Износът на руски петрол за Индия се възстанови силно през септември

Петролът се стабилизира преди доклада на ОПЕК+ и данни за резервите в САЩ

09:30 | 4 октомври 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доставките на руски петрол за Индия скочиха с 15% през септември от седеммесечно дъно през август, подсилени от голямото предлагане и ценови отстъпки, според Kpler SAS.

Товарите, пристигащи от Русия, възлизат на 1,78 милиона барела на ден миналия месец, съобщиха от фирмата за данни. Вносът вероятно ще остане силен, според Виктор Катона, водещ анализатор на суровия петрол в Kpler.

Има „много възможности“ за увеличаване на вноса от Русия, тъй като забраната на страната за износ на дизелово гориво означава, че местните рафинерии ще намалят темповете на работа и ще има повече суров петрол за чужбина, каза той.

Индия основно купува сорта Urals, който се доставя с отстъпка от около 4 долара за барел спрямо Brent, което го прави по-привлекателен от срочните доставки от Близкия изток, каза Катона. С нарастващата наличност на руски суров петрол износителите може да предложат още по-големи отстъпки в бъдеще, каза той.

Вносът от Ирак, вторият по големина доставчик на Индия, нарасна с 9,4% през септември спрямо месец по-рано до 934 000 барела на ден, докато товарите от Саудитска Арабия, третият по големина доставчик, паднаха с 41% до 491 000 барела на ден.

Успокояване на цените

Петролът се стабилизира преди прегледа на ОПЕК+ на световния пазар на суров петрол и седмичната актуализация на запасите в САЩ.

Цената на West Texas Intermediate беше малко променена в сряда близо до 89 долара за барел, след като американската референтна стойност се повиши с повече от 2,50 долара за барел във вторник, преди да завърши скромно нагоре; Brent се търгуваше близо до $91. Съвместният министерски мониторингов комитет на ОПЕК+ се събира онлайн по-късно в сряда, но делегатите не очакват органът да препоръча промяна в политиката, тъй като Саудитска Арабия и Русия настояват за ограничаване на производството.

Междувременно в САЩ правителството ще публикува данни за резервите от суров петрол на фона на бързо намаляващи запаси, включително в центъра за съхранение в Кушинг. Оценките на финансирания от индустрията Американски петролен институт, публикувани във вторник, показват скромно увеличение на площадката в Оклахома миналата седмица, но равенство в национален мащаб, според хора, запознати с цифрите.

Цената на петрола се повиши от средата на юни, тъй като съкращенията на доставките от ОПЕК+ затегнаха пазара, с потъване на запасите и широко наблюдавани времеви спредове, показващи по-голяма конкуренция за бързи доставки на барели. Подемът – който поднови разговорите, че цените могат да достигнат 100 долара за барел – срещна съпротива през последните сесии, тъй като инвеститорите се притесняват, че Федералният резерв може да не е свършил с повишаването на лихвите, докато скокът на долара също направи суровините по-скъпи за повечето купувачи.

Цените на суровия петрол се понижиха наскоро, тъй като перспективите за по-строга парична политика породиха опасения относно търсенето, каза в бележка анализаторът на ANZ Group Holdings Ltd. Аделаида Тимбрел. За ОПЕК+ това обръщане „може да е причина за картела да запази своите съкращения на доставките непроменени в днешния преглед“, каза тя.

Потенциална корекция на забраната на Русия за доставки на дизел също беше във фокуса. Москва обсъжда промени в ограничаването на задграничните доставки, които ще позволят износ само от компании, които произвеждат горивото, но ще запазят ограничението за непроизводители, според хора, запознати с въпроса.

Широко наблюдаваните пазарни показатели продължават да подчертават затегнати условия, въпреки че са смекчени през последните сесии. Бързият спред на WTI - разликата между двата му най-близки контракта - беше $1,77 за барел в обратно контанго, бичи модел. Това се сравнява с по-малко от 70 цента в края на август и повече от 2 долара в някои моменти миналата седмица.