В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Не се очаква домино ефект след колапса на SVB, но ще има преразглеждане на регулации

Юлиан Войнов, икономически анализатор, В развитие, 13.03.2023

15:50 | 13 март 2023
Обновен: 17:43 | 13 март 2023
Автор: Николета Рилска

Ситуацията около Silicon Valley Bank беше много тревожна още от четвъртък. За щастие Федералният резерв, заедно с Федералната агенция за защита на депозитите и финансовото министерство на САЩ излязоха с програма, която се счита, че разрешава настоящата криза. Може да се каже, че към настоящия момент кризата е преодоляна. Това се вижда и по реакцията на пазарите. След колапса не се очаква да последва домино ефект – пазарите в Азия, които отвориха със спадове се възстановяват, цените на акциите в Америка тръгват нагоре. Това заяви Юлиан Войнов, икономически анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

„За разлика от 2008 г., когато банките държаха в балансите си изключително токсични активи, които нямаха никаква или почти никаква стойност, в момента те имат обезпечения под формата на държавни ценни книжа и ипотечни книжа“, посочи Войнов.

„Имаме проблем най-вече с ликвидността на банката, не с обезпеченията. Подкрепата, която получава в момента, ще подпомогне всички засегнати страни от кризата да получат т.нар. мостово финансиране от Фед… Това е едно смислено решение, което отличава ситуацията от 2008 г. и не може да се очаква загуба за данъкоплатците от спасяването на тези банки“.

Според Войнов обаче кризата е показателна, че трябва да има промени, които да се заемат с контрола и регулациите върху банките, изцяло насочени към технологичния сектор. Той отбеляза, че в момента ДКЦ се включват с тегло нула при оценяването на риск коефициента, което може би трябва да бъде преразгледано.

„В САЩ най-вероятно предстои дебат и ще има регулации и законови изисквания по отношение на мониторинга на тези финансови институции“.

„Под въпрос е поставен моделът на тези банки, които бяха изключително и изцяло съсредоточени в технологичния сектор, като вероятно ще трябва да диверсифицират“, смята още гостът.

Той изрази мнение, че вероятно ще трябва да има и диверсифициране на депозитите на технологичните компании в различни банки – да се съсредоточи сериозен ресурс към по-големите банки, които имат изключително висока балансова стойност и пазарна капитализация.

„По-малките банки ще претърпят изтегляне на средства и на ликвидност, което ще се отрази на действията на Фед и на законодателните органи в САЩ“.

По думите на Войнов проблемът SVB не е бил само повишаването на лихвите от страна на Фед, но и свързан с управлението на банката.

По отношение на България анализаторът не очаква ситуацията да има сериозен отзвук.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.