HSBC купува британското подразделение на Silicon Valley Bank за 1 лира

В изявление от понеделник Английската централна банка заяви, че "парите на всички вложители в SVB UK са сигурни и защитени в резултат на тази сделка.

11:10 | 13 март 2023
Обновен: 11:24 | 13 март 2023
Автор:  Хари Уилсън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търгуваната на борсата в Лондон кредитор HSBC UK Bank plc придобива Silicon Valley Bank UK Limited (SVB UK) за 1 британски паунд, се казва в изявление на HSBC от понеделник. Сделката приключва незабавно и ще бъде финансирана от съществуващите ресурси.

"Това придобиване има отличен стратегически смисъл за нашия бизнес в Обединеното кралство", се казва в изявлението на главния изпълнителен директор Ноел Куин. "То укрепва нашия франчайз в областта на търговското банкиране и подобрява способността ни да обслужваме иновативни и бързоразвиващи се фирми, включително в технологичния и природонаучния сектор, в Обединеното кралство и в международен план."

В изявление от понеделник Английската централна банка заяви, че "парите на всички вложители в SVB UK са сигурни и защитени в резултат на тази сделка. Централната банка заяви, че всички услуги на SVB "ще продължат да функционират нормално и клиентите не би трябвало да забележат никакви промени", а "никоя друга банка в Обединеното кралство не е засегната значително от тези действия".

Служителите на SVB UK остават на работа и кредиторът продължава да бъде оторизиран от британските регулаторни органи, се казва още в изявлението на Английската централна банка.

"Това представлява добро решение за всички", заяви в бележка анализаторът на Shore Capital Гари Грийнууд, като отбеляза, че въздействието върху прогнозите на HSBC вероятно ще бъде несъществено.

Финансово състояние на SVB

Според изявлението на HSBC към 10 март британското подразделение на SVB е имало кредити за около 5,5 млрд. паунда и депозити за около 6,7 млрд. паунда. През 2022 г. SVB UK регистрира печалба преди данъци в размер на 88 млн. лири, а нейният материален капитал се очаква да бъде около 1,4 млрд. паунда.

Окончателното изчисление на печалбата, произтичаща от придобиването, ще бъде предоставено своевременно, заяви HSBC. Активите и пасивите на дружествата майки на SVB UK са изключени от сделката.

Придобиването идва в момент, когато HSBC намалява част от глобалния си отпечатък. През ноември тя продаде канадското си подразделение, а през 2021 г. се освободи от операциите си на дребно във Франция и САЩ. По време на продажбата на Канада Куин заяви, че парите, набрани от сделката, ще ѝ осигурят финансова мощ, за да "инвестира в разрастването на основните ни бизнеси", в допълнение към потенциално финансиране на дивиденти и обратно изкупуване.

Министри и служители прекараха уикенда в изготвяне на планове за обособяване на технологичната индустрия и индустрията на науките за живота в Обединеното кралство след предупрежденията, че без намеса те ще бъдат осакатени. Макар и малка в сравнение с най-големите банки в Обединеното кралство, SVB играе изключителна роля в света на стартиращите предприятия, описвайки себе си като "банковия партньор за основатели, предприемачи и инвеститори".

Като възможни купувачи бяха посочени множество кредитори. Канцлерът на хазната Джереми Хънт заяви, че вложителите на SVB ще бъдат защитени, без да получават подкрепа от данъкоплатците.

"Можеше да се случи така, че някои от най-важните ни компании, най-стратегическите ни компании да бъдат унищожени и това щеше да е много опасно", каза Хънт. "Английската централна банка е категорична, че банковата система на Обединеното кралство е изключително сигурна. Тя е добре капитализирана. И мисля, че демонстрирахме тази устойчивост чрез случващото се през уикенда и факта, че успяхме да предложим решение толкова бързо.

Основаната в края на 2021 година клирингова банка Bank of London Group Ltd. заяви в изявление в неделя, че е представила официално предложение на Министерството на финансите, Bank of England и борда на SVB UK. Royal Group, инвестиционна компания, контролирана от високопоставен член на кралското семейство на Абу Даби, и подкрепеният от SoftBank Group Corp. кредитор OakNorth също са сред тези, които обмислят поглъщане, съобщи Bloomberg по-рано в неделя.

Друг план е бил кредиторите да поемат вложители от британското подразделение на SVB Financial Group. Съгласно този план няколко големи банки щяха да поемат вложителите на SVB, като им предложат достъп до пари, докато средствата им бъдат освободени от кредитора.

Ръководителите на около 180 технологични компании заявиха в отворено писмо до Хънт, видяно от Bloomberg, че загубата на депозити в SVB би имала потенциала да осакати сектора и да върне екосистемата с 20 години назад.

Майкъл Мур, ръководител на Британската асоциация за частен и рисков капитал, заяви по телевизия Bloomberg, че неговата група е направила проучване сред 1000 компании от портфейла и една трета от тях са банкирали в SVB. От тях 40% са изправени пред непосредствени трудности, като например не могат да плащат заплати, каза той преди обявяването на продажбата.

Споразумението беше постигнато, след като в неделя финансовите регулатори на САЩ предприеха действия, за да уверят всички вложители, че парите им са в безопасност след фалита на SVB, и създадоха нова програма за кредитиране, предлагана от Федералния резерв със средства от Министерството на финансите.