В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Волатилността на биткойн става по-силна в САЩ в сравнение с Азия

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 26.03.2024 г.

15:20 | 26 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Още един ден, още едно голямо колебание при биткойна, което оживи сравнително спокойния понеделник на Уолстрийт. Този път дигиталният актив поскъпна със 7%, за да достигне отново 70 000 долара, което е последният знак, че изразените движения на биткойн все повече падат в часовете в САЩ. Тази закономерност беше очевидна и през февруари, след като токенът надхвърли 60 000 долара за първи път от 2021 г. насам, и при тласъка към рекорда през март. Toва съобщи Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Фокусът на търговията се измести към САЩ покрай разгръщането на борсово търгуваните фондове за биткойн, които привлякоха над 11 млрд. долара нетни притоци от дебюта си на 11 януари.

Метрика, проследяваща разликата между най-високите и най-ниските цени на биткойн на всеки час, показва по-голяма разлика в САЩ спрямо Азия, заяви в бележка изследователската компания Kaiko. По този начин волатилността „е била по-концентрирана по време на работните часове в САЩ“, пише тя.

Волатилност на Bitcoin в рамките на деня

Американските фондове за биткойн на компании като BlackRock Inc. и Fidelity Investments се нареждат сред най-успешните ETF и променят структурата на криптопазара. Промените включват подобрена ликвидност на пазара на биткойн и скок на спот обемите около момента, в който ETF-ите изчисляват нетната стойност на активите си към края на търговския ден в САЩ.

За разлика от тях, през 2023 г., по време на разгара на репресиите срещу криптовалутите в САЩ, Азия за известно време изглеждаше като новия център на тежестта на пазарите на цифрови активи. Тогава активността в търговията с биткойни ставаше все по-интензивна в азиатските часове.

Към 9:28 ч. във вторник в Сингапур биткойнът отбеляза спад с около 1% до 70 265 долара. Най-старата криптовалута за кратко проби над 71 000 долара в САЩ в понеделник, преди печалбите да се охладят малко до около 7% за сесията. Токенът е нараснал със 152% през последните 12 месеца и се доближава до своя връх от средата на март, който е почти 73 798 долара.

Едно от любимите финансови нововъведения на Уолстрийт за намаляване на корпоративните емисии на парникови газове не функционира по предназначение.

Това сочи ново проучване на нестопанската организация с идеална цел Climate Bonds Initiative (CBI), насочена към инвеститорите. Проучването на групата установи, че над 80% от 768 облигации, свързани с устойчивостта, емитирани от 2018 г. до ноември миналата година, не са съобразени с глобалните цели за климата.

Свързаните с устойчивото развитие облигации (SLB) съставляват около 280 млрд. долара емисии и според главния изпълнителен директор на CBI Шон Кидни могат „да изиграят огромна роля в прехода на световната икономика към по-зелено бъдеще“. Проблемът, според изявлението на Кидни е, че пазарът „действа в дивия запад“.

Според CBI повечето облигации, свързани с устойчивото развитие, не са съобразени с глобалните цели за климата

Свързаните с устойчивото развитие облигации са подобни на обикновените облигации, но с една основна разлика: Те имат вградени стимули за емитентите да постигнат определени цели за устойчивост. Често емитентът ще бъде изправен пред увеличение на лихвения процент, ако не успее да постигне тези цели.
Емитентите харесват свързаните с устойчивото развитие облигации, защото постъпленията от тях могат да се използват за общи цели, а не за конкретни проекти, което не е така при зелените облигации. В резултат на това пазарът на SLB е достъпен за големи замърсители като производители на цимент или стомана, които иначе трудно биха могли да идентифицират проекти, отговарящи на изискванията за зелени облигации.

Повече от водещите теми от Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.