Златото достигна нов рекорд, ето кои са 5-те най-важни фактора за цената

Скоростта и мащабът на движението изненадаха много пазарни наблюдатели, особено при липсата на съществена промяна в прогнозите за това кога Федералният резерв ще започне да намалява лихвите

09:30 | 7 март 2024
Обновен: 10:30 | 7 март 2024
Автор: Джак Райън, Ивон Юе Ли и Еди Спенс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рекордният скок на златото през тази седмица озадачи много анализатори и принуди търговците да се запитат колко още може да продължи.

Слабите икономически данни от САЩ и тревогите в банковия сектор отчасти предизвикаха скок на цените на кюлчетата с 5% през последните четири търговски сесии. С поскъпването си от последните 2 сесии, златото надмина предишния връх, поставен през декември. Въпреки това скоростта и мащабът на движението изненадаха много пазарни наблюдатели, особено при липсата на съществена промяна в прогнозите за това кога Федералният резерв ще започне да намалява лихвите, което беше основен акцент.

Златото на спот пазара достига нов рекорд

Със сигурност средата изглежда благоприятна за златото, тъй като геополитическото напрежение е по-силно от всякога. А представянето на златото през изминалата година изненада някои ветерани пазарни наблюдатели доста преди сегашния скок, тъй като цените останаха на високи нива въпреки скока на реалните лихвени проценти.

Златото обикновено има обратна връзка с доходността на облигациите, но беше подкрепено от мащабните покупки на централните банки и търсенето от страна на потребителите, по-специално в Китай.

И така, дали ралито на златото е светкавично, или благородният метал едва започва? Ето пет ключови графики, които трябва да се наблюдават:

Реалната доходност се понижава | Десетгодишна доходност в САЩ, коригирана спрямо инфлацията

Реална доходност

Най-големият двигател на цената на златото през изминалата година беше очакването на пазара кога Фед ще започне да понижава разходите по заемите. Суаповите пазари показват 65% вероятност за намаляване на лихвите през юни в сравнение с 58% в края на февруари.

В сряда председателят на Фед Джером Пауъл отново заяви пред законодателите, че централната банка на САЩ не бърза да намалява лихвените проценти, докато не се убеди, че е спечелила битката с инфлацията.

Когато Фед в крайна сметка направи завой, това ще понижи алтернативните разходи за притежание на злато, което не носи лихва. Реалната доходност в САЩ се понижава от октомври миналата година, но неотдавнашният скок в цената на златото далеч надхвърли очакванията.

Технически индикатори

Златото среща съпротива на нива от 2 163 и 2 200 долара

В сряда златото достигна нов рекорд от 2 152,25 долара за тройунция. В четвъртък то се търгуваше с малки изменения на ниво 2 146,10 долара към 10:13 ч. сингапурско време.

United Overseas Bank Ltd. счита, че следващото значително ниво на съпротива при 2 163 долара, но за Рона О'Конъл, ръководител на пазарния анализ в StoneX Financial Ltd., златото вече е на територия на свръхпокупки над 2 115 долара. Слабите данни от САЩ в края на миналата седмица предизвикаха технически и импулсни сделки, както и "груповият ефект", каза тя.

Открит интерес към фючърсите върху злато

Инвеститорите залагат на златото | Нетните дълги позиции нарастват

Последните данни от Comex показват, че финансовите мениджъри са добавили нови дълги позиции, което стимулира ръста на златото. Това нарастване на открития интерес означава, че инвеститорите стават все по-оптимистично настроени към златото, а не просто затварят съществуващите къси позиции.

Интерес от Китай

Китайският внос на злато се увеличава |

Швейцарският износ за Китай, което обикновено е добър показател за китайското търсене на злато, почти се утрои през януари, тъй като потребителите се стремяха да се предпазят от сътресенията на фондовия пазар и сектора на недвижимите имоти в страната.

След като най-големите държавни кредитори в страната намалиха лихвите по депозитите, влагането на пари в банката стана сравнително по-малко привлекателно в сравнение със златото.

Освен това Китай е сред централните банки, които купуват злато, за да намалят зависимостта си от долара. През изминалата година Китай беше сред най-големите производители на злато, тъй като държави от Полша до Сингапур диверсифицират финансовите си резерви, добавяйки благородния метал.

Прекъсване на връзката с ETF

Изтичането на средства от ETF продължава | Златото продължава да изтича от борсово търгуваните фондове

В противовес на постоянното търсене на благородния метал от страна на централните банки, обезпечени със злато борсово търгувани фондове, намаляват своите наличности в продължение на седем последователни месеца.

Според Джеймс Стийл, анализатор в HSBC Holdings Plc, тези ETF вероятно ще се стабилизират. Това може да даде допълнителен тласък на благородния метал.