Съдебната битка на Google по антитръстовия иск за рекламни технологии продължава

Федералният съдия в Ню Йорк постанови искът да продължи, въпреки че части от решението бяха в полза на технологичния гигант

18:00 | 14 септември 2022
Обновен: 19:15 | 14 септември 2022
Автор: Лия Нилен
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Федерален съдия от Ню Йорк постанови, че антитръстовият иск на главните прокурори на щатите, обвиняващ Google на Alphabet Inc. в монополизиране на технологията, която е в основата на онлайн рекламата, може да продължи.

Във вторник съдия Кевин Кастел разреши по-голямата част от антитръстовия иск на щатите да продължи, като същевременно отхвърли ключовото твърдение, че договорът за реклама с Facebook от 2018 г. е нарушил антитръстовото законодателство. 

Генералните прокурори на 16 щата и Пуерто Рико заведоха дело срещу Google през 2020 г. за монополизиране на пазара на рекламни технологии. Google се опита да прекрати делото, твърдейки, че цялото поведение, срещу което са насочени исковете на щатите, е законно.

Щатите, начело с Тексас, твърдят, че Google е сключила тайна сделка, наречена Jedi Blue, за да предостави на Meta Platforms Inc. предимства на борсата, която управлява, за да купува и продава онлайн реклами. В замяна на това компанията за социални медии се отказва от плановете си да приеме нов вид технология, която би подкопала монопола на Google в областта на онлайн рекламата.

Кастел отхвърли това твърдение, като заяви, че "няма нищо необяснимо или подозрително" в това, което е накарало компаниите да сключат споразумението.

Google заяви, че съдията е отхвърлил "големи части" от делото на главния прокурор на Тексас, включително "централната част" - споразумението с Meta.

"Това винаги е било добре оповестено, проконкурентно споразумение", се казва в изявлението на компанията.

Щатите също така твърдят, че Google е манипулирала търговете, провеждани на нейната борса, по начин, който има за цел да гарантира, че нейните собствени продукти почти винаги печелят.

Кастел заяви, че щатите могат да продължат с иска за монополизиране на общонационалните пазари на рекламни сървъри за издатели, рекламни борси и инструменти за купуване на реклами за малки рекламодатели.

Google заяви, че ще продължи да се бори срещу тези искове.

"Както отдавна казваме, рекламните технологии са силно конкурентна индустрия - и нашите продукти увеличават избора за издатели, рекламодатели и потребители, като същевременно дават възможност на малките фирми да намират нови клиенти на достъпни цени", се казва в изявлението на компанията. "Очакваме с нетърпение да изясним фактите."

Офисът на главния прокурор на Тексас не отговори веднага на молбата за коментар след края на работното време. 

Други части от решението също бяха в ущърб на щатите.

Съдията констатира, че щатите не са успели да изтъкнат правдоподобно антиконкурентно поведение, свързано с оптимизацията на резервната цена - програма в борсата на Google, която се опитва да помогне на издателите на уебсайтове да увеличат приходите си, ако компанията смята, че купувачът би бил готов да плати повече за реклами на техния сайт. 

Кастел също така установи, че щатите не са демонстрирали по подходящ начин как ускорените мобилни страници на Google са антиконкурентни. AMP е проект, при който уебсайтовете се кешират на сървърите на Google, така че да могат по-бързо да бъдат представени на клиентите на мобилни устройства.

Офертата на щатите да блокират Google да използва Dynamic Allocation беше отхвърлена от съдията, който заключи, че обвиненията са "исторически по характер", тъй като програмата приключи през 2019 г. и няма вероятност да бъде възобновена.