Google споделя нашите данни в изумителен мащаб

Личните данни на потребителите са обект на търг и се споделят с хиляди компании по цял свят всеки ден

18:30 | 16 май 2022
Обновен: 18:38 | 16 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Заедно с телефоните, часовниците и слушалките Pixel на годишната витрина на софтуера и устройствата на Google миналата седмица се появиха и чифт изящно изглеждащи очила за превод. Поставете ги и в реално време на обективите се появяват „субтитри“, докато гледате човек, който говори на различен език. Тези очила обаче не се предлагат в търговската мрежа. Малко вероятно е също така те да генерират толкова приходи, колкото прави рекламата за корпорацията-майка на Google - Alphabet Inc. От 68 милиарда долара общи приходи на компанията от тримесечието, завършващо на 31 март 2022 г., около 54 милиарда долара идват от реклама.

Обхватът на нашето собствено, незабележимо участие в този бизнес също е несравним с който и да е друг период от историята, пише Парми Олсън за Bloomberg.

Всеки път, когато отворите приложение на телефона си или сърфирате в мрежата, зад кулисите се провежда търг за вашия поглед, благодарение на процъфтяващия пазар за лични данни. Размерът на този пазар винаги е бил труден за определяне, но нов доклад на Ирландския съвет за граждански свободи, който от години води агресивна кампания в САЩ и Европа за поставяне на ограничения върху търговията с цифрови данни, сега поставя цифра към него. В доклада, който съветът сподели с Bloomberg Opinion, се казва, че рекламните платформи предават данните за местоположението и навиците на сърфиране на американци и европейци около 178 трилиона пъти всяка година. Според доклада Google предава един и същи вид данни повече от 70 милиарда пъти на ден и в двата региона.

За хората е трудно да си представят такива числа, макар и машините да ги изчисляват удобно всеки ден – но ако черпенето на личните ни данни може да се види по същия начин, по който замърсяването, щяхме да бъдем заобиколени от почти непроницаема мъгла, която става все по-гъста. Онлайн активността и местоположение на един човек в САЩ са обект на наддаване 747 пъти всеки ден в реално време. Съветът казва, че неговият неназован източник има специален достъп до мениджър на рекламна кампания, управлявана от Google. (Цифрата не включва лични данни, предадени от Facebook на Meta Platform Inc. или рекламните мрежи на Amazon.com Inc., което означава, че истинската мярка за всички излъчвани данни вероятно е много по-голяма.)

Защо това има значение? Приложенията са предимно безплатни и полезни и в края на краищата няма очевидни отрицателни последици от цифровото копаене на данни.

Такива последици обаче има. Поне една голяма рекламна мрежа признава, че предава данните на потребителите си до Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и други правителствени структури, за да проследяват мобилни телефони без съдебни заповеди, според скорошен доклад на Wall Street Journal. Прецизните движения на хората, които използват приложението за гей запознанства Grindr, също бяха публично достъпни за закупуване от компания за мобилна реклама, докато Grindr не спря да споделя данни за местоположението с рекламните мрежи преди две години. Но миналата година католическа новинарска публикация The Pillar все пак успя да проследи местоположението на свещеник в Grindr, използвайки „достъпни в търговската мрежа записи“ с данни от приложението и го наблюдаваше как пътува между офиса, дома и различни гей барове, преди да публикува история за неговото „серийно неправомерно поведение“. Все още не е ясно как The Pillar е получил тази информация, но Grindr обяви по същото време, че източникът може да е рекламен партньор.

Сега залогът е по-висок с перспективата за широко разпространена забрана на абортите в САЩ. Какво ще стане ако държавните прокурори започнат да използват телефонни данни, за да следят привържениците на аборта или дори жени, които поръчват хапчета за аборт онлайн?

Улавянето на чувствителни данни е възможно благодарение на дивия и разхвърлян свят на наддаването в реално време, изключително популярен подход към дигиталната реклама и част от жизнената сила на компании като Google и Facebook. Ето как работи: Всеки път, когато потребител на смартфон отвори приложение или уебсайт, който показва реклами, устройството му споделя данни за този потребител, за да му помогне да покаже насочена реклама. Печели рекламодателят с най-висока оферта за наличното рекламно пространство.

Данните могат да достигнат до десетки или дори стотици компании при всеки търг. Google казва, че предава данните на американските си потребители общо на около 4700 компании по целия свят. Всяко „излъчване“ — както го наричат ​​в индустрията — обикновено споделя данни за местоположението на дадено лице — включително „хиперлокално“ насочване, според собствената информация на Google към рекламодателите. Това включва лични характеристики и навици за сърфиране, за да могат рекламните фирми да изградят потребителски профили. Рекламната индустрия също има много признаци, които мрежите използват за категоризиране на хората, включително чувствителни етикети като „тревожни разстройства“ и „правни проблеми“ или дори „кръвосмешение“ и „подкрепа при посегателство“, според публичен документ, публикуван от консорциум за онлайн реклами, който определя стандартите за индустрията.

Заради сложният и мътен характер на многомилиардния бизнес с онлайн реклами не е лесно да разберем точно какви данни Google споделя за нас. Според Джони Райън, старши сътрудник в съвета, който ръководи събирането на най-новите данни, Google излъчва по-малко лични данни за хора, отколкото други по-малки рекламни мрежи. Но Google също има и най-голям дял от излъчваните данни, добави той.

Големият размер на данните, продавани всеки ден, не е забавен факт: той подчертава реалността, че сме заобиколени от устройства, които събират информация, уж за да направят живота ни по-добър, но която след това се продава на този, който предложи най-високата цена. Интелигентни високоговорители, фитнес тракери и очила с разширена реалност са само няколко примера за тази тенденция. Данните, събрани от тези устройства, могат да бъдат експлоатирани по начини, които не знаем. Миналата седмица Vice съобщи, че полицейското управление на Сан Франциско е потърсило кадри от компанията за самостоятелно шофиране Cruise, собственост на General Motors Co., за да помогне с улики при разследване. Полицията отрече да е искала да използва тези кадри за продължително наблюдение.

Въпреки това, колкото повече данни се излъчват онлайн толкова по-големи са шансовете за злоупотреба. Дори когато целта е безобидна като рекламата, тя рискува да се превърне в инструмент за постоянно наблюдение.