Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Златото се движи от страха на централните банки да не бъдат санкционирани като Русия

Даниел Дончев, изп. директор на "Експат Асет Мениджмънт", "Клуб Investor", 16.03.2024 г.

21:32 | 16 март 2024
Обновен: 10:04 | 18 март 2024
Автор: Даниел Николов

Все още е рано да се говори за балон на акциите, тъй като най-поскъпналите компании се опират на сериозни фундаменти и имат голям потенциал за растеж на печалбите, но пазарът се намира в сравнително рискова точка. В текущите нива са калкулирани малко негативни и доста позитивни новини - намаляване на лихвите, сериозни ръстове на печалбите и спад в инфлацията - и ако едно от тях не се случи, може да има немалка корекция. Това коментира Даниел Дончев, изп. директор на "Експат Асет Мениджмънт", в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Златото и биткойн бяха сред най-интересните активи на пазарите през седмицата. След години на търговия в диапазон, златото проби границите устойчиво и върна интереса на инвеститорите.

"Основният фундамент зад ръста на златото не е от вчера - това е предимно силните покупки на централните банки и то най-вече от тези на развиващите се пазари, които устойчиво запълват валутните си резерви със злато. Знаем какво се случи с резервите на централната банка на Русия, които бяха в долари и евро - в един момент се оказа, че централната банка няма достъп до тях, защото са замразени. Това се оказа сериозен риск за всички останали държави от развиващия се свят, защото всеки помисли дали няма да се озове в същото положение и да няма достъп до валутните си резерви, които са например в американски или германски ценни книжа. Златото е най-конвертируемият актив в момента."

Поскъпването на златото ще продължи, най вече поради търсенето от централните банки, като помагат отслабването на американския долар и очакваното намаляване на лихвените проценти, коментира Дончев. Ниво от 2500 долара за тройунция е "оптимистично, но не нереалистично", добави той.

Притокът на пари към спот биткойн ETF и предстоящият халвинг определят поскъпването на криптовалутата, като има елемент на спекулативно търсене в опит за бързи печалби, каза Дончев.

Сериозната конкуренция от китайски производители заплашва ръста на продажбите на Tesla, като цената на акциите ѝ продължават спада си. Започнатата от компания ценова война доведе до свиване на маржа и свиване на печалбата.

"Инвеститорите вече не я възприемат като една от любимите си компании за разлика от останалите във Великолепната седморка, които продължават да бележат много добри резултати."

Цените на петрола продължават да растат плавно, като вече започват да се забелязват сигнали, че шистовите производители в САЩ са достигнали предела на капацитета си. С оглед на съкращенията на добива в ОПЕК+, това е само позитивно за цената на суровия петрол, каза Дончев.

Как пазарът отрази забраната на ТikTok в САЩ, дойде ли краят на дефлацията в Япония и ще поскъпне ли йената може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.