Повечето "пасивни" фондове, обозначени като ESG, финансират разширяването на добива на нефт и газ

От 430 устойчиви пасивни фонда, управлявани от пет големи мениджъри на активи в Европа и САЩ, 70% са били изложени на компании, разработващи нови проекти за изкопаеми горива

13:00 | 24 март 2024
Автор: Франсис Шварцкопф
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повече от две трети от пасивните фондове, продавани като устойчиви, помагат за финансирането на растежа на индустрията за изкопаеми горива - траектория, която според Международната агенция по енергетика е несъвместима с ограничаването на глобалното затопляне до критичния праг от 1,5°C.

Според ново проучване, публикувано в сряда от Reclaim Finance, от 430 устойчиви пасивни фонда, управлявани от пет големи мениджъри на активи в Европа и САЩ, 70% "са били изложени на компании, разработващи нови проекти за изкопаеми горива".

"Тези инвестиции подхранват изменението на климата", заяви базираната в Париж организация с нестопанска цел за борба с климатичните промени. 

Проучването се базира на необработени данни от пазарния изследовател Morningstar Inc. и обхваща активи на обща стойност почти 2,7 трилиона долара. Анализът е насочен към експозициите към компании, които все още изразходват капитал за нови проекти за доставка на изкопаеми горива.

"Дори мениджърите на активи, които твърдят, че имат политики за климата, са част от проблема, тъй като повечето от тях не прилагат своите политики към пасивните фондове", заяви Лара Кувелие, ръководител на кампанията за устойчиви инвестиции в Reclaim Finance. "Време е институционалните инвеститори и регулаторните органи да се събудят и да предприемат действия, за да спрат тези подвеждащи твърдения."

Някои регулатори се борят по-силно от други. В края на миналата година Франция заяви, че ще позволи на фондовете да използват национален етикет за околна среда, социални въпроси и управление, само ако те са включени в черния списък на компаниите за изкопаеми горива, които все още разширяват производството си. Етикетът, известен като SRI, има потенциала да предизвика продажби на стойност около 7 млрд. евро (7,6 млрд. долара), изчисли Morningstar през ноември. 

Нестопанската организация също така призова собствениците на активи да окажат натиск върху инвестиционните мениджъри да изпълняват своите ангажименти за нулево нетно потребление.