САЩ съдят Google в опит да раздробят рекламния отдел на компанията 

Google твърди, че пазарът на онлайн рекламата е пренаселен и конкурентен, като част от него са Amazon.com Inc., Meta Platforms Inc. и Microsoft Corp.

18:25 | 25 януари 2023
Автор: Леа Найлън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американското министерство на правосъдието и 8 щата са завели дело срещу Google, като призовават за раздробяване на бизнеса с рекламни технологии на гиганта поради предполагаема монополизация на пазара за дигитална реклама, предава Bloomberg. 

“Целта на делото, което заведохме е Google да бъде подведена под отговорност за това, което според нас представлява дългогодишен монопол върху технологиите за цифрова реклама, които създателите на съдържание използват, за да продават реклами, а рекламодателите използват, за да купуват реклами свободно в Интернет,“ заяви във вторник директора на антитръстовата комисия към правосъдното министерство Джонатан Кантер, когато обяви заведеното дело. 

Ню Йорк, Калифорния и Вирджиния са сред щатите, които са подписали иска, който е бил заведен във Федерален съд във Вирджиния.

В блог публикация Google заяви, че искът "се опитва да избере победители и губещи в силно конкурентния сектор на рекламните технологии. Делото "до голяма степен дублира необоснован иск на главния прокурор на Тексас, голяма част от който наскоро беше отхвърлен от федерален съд. Министерството на правосъдието поддържа погрешен аргумент, който ще забави иновациите, ще повиши таксите за реклама и ще затрудни развитието на хиляди малки предприятия и издатели."

Книжата на Alphabet продължиха да поевтиняват след новината, като загубиха цели 2,6%, като това беше и най-ниската им стойност за сесията. Акциите на компанията са загубили 23% от стойността си за 12-те месеца до понеделник, като се представиха по-слабо от индекса Nasdaq 100.

"Независимо от индустрията и независимо от компанията, Министерството на правосъдието ще прилага енергично нашите антитръстови закони", заяви главният прокурор Мерик Гарланд по време на пресконференцията.

Искът представлява първото голямо дело на администрацията на Байдън, в което се оспорва властта на една от най-големите технологични компании в страната, като продължава разследването, започнало при бившия президент Доналд Тръмп. То също така е един от малкото случаи, в които Министерството на правосъдието призовава за раздробяване на голяма компания, откакто през 80-те години на миналия век разруши телекомуникационната система Bell.

Google е доминиращият играч на американския пазар на цифрова реклама на стойност 278,6 млрд. долара, като контролира по-голямата част от технологията, използвана за купуване, продажба и обслужване на онлайн реклама. Министерството на правосъдието заяви, че господстващото положение на Google ѝ позволява да задържа поне 30 цента от всеки долар, който рекламодателите харчат чрез нейните инструменти за онлайн реклама. Решението по това дело вероятно ще бъде взето след години.

Google контролира

"Всепроникващата власт на Google над цялата рекламна индустрия беше поставена под въпрос от собствените ѝ ръководители в областта на цифровата реклама", се казва в иска. "Аналогията би била, ако Goldman или Citibank притежаваха Нюйоркската фондова борса".

Това е вторият антитръстов иск на Министерството на правосъдието срещу Google и петото голямо дело в САЩ, в което се оспорват бизнес практиките на компанията. Главните прокурори на щатите са завели три отделни дела срещу Google, в които твърдят, че компанията доминира на пазарите за онлайн търсене, рекламни технологии и приложения за мобилната платформа Android в нарушение на антитръстовите закони.

Ръководителят на антимонополното ведомство на Министерството на правосъдието Кантер заяви по време на пресконференция, че Google е участвала в антиконкурентно поведение в продължение на 15 години, включително "модел на придобивания с цел получаване на господстващо положение на пазара".

Сред тях са придобиването през 2007 г. на гиганта в областта на онлайн рекламата DoubleClick за 3,1 млрд. долара, което Министерството на правосъдието сега се опитва да развали, сделката от 2010 г. за закупуване на Invite Media за 81 млн. долара и покупката през 2011 г. на AdMeld за 400 млн. долара.

В жалбата на Министерството на правосъдието се иска и обезщетение от Google за предполагаемото завишаване на цените за федерални правителствени агенции, като например армията на САЩ, които са закупили онлайн реклами. Агенцията заяви, че правителството на САЩ е похарчило повече от 100 млн. долара за онлайн дисплейна реклама от 2019 г. насам, но в жалбата не се посочва каква сума иска да възстанови Министерството на правосъдието.

Ето как

Твърденията в иска на Министерството на правосъдието отразяват тези, които бяха предявени от главните прокурори на 16 щата плюс Пуерто Рико през 2020 г. Този иск е в процес на разглеждане във федералния съд на Ню Йорк.

Базираната в Маунтин Вю, Калифорния, компания е №1 на световния пазар на дигитална реклама на стойност 626,9 млрд. долара, според прогнозите на изследователската компания EMarketer за 2023 г., като САЩ представляват най-голямата част. Очаква се рекламните операции на Alphabet да донесат 73,8 млрд. долара приходи от цифрова реклама в САЩ през 2023 г. По-голямата част от тях, 58,50 млрд. долара, идват от рекламния бизнес на Google в областта на търсенето. Останалите 15,29 млрд. долара са от дисплейни реклами. Google управлява услуга за купуване на реклами за търговците и за продажба на реклами за издателите, както и борса за търговия, на която двете страни извършват транзакции в светкавични търгове.

Тези борси работят като онлайн платформи за търговия с акции с автоматизиран процес на наддаване. Конкуренти и издатели се оплакват, че Google използва части от тази огромна мрежа, като например своята борса за реклами, за да облагодетелства други области и да постави на колене конкурентите си. Само Google се очаква да генерира около 65,7 млрд. долара приходи от дигитална реклама в САЩ през тази година, което представлява около 26,5% от пазара, а YouTube - още 2,9%, според EMarketer.

Пазарният дял на компанията се е понижил от върха си от 37,4% от разходите за цифрова реклама в САЩ през 2015 г., според EMarketer.

Бизнесът с

Google твърди, че пазарът на онлайн рекламата е пренаселен и конкурентен. В съдебни документи и свидетелски показания пред Конгреса компанията отбелязва, че сред съперниците ѝ са други големи играчи на пазара на рекламни технологии като Amazon.com Inc., Meta Platforms Inc. и Microsoft Corp.

Проверката на министерството върху контрола, който Google упражнява върху пазара на рекламни технологии датира още от времето на администрацията на Тръмп. Вместо това Министерството на правосъдието под ръководството на тогавашния главен прокурор Уилям Бар съди Google за бизнеса ѝ с търсене, като твърди, че компанията е използвала ексклузивни споразумения за разпространение с безжични оператори и производители на телефони, за да блокира конкуренцията. Това дело трябва да се гледа в съда през септември.

Агенцията продължи проучването на рекламните технологии и при Байдън. След като Кантер беше утвърден за ръководител на антитръстовия отдел през ноември 2021 г., Google поиска от Министерството на правосъдието да провери дали Кантер трябва да бъде отстранен от всички действия, свързани с компанията, заради предишната му работа като неин критик. На Кантер беше забранено да работи по разследванията на монополите на Google, докато Министерството на правосъдието обсъждаше евентуалния му отвод. В крайна сметка Министерството на правосъдието постанови, че Кантер може да работи по дела, свързани с Google.