Банките изглежда губят отсрочката от най-строгите ESG правила в ЕС

Корпоративните адвокати сега казват, че ESG е най-големият риск за съдебни спорове

07:33 | 30 януари 2024
Обновен: 07:35 | 30 януари 2024
Автор: Франсис Шварцкопф
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовите фирми в Европейския съюз изглежда ще бъдат засегнати от ново изискване за ESG, за което те лобираха упорито, за да го избегнат.

Европейският парламент и Европейският съвет се придвижват към споразумение, че банките, мениджърите на активи и застрахователите трябва да се разглеждат по същия начин като другите компании, когато става въпрос за гарантиране, че техните вериги за стойност не са обект на нарушения на околната среда или правата на човека, според общ документ от 24 януари, видян от Bloomberg.

Законодателите и държавите-членки "подчертават, че финансовите предприятия - като компании в други икономически сектори - трябва да допринасят за защитата на човешките права и околната среда, които са основни ценности на съюза", се казва в документа.

Въпреки че разговорите все още са в ход, формулировката от 24 януари представлява най-силният сигнал досега, че временно споразумение, постигнато през декември за изключване на финансовия сектор от правилото, известно като Директивата за надлежна проверка на корпоративната устойчивост (CSDDD), няма да бъде направени постоянни. Временното споразумение от миналия месец беше сключено, за да се приключат седмици на преговори относно CSDDD. Това временно споразумение обаче изясни, че финансовият сектор все още може да бъде включен в бъдеще.

В съвместното изявление от 24 януари Съветът и парламентът определиха 1 юни 2025 г. като краен срок за Европейската комисия да изготви доклад, който ще формира основата на ново законодателно предложение.

Съгласно CSDDD големите компании са изправени пред гражданска отговорност за нарушения на околната среда и правата на човека в техните вериги за стойност, което ги прави отговорни за действията на техните клиенти и доставчици.

Временното споразумение, което все още се нуждае от окончателно одобрение от законодателите и държавите-членки, беше постигнато навреме, за да се избегне забявяне заради изборите за ЕС. Те вероятно ще предизвикат политическо изместване вдясно, което може да изложи на риск целите за климата, според скорошна прогноза на Европейския съвет за външни отношения.

Настоящата формулировка на CSDDD не поставя конкретни изисквания за справяне с „много потенциални и действителни неблагоприятни въздействия върху правата на човека или околната среда, които възникват в низходящата част от техните дейности, която обхваща както клиенти, така и компании, в които се инвестира“, според съвместното изявление.

В резултат на това са необходими правила за определяне на „подходящи изисквания за надлежна проверка на устойчивостта за регулирани финансови предприятия по отношение на дейностите на техните клиенти, в които е инвестирано и бизнес партньори, както и, ако е подходящо, правила за отговорност“, казаха Европейският съвет и парламентът .

Новото законодателство увеличава нарастващия натиск върху ESG, като доклад от юни идентифицира почти 1600 съдебни дела за климата от 2015 г. насам. И за първи път в историята корпоративните адвокати сега казват, че ESG е най-големият риск за съдебни спорове, според проучване от януари на Baker McKenzie.