В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българите са в топ 3 по интерес към златото в ЕС, пазарът очаква 10% ръст

Макс Баклаян, основател и изп. директор на Tavex, "В развитие", 29.02.2024 г.

19:00 | 28 февруари 2024
Автор: Даниел Николов

Инвестицията в злато е дългосрочна и тенденцията на пазара в България показва повишена инвестиционна култура, като много рядко се търси бърза печалба. Цената на златото не е достигнала пик, а привлекателността му като актив-убежище ще се засили, тъй като инфлацията отново ще тръгне нагоре след серията избори по света тази година. Това коментира Макс Баклаян, основател и изп. директор на Tavex, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Очакваното начало на понижаването на лихвените проценти няма да има голям ефект върху пазара на физическо инвестиционно злато, като разбира се, ще има засилен интерес, ако цената на актива падне. Ако се стигне до намаляване на лихвите от Федералния резерв в САЩ, това ще бъде към края на годината, каза Баклаян.  

Пазарът на инвестиционно злато в България е изключително стабилен след огромния ръст в началото на пандемията от Covid-19.

"Българите се интересуват от инвестиционно злато. Тази година за първите два месеца има 10% ръст спрямо най-силната година 2022 г. на броя клиенти и особено на малките клиенти."

През 2021 г. търсенето на инвестиционно злато в страната се увеличи десетократно, като 2022 г. е била рекордна, каза Баклаян.

"Българите се нареждат в челната тройка в Европейския съюз по процент от населението, което притежава инвестиционно злато, и количество инвестиционно злато, което притежават българите, нареждайки се само след Германия и Полша. Това показва едно много по-сериозно разбиране защо инвестиционното злато трябва да присъства в портфейла."

През 2023 г. пазарът е спаднал драстично в Европа, докато в България е имало малка промяна с едва 5% спад.

Как геополитиката се отразява на пазара на злато, кои са най-големите рискове може да гледате във видеото.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.