнес старт”, 13.03.2023

11:45 | 13 март 2023
Обновен: 13:24 | 13 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Очевидно Silicon Valley Bank е управлявана повече като хедж фонд, отколкото като банка. Тук има доста прилика между това, което се случи с Lehman Brothers преди 15 години и това, което се случва в момента, защото инвестициите, които SVB е правила от свое собствено име са били малко по-рисковани, коментира Антон Панайотов, основател на Alaric Securities, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„Приблизително 90 млрд. долара от активите са били инвестирани в т.нар. „held-to-maturity” облигации. Това са обезпечени с ипотечни кредити облигации, но тяхната цена не е на сто и ако трябва ликвидност, каквато в случая е потрябвала на SVB, те е трябвало да отидат на пазара и да ги продадат. Тази цена – в резултат на агресивната политика на Фед, не е на 100, тя е на едни 15% по-надолу. Това води банката да има нереализирана загуба от порядъка на 17 млрд., която е с 2 млрд. повече от нейните собствени активи. Тук има една форма на лошо управление от страна на банката, но това не е единствената и основа причина за фалита ѝ. С две думи – банката е била по-агресивна, отколкото е трябвало да бъде с това какво прави със собствените си пари”, обясни събеседникът.

Фокусът на банката беше върху подпомагането на технологичния сектор, в последните десет години тя расте неимоверно, като само за последните две години клиентските активи се качват от 100 до близо 200 млрд. долара, припомни експертът.

„При такъв растеж е логично апетитът за риск да се увеличи значително. В случая това, което Федералният резерв направи – да вдигне толкова безпрецедентно агресивно лихвените проценти, доведе до това цените на книжата, които най-вероятно и много други банки имат в своя портфейл, да бъдат на такива цени, където са в момента. Това е общото с Lehman Brothers – инвестирано е в книжа, които са с по-ниско качество и са доста по-рисковани”.

Според Панайотов сегашната лихвена политика на Фед е безпрецедентна във всякакъв аспект.

„Федералният резерв допусна грешка с прекалено големите стимули, сега смятам, че отново допуска грешка с това, че за прекалено кратък период качва прекалено агресивно лихвените проценти. И пазарът даде много ясен сигнал. В момента на краха на SVB в петък, десетгодишните облигации паднаха с десетина процента до 3,60 на годишна база. Това показва, че пазарът вярва, че ситуацията е един много голям урок за Фед и за политиката му на прекалено агресивно качване на лихвените проценти.”

Основните приходи на банките идват от инвестиции в облигации и ако Фед продължи да вдига лихвените проценти по начина, по който го прави, твърде вероятно е да причини много повече щети, посочи събеседникът.

По думите му крахът на SVB не крие риск за американската и за световната финансова система.

„Както виждаме вече британският клон на SVB беше продаден на банка HSBC...В САЩ не се намери купувач, но позволиха 25 милиарда допълнителен фасилити от страна на Фед, за да могат да бъдат посрещнати нуждите и всеки, който е имал депозити, да си получи парите в пълен размер ... Така ефектът ще бъде капсулиран”.

Това, което ще последва след фалита на SVB, е поскъпване на ресурса за рискови капитали. Банки, които са възнамерявали да влизат в технологичния сектор, ще преосмислят поведението си и ще е още по-трудно за стартъпите да намерят добро банкиране, каза Панайотов.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.