Как да следим напредъка в областта на климата като трейдър

Предстои да излязат двугодишните доклади за прозрачност, които държавите трябва да представят преди края на годината. Докладите ще покажат дали страните започват да изпълняват обещанията, дадени на миналогодишната COP28 в Дубай

11:26 | 6 февруари 2024
Автор: Акшат Рати
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Държавите често публикуват цифри, които имат голямо значение за сравнително малко хора на планетата. Пример за това е месечният доклад за работните места в САЩ, който Уолстрийт използва за оценка на състоянието на икономиката.

Друг доклад, който повечето хора ще пренебрегнат, освен ако не са включени в пощенската верига на ООН за климата, са двугодишните доклади за прозрачност (BTR), които държавите трябва да представят преди края на годината. Може да звучи скучно, но те ще покажат толкова много за съдбата на планетата в дългосрочен план, колкото и икономическите данни за следващите няколко тримесечия.

Докладите ще покажат дали страните започват да изпълняват обещанията, дадени на миналогодишната COP28 в Дубай, където те подписаха списък с неща, които трябва да се спазват, за да се постигнат целите за климата, включително "отказ от изкопаеми горива". Тази година много държави за първи път ще представят пълен отчет за своите емисии и действия в областта на климата. От решаващо значение е, че подадените данни ще бъдат по-стандартизирани и по-лесни за сравняване, с което ще се сбъднат мечтите на много счетоводители на въглеродни емисии.

Саймън Стийл, ръководител на отдела на ООН за климатичните промени, вече е развълнуван да види резултата. На 2-ри февруари в речта си в Азербайджан, домакин на тазгодишната среща COP29, Стийл заяви, че БТР ще помогнат за изготвянето на "първия доклад за напредъка на страните по изпълнението на Парижкото споразумение", което беше подписано през 2015 г.

Това е важно, тъй като въпреки че всички големи икономики са поели ангажимент да постигнат нулеви нетни емисии в рамките на десетилетия, те също така са далеч от пътя за постигане на тези цели. По този начин, дори и заявените амбиции на тези държави да отговарят на една от основните цели на Париж за задържане на затоплянето под 2 градуса по Целзий, това ще стане само ако те предприемат действия за намаляване на емисиите. BTR ще покажат дали те постигат реален напредък в тази насока.

Речта на Стийл в Баку даде началото на тазгодишния календар на дипломацията в областта на климата. И тъй като голяма част от работата, която държавите извършват по указанията на ООН, е процедурна, той избра различен подход, за да обясни значението на скучната, но важна работа. Стийл изложи визия за това колко по-добре ще изглежда светът през 2050 г., ако постигне нулево нетно замърсяване, а след това се върна назад през 2030 г., 2025 г. и края на 2024 г., за да покаже всички стъпки, които трябва да се извършат правилно, за да стане тази визия реалност.

Речта беше добре приета от експертите по климата. "Това беше умно и необходимо оформяне", каза Кингсмил Бонд, енергиен стратег в организацията с нестопанска цел за климата RMI. "Това ми дава енергия за следващата година", каза Лоранс Тубиана, ръководител на Европейската фондация за климата и един от архитектите на Парижкото споразумение. "Речта задава тона, от който се нуждаем за следващите две години", каза Агнес Апиа-Хол, директор на глобалните кампании на 350.org.

Без съмнение все още ще има големи битки. Например, на COP29 развитите страни трябва да се споразумеят за нова цел за финансиране на борбата с изменението на климата за развиващите се страни. След като закъсняха с три години с постигането на предишната цел от 100 млрд. долара годишно финансиране на борбата с изменението на климата, развиващите се страни ще се стремят към много по-висока цел. Развитите страни, които са изправени пред големи плащания по дългове, несъмнено ще се противопоставят.

Но дори и процедурните неща са трудни за изпълнение. "ООН по изменение на климата вече скърца под тежестта на възложените процеси и работни потоци", каза Стийл в заключителната реч на COP28 в Дубай през декември. "Бюджетът ни е финансиран по-малко от половината." Органът на ООН иска 40% увеличение на основния си бюджет - с което той да достигне 88 млн. евро за следващите две години - предвид допълнителните изисквания от страна на държавите за изпълнение на поетите през последните години ангажименти.

Светът е изправен пред огромен брой проблеми и нарастващо разделение. И все пак, поне по отношение на това какво трябва да се направи за справяне с изменението на климата, има повече съгласие, отколкото несъгласие. Все пак тези споразумения трябва да се превърнат в конкретни стъпки и само тогава задачата за отчитане на тези стъпки чрез BTR ще покаже напредък.

"Действията в областта на климата се намират в трудна фаза: геополитическа криза, липса на многостранност, нарастващи субсидии за изкопаеми горива, ограничени технически решения", каза Тубиана. "На фона на всичко това Саймън Стийл предлага едно желано бъдеще."

Акшат Рати пише бюлетина Zero, в който разглежда световната надпревара за намаляване на емисиите, причиняващи затопляне на планетата. Книгата му "Климатичен капитализъм" ще бъде публикувана в САЩ на 12 март.