В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Цената на биткойн може да се срине на $55 000

Кристиан Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, във "В развитие" 20.03.2024 г.

17:10 | 20 март 2024
Автор: Георги Месробович

При биткойнът причината за нарастването на цената са борсово търгуваните фондове (ETF-и) и натрупването на капитал в тях, което това доведе до скок в цената му. Притокът на средства към ETF-ите на биткойн е намалял, което обяснява лошите резултати на криптовалутата тази седмица. Може да видим корекция при биткойнът, като се очаква да се задържи около 52-55 хиляди долара, това коментира Кристиан Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Решението на Японската централна банка (BOJ) да увеличи лихвите, отказвайки се от отрицателните такива, е първото от 17 г. Това бе повлияно от ребалансирането на портфейла на банката, като тя притежава огромно количество корпоративни ценни книжа на най-големите компании в страната, а идеята е да се пренасочат средствата на народа към тези облигации, както и да подсили йената, каза Фезелов.

Япония се намира в особено географско положение, което я поставя в особено геополитическо такова. Тя е основният съюзник на САЩ в региона, като предприема редица ограничения спрямо Китай по подобие на северноамериканската страна, но все още не може да заключим с промяната в лихвената политика, в каква посока ще тръгне пазарът.

Индия развива множество сектори, като гостът очаква, че страната е пазар, към който тепърва ще виждаме интерес от много компании. Индия се слави с много добри ИТ кадри, които заемат ръководни постове в големи технологични компании по света. Културно азиатската страна е много голям потребител на физическо злато, което влияе да цената на метала. Също така централните банки в Азия попълваха златните си резерви миналата година, като Китайската централна банка бе един от основните купувачи на метала, което доведе до ръста в цената му.

Китайските инвеститори също се насочиха към златото, заради нарастващите страхове от конфликти по света.

„Нормално е всички инвеститори да търсят убежище на своите капитали. Същото се наблюдава в Европа и в САЩ, ако забележите биткойнът успоредно с нарастването на цената на златото, нарасна и той, но причината не е същата. При биткойнът причината за нарастването са ETF-ите, натрупването на капитал в тях и това доведе до скок в цената на биткойн.“

Гостът обясни, че биткойнът няма как да се превърне в универсална валута, оставайки един актив, който служи за хеджиране на операции. Очаква се да видим регулации сходни на тези при ценните книжа и валутните операции, за да може да се проследяват средствата и да не се злоупотребява. Гостът обясни, че притокът на средства към ETF-ите на биткойн е намалял, което обяснява лошите резултати на криптовалутата тази седмица. Според него биткойнът ще направи корекция, като се очаква да се задържи около 52-55 хиляди долара за един.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.