Goldman вече не очаква повишение на лихвите през март заради банковата криза

В неделя регулаторите предприеха мерки, които според анализатори ще осигурят "значителна ликвидност на банките, които са изправени пред отлив на депозити, и да укрепят доверието на вложителите".

09:15 | 13 март 2023
Обновен: 09:23 | 13 март 2023
Автор: Кристофър Ансти, Гарфийлд Рейнолдс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По-малко от седмица след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл отвори вратата за ускоряване на темпа на повишаване на лихвените проценти, търговците я затръшнаха на фона на внезапното възникване на финансово напрежение на ниво регионални банки в САЩ.

От Goldman Sachs Group Inc. заявиха, че вече не очакват Фед да предприеме увеличение на лихвените проценти през следващата седмица, дори след като американските власти предприеха действия за овладяване на кризата, предизвикана от отлива на вложители от Silicon Valley Bank и Signature Bank.

Доходността по двугодишните съкровищни облигации спадна с 18 базисни пункта до 4,34%, насочвайки се към най-силния си тридневен спад от октомври 1987 г., когато черният понеделник зашемети пазарите. Точно както този шок прекъсна цикъла на затягане, сега трейдърите бързо се върнаха към залозите за намаляване на лихвените проценти от страна на Фед през втората половина на тази година.

Отново се

Рискът от банкова криза подчертава напрежението между усилията на Фед за охлаждане на икономиката и укротяване на инфлацията и нарастващите опасения, че повишенията на лихвените проценти с 4,5 процентни пункта в рамките на една година ще предизвикат рецесия и разгром на по-рисковите активи.

Представителите на Фед навлизат в период на затишие преди срещата на 21-22 март. Към миналата седмица икономистите в преобладаващата си част очакваха увеличение с четвърт пункт на срещата, а шестима прогнозираха нарастване с половин пункт.

Реакция на регулаторите

В неделя регулаторните органи на САЩ бяха подтикнати към действия за овладяване на проблема. Фед създаде нов спешен инструмент, който позволява на банките да залагат редица висококачествени активи срещу парични средства за срок от една година. Регулаторите също така се ангажираха да защитят напълно дори незастрахованите вложители в SVB и облекчиха условията за отпускане на кредити чрез дисконтовия прозорец на Фед.

Тези мерки трябва да осигурят "значителна ликвидност на банките, които са изправени пред отлив на депозити, и да укрепят доверието на вложителите", пише в бележка Ян Хациус от Goldman. Все пак той оттегли предишния си призив за увеличение с четвърт процентен пункт през следващата седмица и заяви, че съществува "значителна несигурност" относно посоката след това.

Спад на доходността

Миналата сряда доходността по двугодишните съкровищни облигации се покачи над 5%, достигайки най-високото си ниво от 2007 г. насам, след като Пауъл даде сигнал, че е възможно увеличение на лихвения процент с 50 базисни пункта, ако предстоящите икономически доклади продължат да показват нагорещяване преди срещата този месец.

Сега се счита, че е вероятно Федералният резерв да повиши лихвите с четвърт пункт през следващата седмица. Лихвеният процент по федералните фондове може да достигне своя връх от около 5,1% след шест месеца, показва кривата OIS, което е понижение спрямо крайната ставка от 5,74%, на която се залагаше в сряда.

Евродоларовите пазари преминаха към залози на две понижения на лихвените проценти на Фед за втората половина на годината.

Трейдърите на суапове също така намалиха прогнозите си за промени в лихвените проценти на централните банки в осемте основни развити пазарни икономики в рамките на 6 месеца, като Канада и Норвегия се разглеждат като държави, които няма да променят политиката си през този период. Вероятността централната банка на Австралия да задържи лихвите през следващия месец сега е по-голяма от 75%, показват OIS контрактите.

Раздухване на проблемите

"Продължаваме да очакваме повишение с 25 базисни пункта на заседанието следващата седмица", заяви Майкъл Фероли, главен икономист за САЩ в JPMorgan Chase & Co. в бележка от неделя. "Още преди да се разраснат проблемите в банковия сектор, смятахме, че повишение с 50 базисни пункта би било неразумно, и все още смятаме, че това е така".

По-малко увеличение или дори спиране на кампанията по затягане на паричната политика - би дало на Пауъл и колегите му повече време, за да преценят дали в банковата система ще се появят нови проблеми. Високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ заяви пред репортери в телефонен разговор в неделя, че има някои институции, които изглеждат така, сякаш имат някои сходства с SVB и може би с Signature.

"Може да мине известно време, преди да се проявят пълните последици от фалита на SVB", пишат в бележка от понеделник Том Кени и Ариндам Чакраборти, икономисти в Australia & New Zealand Banking Group. "На преден план за пазарите е рискът от разпространение на болестта, влошаване на рисковите нагласи и потенциално по-широка финансова криза."

Междувременно предстои излизането на важни икономически данни - във вторник политиците от Фед ще получат последните данни за инфлацията, като се очаква индексът на потребителските цени за февруари. Според икономистите индексът на потребителските цени ще се повиши с 0,4% спрямо предходния месец, което е лек спад спрямо повишението от 0,5% през януари.