JPMorgan и State Street напускат най-голямата група инвеститори в областта на климата

BlackRock Inc. заяви в изявление, че отношенията ѝ с CA100+ се променят, след като групата за климата актуализира стратегията си

11:09 | 16 февруари 2024
Автор: Аластър Марш,Сила Брус,Сайджел Кишан
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Най-голямата инвеститорска група в света, създадена с цел борба с изменението на климата, претърпя удар, след като двама от най-големите мениджъри на парични средства в индустрията напуснаха коалицията.

JPMorgan Asset Management и State Street Global Advisors заявиха в четвъртък, че се оттеглят от Climate Action 100+. Инвеститорската група, която може да се похвали с повече от 700 подписали я инвеститори, беше създадена, за да окаже натиск върху петролни гиганти като Exxon Mobil Corp. и BP Plc да намалят въглеродните емисии в дейността си.

BlackRock Inc. заяви в изявление, че отношенията ѝ с CA100+ се променят, след като групата за климата актуализира стратегията си. Най-големият мениджър на парични средства в света заяви, че ще прехвърли членството си в BlackRock International, звеното, което съдържа повечето фондове, насочени към декарбонизация. Компанията майка вече няма да бъде свързана с CA100+.

Напускането се случва в период на засилена политическа реакция в САЩ срещу стратегията за инвестиране в околната среда, социалната сфера и управлението. Представители на Републиканската партия в цялата страна започнаха разследвания на банки и мениджъри на активи, въведоха закони, насочени срещу ESG, и изтеглиха средства от фирми като BlackRock, които защитаваха устойчивото инвестиране.

Председателят на Камарата на представителите на съдебната власт Джим Джордан, републиканец от Охайо, определи решенията на JPMorgan и State Street като „големи победи“ и заяви: „Надяваме се повече финансови институции да последват примера им и да се откажат от сговорчивите действия в областта на ESG“.

Закони, свързани с ESG, в САЩ, по щати

Няма да се изненадам, ако станем свидетели на повече напускания, особено като се има предвид, че сега има разходи, като например потенциални съдебни спорове, каквито не е имало, когато компаниите са се присъединявали“, казва Ланс Диал, партньор в Бостънската правна фирма K&L Gates LLP.

Говорител на CA100+ заяви, че нейните членове са „ангажирани с управлението на риска, свързан с климата, и със запазването на стойността за акционерите чрез участието си в инициативата". Той отказа да коментира решенията на JPMorgan Asset Management, State Street Global Advisors и BlackRock. Говорителят заяви, че групата е добавила повече от 60 нови подписали я страни през миналата есен и остава най-голямата инициатива за ангажиране на инвеститори в областта на изменението на климата.

След първоначалния период, в който вниманието беше насочено към подобряване на управлението, ограничаване на емисиите и засилване на финансовото оповестяване, свързано с климата, CA100+ наскоро навлезе във втора фаза, в която се очаква подписалите я страни да възприемат по-активен подход, като изискват от компаниите „да преминат от думи към действия“.

State Street Global Advisors, която управлява 4,1 трилиона долара, заяви в изявление, че смята последните изисквания на CA100+ за несъвместими с „нашия независим подход към гласуването на пълномощни и ангажираността на портфейлните компании“. JPMorgan Asset Management, която управлява 3,1 трлн. долара, не спомена новата стратегия на CA100+, като заяви, че е напуснала групата, защото е направила значителни инвестиции в разработването на собствена рамка за ангажиране с климатичния риск.

BlackRock заяви, че поемането на ангажимент към втория етап на CA100+ ще породи правни съображения, особено в САЩ.

За много инвестиционни фирми изменението на климата е проблем. От една страна, повечето от тях признават, че разглеждат глобалното затопляне като съществен финансов риск за своите операции и портфейли. Но тъй като ESG се превърна в политическа боксовa круша в САЩ, те възприемат все по-предпазливо мнение за това какви действия ще предприемат по отношение на климата, особено ако това е в група с други инвеститори.

Републиканската реакция накара финансовата индустрия да говори по-малко публично за изменението на климата и други въпроси, свързани с ESG, явление, което беше наречено „greenhushing“. Но реалността е, че решенията за напускане на CA100+ вероятно няма да имат голямо въздействие върху финансирането от страна на индустрията на зелени проекти и други усилия за справяне с изменението на климата.

BlackRock твърди, че управлява над 800 милиарда долара чрез своята платформа за устойчиво инвестиране. Освен това банките са помогнали за организирането на рекордните 150 млрд. долара зелени, социални, устойчиви и свързани с устойчивостта облигации в световен мащаб през миналия месец и продължават да се ангажират да инвестират в енергийния преход.

Анализаторите на BloombergNEF изчисляват, че до края на десетилетието са необходими 4,8 трилиона долара годишни инвестиции и разходи, за да може светът да се справи с екологичните цели на Парижкото споразумение. Тези разходи са далеч от приблизително 1,8 трилиона долара, които бяха отпуснати през миналата година.

Глобалните инвестиции и разходи за чиста енергия трябва да се увеличат, за да се постигнат целите от Париж

Според Майкъл Шерен, бивш старши съветник в Английската централна банка, който сега е сътрудник в Института за устойчиво развитие в Кеймбридж, реагирайки на променящите се политически настроения, инвеститорите вероятно пропускат по-широката картина на бъдещето, в което изменението на климата е все по-важен регулаторен и финансов проблем.

Политическите нагласи днес не възнаграждават фирмите, които са активни в областта на климата“, казва Шерен. Оттеглянето от CA100+ „изпраща погрешен, недалновиден сигнал и дава възможност на други да направят същото“, допълни той.

От създаването на CA100+ през 2017 г. въглеродните емисии продължават да се увеличават. Големите емитери най-вече загубиха апетит за намаляване на емисиите, когато цените на енергията бяха повишени, а правителствата се съсредоточиха върху енергийната сигурност след нахлуването на Русия в Украйна.