Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Златото на 2500 долара до месеци вече не е чак толкова бомбастична прогноза

Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", "Бизнес старт", 15.03.2024 г.

10:15 | 15 март 2024
Обновен: 10:27 | 15 март 2024
Автор: Даниел Николов

По-високата от прогнозираното инфлация в САЩ, отчетена в четвъртък, доведе до ревизиране на прогнозите за намаления на лихвите от Федералния резерв и понижаване на акциите. Това все пак не е началото на голям срив, като търговията през седмицата бе предимно спокойна с малък диапазон на колебания на цените. Акциите в САЩ и Европа остават близо до исторически върхове, като пазарите са обзети от оптимизъм в очакване на първите понижения на лихвените проценти. Това коментира Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Най-важното за пазарите е перспективата - а тя е към понижение на лихвите. Никой няма никакво съмнение, че следващата посока на движение на лихвите от двете страни на Атлантическия океан ще бъде в посока надолу. Единственият въпрос е кога и с какво темпо."

През следващата седмица инвеститорите ще следят за изявления на централните банкери за всякаква информация по отношение на степента и времето на намаленията, добави Георгиев.

При петрола плавното повишаване на цените може да се очаква да продължи, като ще се следи ефекта от промяната на тактиката на Украйна, каза Георгиев. Вместо да атакува петролни складове, тази седмица Киев започна атаки директно по рафинерии, и тъй като Русия остава основен играч на петролните пазари, създадените проблеми в производството на страната може да повишат цените.

Златото остава близо до пика и се търгува около 2170 долара за тройунция и има благоприятни условия да достигне 2500 долара, каза Георгиев.

"Абсолютно е реалистично и това вече не е чак толкова бомбастична прогноза, може да се случи в рамките само на няколко месеца. Текущите финансови условия са силно благоприятстващи цената на златото поради малко по-високата инфлация от очакваното. След многократни опити златото пробива основните нива на съпротива - чисто от техническа гледна точка графиките говорят за евентуално несимволично поскъпване през следващите месеци."

Повече за движенията на пазарите през седмицата може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.