Потоците на суров петрол от Русия по море се възстановяват до тримесечен връх

Потоците към България останаха непроменени на 183 000 барела на ден - почти три пъти повече от най-ниските нива между март и май, и равно на най-високите нива, наблюдавани от юни 2022 г.

20:26 | 3 октомври 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на руски суров петрол по море скочи до най-високото си ниво от три месеца през седмицата до 1 октомври, повишавайки средните потоци за четири седмици до ниво, което като цяло е в съответствие с обещанието на страната да намали задграничните доставки.

Около 3,72 милиона барела на ден суров петрол е бил доставен от руските пристанища миналата седмица, което е увеличение от 24% спрямо предходните седем дни и най-високото ниво от седмицата, приключваща на 2 юли, показват данните от проследяването на танкери, наблюдавани от Bloomberg. Това вдигна по-малко нестабилната четириседмична средна стойност до около 3,3 милиона барела на ден.

Скокът дойде, след като работата по поддръжката наруши потоците от две ключови пристанища през предходните седмици, като пратките бяха ограничени първо от Козмино на тихоокеанското крайбрежие и след това от Приморск на Балтийско море.

Вицепремиерът Александър Новак каза в началото на август, че Кремъл ще удължи ограниченията за износ, като същевременно ще намали ограничението до 300 000 барела на ден от септември до края на годината, което е спад от 500 000 за предходния месец. Базовата линия за намалението беше средният износ през май и юни — когато обемите по море достигнаха нови върхове. Изчисленията на Bloomberg показват, че доставките през пристанищата сега трябва да са около 3,28 милиона барела на ден.

Комбинацията от растящ износ и покачващи се цени увеличиха приходите на Кремъл от експортни мита на петрола, които миналата седмица поставиха най-високото си ниво от началото на годината и се повишиха до най-много от средата на януари на средна база за четири седмици.

Докато износът на суров петрол се възстанови силно, Русия временно спря задграничните доставки на бензин и дизел, за да укроти нарастващите цени у дома. Очаква се доставките да бъдат възобновени, след като правителството и петролните компании излязат с механизъм за осигуряване на адекватни доставки за местните купувачи. „Ако ситуацията не се промени, ще бъдат предприети строги регулаторни мерки, сравними с тези, които са в сила на пазара на торове“, каза Новак.

Русия консумира само около половината от дизела, който произвежда, така че продължителна забрана за износ може да доведе до увеличаване на запасите, което да наложи рафинериите да намалят количествата, което на свой ред може да увеличи износа на суров петрол или да намали производството му.

Руските петролни рафинерии намалиха дневните нива на преработка през септември до най-ниското ниво от май насам на фона на сезонна поддръжка. Предвижда се работата да продължи през следващите няколко седмици, като се очаква пикът на офлайн капацитета да продължи до средата на октомври.
 
Потоци по дестинация

Потоците суров петрол по море в Русия се възстановиха в периода до 1 октомври на средна основа за четири седмици до 3,3 милиона барела на ден, спрямо 3,2 милиона барела на ден в периода до 24 септември. Доставките остават с около 540 000 барела на ден под върховете, наблюдавани между април и юни.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са превози, извършвани от KazTransoil, които минават транзитно през Русия за износ през Новоросийск и балтийското пристанище Уст-Луга.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на Европейския съюз.

Азия

Наблюдаваните доставки за азиатски клиенти на Русия, включително тези, които не показват крайна дестинация, се покачиха до 2,76 милиона барела на ден през четирите седмици до 1 октомври, от ревизираните 2,66 милиона барела на ден в периода до 24 септември.

Дори ако всички товари на кораби без първоначална дестинация в крайна сметка се окажат в Индия, доставките за страната пак ще бъдат около 530 000 барела на ден, или 25%, по-малко от пика си през май.

Добавянето на обемите „Неизвестни в Азия“ и „Други неизвестни“ към общите количества за Индия дава цифра от 1,62 милиона барела на ден през четирите седмици до 1 октомври, спад от пиковите 2,15 милиона барела на ден в периода до май 21.

Еквивалентът на 235 000 барела на ден е бил на кораби, сигнализиращи за Порт Саид или Суец в Египет, или които се очаква да бъдат прехвърлени от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йосу. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се показват в таблицата по-долу като „Неизвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Обемите „Други неизвестни“, работещи с 208 000 барела на ден през четирите седмици до 1 октомври, са тези на танкери, които не показват ясна дестинация. Повечето от тези товари идват от западните пристанища на Русия и преминават транзитно през Суецкия канал, но някои може да се окажат в Турция. Други могат да бъдат преместени от един кораб на друг, като повечето такива трансфери сега се извършват в Средиземно море.

Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни е непроменен на 183 000 барела на ден през 28-те дни до 1 октомври, като България е единствената дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.

Пазар, който консумираше около 1,5 милиона барела на ден морски суров петрол на къси разстояния, идващ от експортни терминали в Балтийско, Черно море и Арктика, беше почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

През четирите седмици до 1 октомври не е бил доставян руски суров петрол за страните от Северна Европа.

Износът за Турция, единственият останал средиземноморски клиент на Русия, беше стабилен на около 235 000 барела на ден през четирите седмици до 1 октомври. Потоците надхвърлиха 425 000 барела на ден през октомври, преди да паднат рязко след влизането в сила на горната граница на цените от Г-7 в началото на декември.

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, останаха непроменени на 183 000 барела на ден, трета седмица, в които се задържат на това ниво. Това е почти три пъти повече, отколкото страната е внасяла в най-ниските точки между март и май и е равно на най-високите нива, наблюдавани от юни 2022 г. Това увеличение на вноса дойде, въпреки че българските депутати наскоро одобриха предложение за прекратяване на зависимостта на България от руския суров петрол по-рано, отколкото е разрешено съгласно забраната за внос на Европейския съюз.

Потоци по местоположение на експорт

Общите потоци на руски суров петрол скочиха до тримесечен връх от 3,72 милиона барела на ден през седемте дни до 1 октомври. Краят на работата по поддръжката в Приморск позволи на Москва да се възползва напълно от облекчаването на намаляването на износа, което приложи през юли.

Цифрите изключват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Данните за проследяване на кораби се сравняват с отчети на пристанищни агенти, както и с потоци и движения на кораби, докладвани от други доставчици на информация, включително Kpler и Vortexa Ltd.

Приходи от износ

Притоците към военния сандък на Кремъл от митата за износ на суров петрол скочиха до 77 милиона долара през седемте дни до 1 октомври, докато четириседмичният среден доход се повиши до 68 милиона долара. Седмичната цифра е най-високата тази година, докато средната стойност за четири седмици е по-голяма от всяка друга от средата на януари. Покачващите се цени на петрола и възстановяването на потоците допринасят за увеличаването на приходите.

Правителството на Русия изчислява данъците върху петрола – включително експортните мита – като използва отстъпка спрямо глобалния бенчмарк Brent, който определя минималната цена на националния суров петрол за бюджетни цели. Ако руският петрол се търгува над този праг, Министерството на финансите използва пазарната цена за данъчни изчисления, какъвто беше случаят през последните месеци. Отстъпката, използвана за изчисляване на данъците, включително експортните мита, е определена на 20 долара за барел за септември и следващите месеци.

Митническата ставка за октомври е определена на 3,26 долара за барел на базата на средна цена на Urals от 77,03 долара по време на изчислителния период между 15 август и 14 септември. Това е с 11,60 долара за барел под Brent за същия период. Октомврийската ставка на митото поставя нов връх за годината.

Потоци от произход до местоположение

Следващите диаграми показват броя на корабите, напускащи всеки терминал за износ и дестинациите на сурови товари от четирите региона за износ.

Общо 34 танкера са натоварили 26 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 1 октомври, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е с 5,1 милиона барела повече от предходната седмица.

Възстановяването на пратките от балтийското пристанище Приморск след приключването на работата по поддръжката през предходната седмица и скокът на пратките от Мурманск в Арктика доведоха до увеличението.

Дестинациите се основават на това къде корабите сигнализират, че се насочват към момента на писане, и някои почти сигурно ще се променят с напредването на пътуванията. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Общият обем на корабите, товарещи руски суров петрол от балтийските терминали, се възстанови от петседмично дъно, скачайки отново над 1,5 милиона барела на ден. Работата по поддръжката в Приморск намали броя на танкерите, товарещи се на пристанището през седмицата до 24 септември, до само четири, половината от броя, наблюдаван през седемте дни до 1 октомври.

Доставките на руски суров петрол от Новоросийск нараснаха до четириседмичен връх от около 540 000 барела на ден.

През седмицата на пристанището не бяха натоварени товари казахстански суров петрол, в сравнение с един през предходните седем дни.

Четири танкера Suezmax завършиха товаренето на товари в арктическото пристанище Мурманск през седмицата до 1 октомври, увеличавайки потоците до рекорд, поставен в средата на май.

Три танкера плаваха извън пристанището в очакване да натоварят в края на седмицата.

Десет танкера са натоварени в трите руски терминала за износ в Тихия океан, което е с два по-малко от предходната седмица. Обемът на суровия петрол, доставян от региона, спадна от четириседмичен връх от 1,24 милиона барела на ден, наблюдаван предходната седмица.

Спадът в потоците се дължи на по-малкото доставки на сорта Sokol от терминала в Де Кастри и липсата на танкери, завършващи товаренето на суровия петрол Sakhalin Blend. Пратките от терминала на остров Сахалин се изпълняват на всеки две седмици.

Обемите, насочени към неизвестни дестинации, са товари на Sokol, които в момента се транспортират до зона край южнокорейското пристанище Йосу от товарния терминал в Де Кастри. Повечето от тях завършват в Индия.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.