Класация на климатичните сили за 2023 г: Годината, в която топлината се настани

Добрата новина е, че хората все още имат властта да решат колко по-малко приятни ще станат нещата. Лошата новина е, че хората не са толкова добри в "решаването"

14:00 | 31 декември 2023
Автор: Марк Гонглоф
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През повечето от вековете, в които хората са опустошавали климата на Земята, последиците са изглеждали по-скоро като проблем на "утрешния ден", отколкото като проблем на "настоящето". Тази заблуда загуби голяма част от силата си през 2023 г. Вместо да прехвърляме кошмарите, които сме създали, на децата и чужденците, все повече се справяхме с тях сами.

Смъртоносни горещи вълни обхванаха света от Пекин до Финикс. Коралите се готвеха до смърт още на рифовете си. Привидните климатични убежища се запалиха или наводниха. Димът от горските пожари разболяваше хората на стотици километри разстояние.

Положителното е, че? По-трудно е от всякога да се отрече реалността на изменението на климата и необходимостта да се гарантира, че то няма да се влоши твърде много. Тази година беше най-горещата в историята на човечеството, но учените, занимаващи се с климата, ни напомниха, а ла Хоумър Симпсън, че всъщност това е само най-горещата година в досегашната история на човечеството. Ще я запомним с добро като една от най-приятните.

Добрата новина е, че хората все още имат властта да решат колко по-малко приятни ще станат нещата. Лошата новина е, че хората не са толкова добри в "решаването". Така получихме още една година на съперничещи си сили, които се борят за бъдещето на планетата. Някои от тези сили се бореха дори със самите себе си, защото, разбира се, много от нас са част както от проблема, така и от решението.

Следва окончателната класация на най-големите играчи в една изпълнена със събития 2023 г. за климата. За добро или лошо.

10: Възмездие за въглеродните компенсации

Компенсациите за въглеродни емисии, които замърсяващите компании и хора купуват, за да се почувстват или да изглеждат по-добре, или и двете, губят популярност от години. Идеята срещу тях: Често те не компенсират въглеродните емисии. Но поредица от разобличаващи разследвания, проведени тази година от Bloomberg Green и други, разкриха колко дълбоко може да е загниването. Хората обмислят регулация или алтернативи. Климатът може само да спечели.

9: Тейлър Суифт

Музикалната изпълнителка, която е навсякъде, очевидно има ужасно медицинско състояние, което я принуждава постоянно да лети с частни самолети. С частните си самолети тя произвежда близо 1200 пъти повече парникови газове от средния човек всяка година. Но турнето ѝ беше провалено от непосилната жега и влажност в Бразилия, което напомни на Суифт и нейните тълпи от фенове, че планетата се пече и не бива да я толерираме.

8: Индия

Една от най-големите и най-бързо развиващите се икономики в света е и на трето място в света по въглероден отпечатък. Страната се гордее с големите си амбиции в областта на възобновяемите енергийни източници. Тя би могла да даде пример за това как да се развива икономика, без да се разрушава планетата. Но тази година тя не успя да постигне целите за преход, като същевременно изгаря повече въглища от всякога.

7: Илон Мъск

От положителната страна е това, че главният изпълнителен директор на Tesla Inc. прекара 2023 г. в намаляване на цените на електрическите автомобили, приближавайки ги изкусително до нивото, на което потребителите, които не са направени от пари, биха могли да ги достигнат. Той сключи сделки с петролни компании и други производители на автомобили за съвместно ползване на станции за зареждане на електромобили. Като минус може да се отбележи, че се занимаваше с антисемитизъм в страничната си дейност и създаде опасно тежкия, естетически съмнителен и с проблеми с теглителната сила кибермобил, който отблъсна цяло поколение потенциални купувачи на електромобили. Така че, да, много контрасти.

6: Изкопаеми горива

Бившият шампион по борба с изменението на климата напоследък е загубил крачка. Но все още не можете да се откажете от петролните гиганти. Тя разполага с океан от пари и влияние, а също и с петрол. На преговорите за климата на COP28 в Дубай тя изпрати достатъчно лобисти, за да бъде третата най-представена нация в света. Още по-опасно е, че по някакъв начин е убедила сериозни хора, че улавянето на въглероден диоксид е нещо. Скъпата технология, която изгаря енергия, далеч не е готова да работи в голям мащаб, но поне може да запази изкопаемите горива в бизнеса за още един век.

5: Мия Мотли

Министър-председателят на Барбадос може би е най-важният фактор в областта на климата, за когото не сте чували. На COP28 тя беше почти толкова вездесъща, колкото и петролните гиганти. Нейният план за финансиране на борбата с изменението на климата - инициативата "Бриджтаун" - на практика определи дневния ред на световните преговори. Големите мечти за енергиен преход няма да се превърнат в реалност без огромни суми пари, а визията и лидерството на Мотли помагат за старателното отваряне на портфейлите на богатите държави.

4: Фридерике Ото

Ако ви удрят многократно в лицето, може би искате поне да знаете кой удря. Тази година групата, на която Ото е съосновател, World Weather Attribution, обясни как всичко - от канадските горски пожари през източноафриканските суши до бразилската гореща вълна на Тейлър Суифт - е станало по-вероятно заради изменението на климата. Това знание трябва да ни мотивира да се борим.

3: Лихвени проценти

В стремежа си да забави икономиката и да се пребори с инфлацията Фед повиши лихвените проценти горе-долу 70 000 пъти. Това не доведе до забавяне на икономиката. Може би се е борило с инфлацията. Определено направи невъзможно купуването на жилище. Освен това направи крайно непривлекателно финансирането на проекти за възобновяеми енергийни източници, които изискват голям първоначален капитал. Точно когато трябваше да вкараме повече пари в прехода от изкопаеми горива, вълшебният кредитен фонтан на Фед пресъхна. Така се пресушиха и много от инвестициите в чиста енергия.

2: Султан Ал Джабер

За 2023 г. много говори фактът, че ръководителят на държавната петролна компания на страна, която тъне в петролни богатства (Обединените арабски емирства), успя да договори най-агресивното изявление срещу изкопаемите горива, правено някога на конференция на ООН за климата. Но ето, че сме тук. Много контрасти. За да не се увличаме твърде много, трябва да помним, че ОПЕК приветства резултата от COP28. А петролната компания на Ал Джабер не планира да се откаже от петрола. Все пак опасенията, че неговото председателство на COP ще бъде пълна катастрофа, бяха неоснователни.

1: Безумна жега

Моля, не ме карайте да изреждам отново всички суперлативи. Благодарение отчасти на климатичния феномен "Ел Ниньо" в Тихия океан, но най-вече на десетилетията затопляне, глобалните температури през 2023 г. разбиват рекорд след рекорд, месец след месец. Тази година вероятно ще бъде първата, която по някои показатели ще надхвърли средните стойности от прединдустриалния период с 1,5 градуса по Целзий. През ноември за кратко достигнахме 2 градуса. Топлината е по-смъртоносна от ураганите, горските пожари, сушите, наводненията или други природни бедствия, но също така прави всички тези неща по-силни или по-вероятни, или и двете. И ние я поканихме да се задържи за дълго време.

Марк Гонглоф е редактор и колумнист на Bloomberg, който се занимава с проблемите на изменението на климата. Преди това е работил за Fortune.com, Huffington Post и Wall Street Journal.