В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българските компании няма да имат избор, освен да преминат към ESG отчетност

Доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българската фондова борса, във "В развитие", 07.12.2023

17:00 | 7 декември 2023
Обновен: 17:33 | 7 декември 2023
Автор: Галина Маринова

Българските компании започват да имат все по-голям интерес, отношение и желание да се възползват от услуги, подобни на приложението Oxigen на БФБ. Преминаването към устойчив бизнес вече не се приема само за някакво изискване на регулатора, а по-скоро за бъдещето на всяка една компания. Инвеститорите и банките обръщат все повече внимание на това и българските компании няма да имат избор, освен да започнат да отчитат и да показват своята устойчивост. Това каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българската фондова борса, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

На конференцията в Дубай е представено приложението на БФБ Oxigen, което помага на българските компании да правят своята ESG отчетност, каза доц. Моровенов. От началото на следващата година големите компании ще бъдат задължени да правят ESG репорт към различните си отчети и това приложение ще им помага, както на други компании, които имат желание по-рано да започнат да отчитат своята устойчивост, допълни той. Oxygen е инициатива на Българска фондова борса и Financial Market Services за ефективно и прозрачно отчитане на устойчиви практики на българските компании.

"Разказахме и за нашата инициатива за създаването на ESG индекс, който очакваме да стартира от средата на следващата година. Методологията, разработена съвместно с партньора ни Infinity, вече е приета. Очакваме най-добрите български компании, които имат и най-високи рейтинги, да бъдат включени от средата на следващата година".

БФБ и Зеления център споделиха своите усилия за създаване на зелени рейтинги за компаниите и предстоящото създаване на Зелен индекс, като Зеленият индекс се очаква да стартира втората половина на 2024 година, малко след като бъдат обработени годишните отчети за 2023 година на българските дружества, допълни гостът.

"Тогава ще се получат и първите ESG скоринги или рейтинги на първите български дружества, които ще проявят желание да бъдат включени в този индекс. Разбира се, има и допълнителни изисквания за ликвидност. Това трябва да са достатъчно ликвидни компании". 

Относно интересът на българските компании събеседникът каза, че до момента към платформата Oxygen интерес са проявили около 20 компании и няколко стартъпа, като се очаква интересът да нарасне. "Българските компании започват да имат все по-голям интерес, отношение и желание да се възползват от услуги, подобни на Oxigen. Това е приложение, което е специално за листнатите компании на борсата и е включено в услугите, които БФБ предлага към тях. По-голямата част от компаниите, които в момента проявяват интерес към приложението, са тези, които са задължени от следващата година да правят ESG репортинг. Има и някои стартъпи, включително и тези които са включени в нашата програма beamUp lab". 

Интересът на инвеститорите на БФБ е безспорен, посочи Моровенов. "Преминаването към устойчив бизнес вече не се приема само за някакво изискване на регулатора, а по-скоро за бъдещето на всяка една компания. И инвеститорите, включително и банките, при инвестиране обръщат все повече внимание на това. Така че българските компании няма да имат избор, освен да започнат да отчитат и да показват своята устойчивост, използвайки едно или друго средство. Oxcygen е една от опциите и дава възможност на широк набор от компании, на различни видове индустрии, да могат да направят по-добро отчитане и да отчетат и своя въглероден отпечатък". 

"Следващата година ще бъде годината, в която ще започне по-сериозен интерес от страна на българския бизнес към ESG отчитането. Имам предвид по-малките компании, защото големите компании вече го правят".

Запитан кои са основните предизвикателства пред българските компании, които трябва да извървят пътя към устойчивите финанси доц. Моравенов посочи, че основното е свързано с това да се разбере какво е ключовото за всяка компания, за да направи своя преход. "Тя трябва да успее да направи своя пътна карта и политика и да тръгне в тази посока. Предизвикателство е, защото ако говорим за стандарти, става въпрос за огромно количество информация". 

Тук, обаче, според госта ще се намесят множество компании и НПО-организации, които ще помогнат на малките и средни компании да се ориентират по-лесно и бързо в този преход. "Моите очаквания са тази трансформация да става все по-лесна и достъпна за всяка една компания".

Какъв е общият дух на конференцията в Дубай? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.