Антитръстовите закони в САЩ застрашават националната сигурност

Доклад на индустриална група посочва проблемите в двупартийните проектозакони

12:47 | 13 септември 2021
Обновен: 15:07 | 13 септември 2021
Автор: Антон Груев
Антитръстовите закони в САЩ застрашават националната сигурност

Двупартийното антитръстово законодателство насочено срещу технологичните гиганти Amazon.com Inc., Apple Inc., Facebook Inc. и Google може да навреди на конкурентоспособността на САЩ и да даде достъп на техни чуждестранни конкуренти до чувствителна информация. Това показва нов доклад на технологична индустриална група.

Документът изготвен от Асоциацията за компютри и комуникация, в която членуват технологичните компании твърди, че строгите ограничения, които предвиждат серията от антитръстови проектозакони, одобрени през юни от правната комисия към Камарата на представителите, ще помогнат на чуждестранни дружества, включително руски и китайски конкуренти.

Много от аргументите в документа съвпадат с предупрежденията на технологични групи и политици, които през юни бяха против строгите мерки.

Отчасти заради своята големина и способност да разработват иновации, американските технологични компании играят важна роля за противодействие на глобални киберзаплахи. Поради това те са ценни партньори за федералното правителство и разузнавателната общност, казва Дан Коутс, бивш сенатор от републиканската партия и директор на националното разследване, който в момента работи в правната кантора King & Spalding и е сред авторите на доклада.

„Много хора говорят за положителните и отрицателните икономически последици и иновациите, което е нормално, но не трябва да забравяме и националната сигурност,“ казва Коутс. Той предупреди нормотворците да се консултират с комисиите по разузнаване към двете Камари на Конгреса преди да гласуват антитръстовото законодателство.

Правната комисия към Камарата на представителите одобри общо 6 двупартийни проектозакона. Четири от тях са насочени към Amazon, Apple, Facebook и Google. Не е ясно дали или кога някои от тях ще бъдат гласувани в Камарата на представителите. Сенаторите от антитръстовата подкомисия заявиха, че планират да въведат подобни мерки.

Артър Сидни, вицепрезидент на Асоциацията за компютри и комуникация заяви, че членовете на комисията е трябвало да разберат по-добре последиците за националната сигурност преди да подкрепят законопроектите. Той добави, че разследването на антитръстовата подкомисия, която е заседавала преди изготвяне на проектозаконите е била фокусирана единствено върху 4-те американски компании без да вземе предвид поведението на техните конкуренти от чужбина.

„Това не е антитръстово законодателство, а индустриална политика налагана от правителството,“ заяви Сидни в телефонно интервю в петък. Той добави, че процесът е бил изключително прибързан, поради което има огромен брой непреднамерени последствия, които представляват проблем за потребителите, обществеността и националната сигурност.

Въпреки че целта на някои от проектозаконите е да се ограничи размера и обхвата на тези компании, в доклада се казва, че именно техният размер им помага да се борят с дезинформацията и да подкрепят правоприлагащите органи. Докладът цитира действия на компаниите след които са били премахнати кампании за влияние от Китай, Русия и Иран.

Този доклад не разрешава продължаващите проблеми на платформите да идентифицират и премахват фалшиво или злонамерено съдържание, включително неоснователни твърдения за изборите в страната и пандемията от коронавирус.

В доклада се предупреждава и че допълненията на проектозаконите свързани с оперативната съвместимост, които изискват равен достъп на потребителите до данни и софтуер, могат да застрашат интелектуалната собственост и безопасността на потребителите, в случай че попаднат в ръцете на чуждестранни компании.

Тези неща представляват риск за киберсигурността, се посочва още в доклада. „Ако основни компоненти от архитектурата на киберсигурността станат обект на компромиси и шпионаж.“

Проектозаконите може да принудят някои компании да продадат свои отдели или да им забранят да придобиват конкуренти, а това може да създаде възможност за глобалните им конкуренти да се възползват от тях и да погълнат компании за иновации създадени в САЩ.

В доклада се казва, че поради липсата на подобни ограничения, чуждестранните конкуренти ще получат възможност да надминат и заменят Facebook, Google, Amazon и Apple.