Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

Малките компании трудно се ориентират в многото изисквания за ESG отчитане

Смилен Миланов, съосновател на ESG Platform, в "Made in Green" 29.01.2024 г.

21:33 | 29 януари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Правилата за ESG отчитането са на бюрократичния език на Брюксел, като малкият и среден бизнес се затруднява да ги разбере и приложи, тъй като не може да си позволи да наеме консултанти, както големите компании. Нефинансовото отчитане за момента важи само за големите компании, но се отразява и на малките, тъй като участват във веригата на доставки на отчитащите се. Това създава възможности за малкия и среден бизнес, като ако тези компании са иновативни и прилагат новите изисквания, ще се открият нови ползи за тях, това коментира Смилен Миланов, съосновател на ESG Platform, в предаването "Made in Green" с водеща Роселина Петкова.

Платформата създава екосистема от компании, които помагат на малкия и среден бизнес в България да премине от стандартното водене на бизнес процеси към устойчиви практики, каза Миланов.

Гостът обясни, че се натъкнал на множество информационни източници, които говорят за ESG на неразбираем език, което стимулира идеята за платформата, която да превежда малките и средни бизнеси у нас в устойчиви бизнеси от точка, в която са в момента и да му даде възможност да е конкурентен на българския, европейския и глобалния пазар. Също така платформата дава възможност на експерти в областта да бъдат достъпни за заинтересовани страни.

„Компаниите, които не са в сферата не могат лесно да се ориентират. Има много сериозни разписани ангажименти. Те са на птичия език на дипломацията в Брюксел и за един нормален бизнес доста често е неразбираем този език.“

Нефинансовото отчитане за момента важи само за големите компании, но се отразява и на малките, тъй като участват във веригата на доставки на отчитащите се. Огромен процент от малките компаниите не са готови за ESG отчитането, като нямат ресурса да си позволят консултанти, като големите компании. Бизнесът в момента не е готов, като зависи от времевата рамка и прилагането на директивата у нас.

Гостът обясни, че вече големите компании следят малките по веригите им на доставки дали са устойчиви. Това създава възможности за малкия и среден бизнес, като ако тези фирми са иновативни и прилагат новите изисквания, ще се открият нови ползи за тях.

„Голяма част от българските бизнеси, според мен биха отговорили спокойно на критериите на ESG отчитането, защото те оцеляват в доста трудна среда, ние сме отворена система, която е част от глобалната верига за доставки – определено има какво да покажем като резултати.“

Одитът е изключително важен за ESG отчитането, тъй като само чрез него се доказва достоверността на отчета. Това отваря нови ниши в бранша на одиторите, като те трябва да се преориентират от финансово отчитане към нефинансово такова.

Колко време има пред българските компании преди да трябва да водят нефинансово отчитане? Колко време ще отнеме адаптацията на бизнеса? Колко са устойчиви българските бизнеси на критериите? Каква е ролята на одиторите и отчетите? Може ли ЕС и България да покрият одиторския капацитет? Как може да засичаме greenwashing-а? Ролята на технологиите в ESG отчитането?

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Made in Green" може да намерите тук.