В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Вече е малко вероятно биткойн да стигне $100 000 до края на годината

Валентин Михов, консултант и преподавател във Finance academy, във "В развитие" 23.04.2024 г.

18:00 | 23 април 2024
Обновен: 11:22 | 25 април 2024
Автор: Георги Месробович

В началото на годината имаше силни очаквания за достигане на цена от $100 000 за един биткойн до края на годината, но сега тази стойност изглежда трудно достижима. С оглед на липсата на свеж капиталов поток към борсово търгуваните фондове и опасенията, че лихвени намаления може да не се състоят през 2024 г. може да се направи заключение, че достигане до $100 000 е малко вероятно. Пазарите на криптоактивите ще са движени от геополитическата конюнктура, монетарната политика в САЩ и евентуални нови приложения на криптоактивите, това коментира Валентин Михов, консултант и преподавател във Finance academy, в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Наблюдава се намален интерес към борсово търгуваните фондове (ETF) на биткойн. Фондовете отчитат намален приток на капитали, като опасенията, че може да не станем свидетели на лихвени понижения от Фед, оказват влияние. Последните седмици се достигна плато на интереса към биткойн ETF-и, като вече те не се радват на това количество капитал към тях, след като достигнаха обеми от около 50 милиарда долара, каза Михов.

Разполовяването или така нареченият халвинг бе очакван с голям интерес и се спекулираше, че той ще предизвика голям апетит за актива, но това е събитие, което се очакваше от дълго време и не доведе до промяна в цената на криптовалутата. Исторически винаги в годината след разполовяване цената на актива се е покачвала, което обяснява ентусиазма на инвеститорите. Гостът смята, че по-голямо влияние върху актива и инвеститорските нагласи оказват геополитическите сътресения и спекулациите около лихвените намаления.

„Инвеститорите гледат на биткойн като високо рисков актив, подобно на акциите. Това, което забелязахме при повишените нива на несигурност в Близкия изток – както цените на акциите, така и цената на криптовалутите поевтиняха, докато златото като утвърдено убежище увеличи своята стойност. В момента е валидна хипотезата, че биткойн трябва да бъде разглеждан като рисков актив, подобен на акциите и той се държи като тях при тези глобални геополитически явления.“

В момента не се вижда голям риск за рязко понижение на цената на биткойн, но при ескалация в Близкия изток, то може да се види по-сериозна корекция.

В началото на годината имаше силни очаквания за достигане на цена от $100 000 за един биткойн до края на годината, но сега тази стойност изглежда трудно достижима. С оглед на застоя около ETF-ите и опасенията, че лихвени намаления може да не се състоят през 2024 г. може да се направи заключение, че достигане до $100 000 е малко вероятно. Евентуално успокоение на геополитическата ситуация и лихвени намаления биха се отразили благоприятно на цената на биткойн.

В момента инвеститорите ще следят за това дали има апетит на пазара и повишаване на ликвидността. Сигналите, които Фед изпрати за това, че може да не видим лихвени намаления действаха отрезвяващо на криптоинвеститорите, тъй като ниската ликвидност кара капиталите да не се впускат в рискови инвестиции.

„От една страна геополитическите процеси и монетарната политика (ще движат пазара на криптоактивите), от друга страна е дали ще имаме нови приложения на криптоактивите – тук говорим за неща като токенизиране на реални активи. Големи фондове като BlackRock започнаха да експериментират с токенизиране на техните фондове, като причината да го правят основното е, че им позволява да имат по-малко оперативни разходи по поддържането на тези фондове. Ако този процес продължи ще докаже, че блокчейн системите имат приложение като вид финансови релси за големи финансови институции и това би могло да доведе до повишен интерес.“

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.