Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Google отчита тревожен темп на растеж на рекламния си бизнес

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 27.07.2022

12:39 | 27 юли 2022
Обновен: 15:43 | 27 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

Компанията майка на Google - Alphabet Inc., отчете най-бавния тримесечен ръст на продажбите от две години насам след спада в приходите от онлайн реклама. Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай заяви, че компанията ще забави наемането на служители до края на годината и призова служителите да бъдат „по-предприемчиви”. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Google, която има доминиращ дял на пазарите за търсене в интернет, навигация и видео стрийминг, се счита за ориентир за силата на онлайн рекламата. След разочароващите резултати на компаниите за социални медии Twitter Inc. и Snap Inc. през миналата седмица забавянето на темповете на растеж предполага по-нататъшна слабост в отрасъла, който е от решаващо значение за здравето на много интернет компании.

YouTube, бизнесът на Google за видео стрийминг, генерира 7,3 млрд. долара приходи от реклама през второто тримесечие, като продължи забавянето на растежа, тъй като се конкурира за зрители с услуги като TikTok на ByteDance Ltd. Анализаторите очакваха продажбите да се повишат с 4,8% в сравнение със същия период на миналата година, след като през първото тримесечие те нараснаха с над 14%.

Същевременно американският технологичен концерн Microsoft Corp. даде оптимистична прогноза за продажбите за току-що започналата фискална година, като по този начин намали опасенията на инвеститорите за растежа, които се разпалиха след неубедителния отчет за четвъртото тримесечие. Акциите поскъпнаха с повече от 5% в края на търговския ден, обръщайки по-ранните спадове.

На конферентен разговор във вторник софтуерният гигант заяви, че очаква приходите и оперативната печалба да се увеличат с двуцифрен темп за фискалната 2023 г., която приключва през юни следващата година.

Прогнозата е „шокиращо силна", каза пред Bloomberg Дан Айвс, анализатор в Wedbush. Прогнозата „ще бъде насоката, която ще се чуе по света и на Wall Street".

По-рано този месец Microsoft съобщи, че е съкратила по-малко от 1% от работната си сила от 180 000 души. Компанията също така е премахнала много свободни работни места и е забавила наемането на служител. Тези ограничения за наемане на служители ще продължат в обозримо бъдеще, заяви компанията миналата седмица.

Социалната мрежа Twitter иска акционерите ѝ да гласуват за поглъщането на услугата от Илон Мъск в средата на септември, въпреки че технологичният милиардер обяви сделката за невалидна. Според документите, подадени в Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ, Twitter е насрочила събрание на акционерите и гласуване за 13 септември.

През април главният изпълнителен директор на Tesla Мъск обяви, че иска да купи Twitter за около 44 млрд. долара. Първоначално компанията се съпротивляваше, но скоро след това бордът на директорите ù сключи споразумение за поглъщане с технологичния милиардер. Само няколко седмици по-късно обаче той обяви процеса за замразен, а в началото на юли се оттегли от сделката.

Twitter иска да получи решение от съда в американския щат Делауеър, което да задължи Мъск да завърши поглъщането на договорената цена от 54,20 долара на акция. За много акционери това би било привлекателна сделка - книжата на  компанията приключиха сесията във вторник на цена от 39,34 долара.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.