Инвеститорите се сблъскват с ESG в европейския план за финансиране на отбраната

Говорител на ЕИБ заяви, че през април президентът Надя Калвино ще говори пред държавите членки за разширяване на "обхвата и обема на подкрепата" за европейската сигурност

20:30 | 22 март 2024
Автор: Алине Ойамада,Сужита Рао
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Възможността Европа да използва инвестиционната си банка, за да финансира разходите за отбрана, се посреща скептично от инвеститорите в облигации, които посочват рисковете за устойчивостта на кредитора и по-високите разходи по заемите.

Като се има предвид фокусът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) върху екологични и социални проекти, тя вероятно ще трябва да се обърне към други инвеститори извън сектора на ESG за всяко военно финансиране. Според анализатори и мениджъри на фондове по-добрият вариант е Европейският съюз да привлече парите директно чрез съвместната си програма за заеми.

Как да се противодейства на заплахата от руска агресия и ролята на ЕИБ в разходите за отбрана е на дневен ред по време на срещата на лидерите на ЕС в четвъртък. Няколко държави, сред които Франция и Германия, призоваха ЕИБ да преразгледа политиките, които я ограничават да подкрепя военни проекти.

Въпреки това използването на ЕИБ е свързано с някои предизвикателства. От една страна, институцията се обявява за банка на ЕС за климата и нейният висок рейтинг за ESG, който помага за по-евтини заеми, може да бъде застрашен, ако критериите за отпускане на заеми бъдат разхлабени, така че да включват отбраната. Мат Кернс, ръководител на кредитната стратегия в Rabobank, заяви, че клиентите, които съветва по въпросите на ESG, обикновено не могат да инвестират във военни проекти.

"ЕИБ е емитент на зелени облигации. Тя е емитент на облигации за повишаване на осведомеността за климата. Тя е емитент на социални облигации. Така че какъв точно тип инвеститори ще вдигнат ръце да купят облигации, които сега финансират военно оборудване?", каза той. "Всеки, с когото разговарям, е с вързани ръце по отношение на такива неща."

Говорител на ЕИБ заяви, че през април президентът Надя Калвино ще говори пред държавите членки за разширяване на "обхвата и обема на подкрепата" за европейската сигурност.


Повече от дузина държави настояват ЕИБ да увеличи финансирането на отбраната

Тъй като краят на войната в Украйна не се вижда, ЕС е подложен на натиск да предостави повече парични средства, за да се защити. Понастоящем ЕИБ може да финансира разходи за киберсигурност и безпилотни летателни апарати, които имат гражданска и военна употреба, но разширяването на дейността ѝ в областта на боеприпасите и оръжията вероятно ще доведе до преразглеждане на нейния екологичен, социален и управленски рейтинг.

Според Morningstar Sustainalytics банката разполага с известно поле за разширяване на финансирането на отбраната, без да навреди на най-високите си рейтинги, но всяка голяма промяна може да доведе до промени. ЕИБ има петия най-висок рейтинг по отношение на ESG от близо 16 000 субекта, обхванати от фирмата. MSCI й дава най-високата оценка ААА.

"Може да се наложи да приемат, че по този начин косвено намаляват авторитета на ЕИБ по отношение на ESG", каза Брайън Мангвиро, портфолио мениджър в Barings. "Виждам, че ЕС е най-простият, най-пряк и най-вероятен начин за финансиране. ЕИБ ще бъде по-сложен път."

По данни на Bloomberg ЕИБ има неизплатени дългове в различни валути на стойност близо 430 млрд. евро. За да подкрепи отбранителната индустрия, може да се наложи да набере допълнително от 10 до 30 млрд. евро годишно през следващите години, въз основа на оценки на HSBC Holdings Plc.

За тази цел може да се наложи банката да премахне лимита си за отпускане на кредити, който понастоящем е определен на 250% от записания капитал. Но премахването на тази горна граница може да навреди на рейтинга от три пъти А, пише анализаторът на HSBC Франк Уил в бележка до клиента.


Облигациите на ЕИБ са с по-ниска доходност от еднакво оценените на ЕС

Инвеститорите също така заявиха, че всички отбранителни облигации на ЕИБ вероятно ще бъдат с по-висока доходност. Понастоящем доходността на облигациите на ЕИБ с падеж през 2034 г. е 2,9% в сравнение с около 3% за подобен дълг на ЕС. Но ако те са предназначени за военни цели, ЕИБ може да се сблъска с премия от 10 базисни пункта спрямо облигациите на ЕС, продавани за същите цели, според Каспар Хенсе, старши портфолио мениджър в RBC BlueBay Asset Management.

Анализаторите смятат, че ЕС е по-добрият маршрут, тъй като неговата инвеститорска база е по-голяма и по-малко ограничена от ESG. Очаква се президентът на Франция Еманюел Макрон да настоява за съвместно емитиране на срещата на върха на ЕС в четвъртък, съобщи Financial Times.

Това би могло да доведе и до промяна на предназначението на дълга на ЕС от инструмент, който се използва само по време на криза, в по-постоянна система със статут на правителство, казва Хенсе. Други заявиха, че ако доходността е достатъчно висока, ЕИБ или ЕС няма да имат проблеми с намирането на купувачи.

"Нещата от страна на инвеститорите могат да се променят с течение на времето, ако инвестициите, свързани с отбраната, се считат за съществени", каза Юси Хилянен, ръководител на отдела за европейски макроизследвания и изследвания на фиксирания доход в SEB. "Без сигурност и отбрана няма да има ESG."