ЕС отлага новите изисквания за отчитане на ESG след отпор от индустрията

Днешното споразумение ограничава изискванията за докладване до минимум

17:54 | 8 февруари 2024
Автор: Франсис Шварцкопф
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз се съгласи да отложи допълнителните изисквания за разкриване на ESG с две години след натиска от бизнес лидери, които предупреждават, че се огъват под тежестта на регулациите.

Директивата на ЕС за отчитане на корпоративната устойчивост (CSRD) определи 30 юни краен срок за компаниите да докладват хиляди точки с данни, за да дадат на инвеститорите представа за тяхното поведение по екологични, социални и управленски въпроси.

Но законодателите на ЕС и държавите-членки се съгласиха късно в сряда да изместят този график до юни 2026 г. за специфични за сектори изисквания за докладване, които все още се разработват. Решението не засяга изискването за докладване на общи данни за ESG от юни тази година, според изявление.

Временното споразумение идва в момент, когато съпротивата на индустрията срещу създаването на правила в Брюксел нараства. Нарастващото напрежение между амбициозната програма на ЕС за ESG и реалностите на място вече заплашва да дерайлира планираното прилагане на най-строгото правило за ESG в Европа досега, Директивата за надлежна проверка на корпоративната устойчивост (CSDDD).

„Повишаването на европейската конкурентоспособност е основен стълб на белгийското председателство и един от начините за постигане на тази цел е да се намали административната тежест върху компаниите“, каза Винсент Ван Петегем, вицепремиер на Белгия, която е ротационното председателство на ЕС, в декларация. „Днешното споразумение ограничава изискванията за докладване до минимум.“

Забавянето е най-новата пречка в дневния ред на ЕС за справяне със заплахите за околната среда, като изисква от компаниите да докладват за въздействието си върху климата и биоразнообразието, както и как се отнасят към собствената си работна сила и към общностите, в които работят.

Европейските фирми лобираха упорито, за да се противопоставят на много от планираните правила на ЕС за ESG, което често дава резултати. Миналата година Европейската комисия каза, че компаниите в обхвата на CSRD ще бъдат свободни да определят сами какво представлява подходяща ESG информация за целите на докладването.

Това разгневи много инвеститори, които предупредиха, че облекчаването на планираните правила рискува да създаде вратичка за "зелено измиване", което ще затрудни мениджърите на активи да вършат работата си.

Обявеното забавяне в прилагането на допълнителните изисквания за докладване на CSRD все още трябва да бъде официално прието както от Съвета на ЕС, така и от Европейския парламент. От компаниите ще се очаква да се съобразят веднага след официалното публикуване на новите стандарти за отчетност, тъй като изискванията вече ще бъдат публикувани.

Приблизително 50 000 компании са обект на CSRD, като малките и средните, както и някои компании извън ЕС, са сред последните групи, които ще трябва да спазват правилата. Някои чуждестранни фирми отговориха, като предложиха да премахнат ценни книжа, които сега се търгуват на пазарите в ЕС, за да избегнат директивата.

Мейрид Макгинес, еврокомисар по финансовите услуги и пазари, каза в изявление, че комисията приветства временното споразумение, което „показва, че чуваме опасенията на бизнеса и реагираме“.

Въпреки че отчитането на ESG е „от решаващо значение за зеления преход и за прозрачността към инвеститорите“ и с течение на времето ще стане по-малко обременяващо, сегашното „темпо на промяна може да бъде предизвикателство за много компании“, каза Макгинес.