Саудитците може да облекчат съкращенията на петрола по-рано от очакваното

Цената на петрола се покачва, след като техническата съпротива спря ожесточеното рали

09:58 | 29 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Според Rapidan Energy Group Саудитска Арабия може да се доближава по-бързо до това да обяви мисията си за петролния пазар за изпълнена, отколкото търговците осъзнават.

Рияд тласна суровия петрол Brent към 100 долара за барел, като намали производството точно когато световното търсене на гориво достигна рекордни нива. Това скоро може да е достатъчно за кралството да започне отново да възстановява производството, вместо да рискува по-нататъшен скок на цените, който да навреди на икономиката, според Rapidan.

Търговците подценяват, „че саудитците ще се откажат по-рано“, каза Боб Макнали, президент на консултантската компания и бивш служител на Белия дом, пред Bloomberg в четвъртък. „Те не искат умишлено да затягат прекалено много пазара, защото ако получите скок, тогава ще получите срив на търсенето и ще получите фалит.“

Глобалните петролни пазари са „силно притиснати“, особено за горива като дизелово гориво и мазут с наближаването на пиковото потребление през зимата, каза Макнали. С особено крехка икономическа среда, това крие опасности за централните банки като Федералния резерв, добави той.

„Истинският разумен начин да се намалят цените е Саудитска Арабия и ОПЕК+ да кажат: „Постигнахме идеята си, изплашихме спекулантите“, каза Макнали. „Все още не сме там, но се приближаваме.“

Рияд обеща да запази допълнителното си намаление на доставките с 1 милион барела на ден до края на годината, в съгласие с ограничаването на износа от другия член на ОПЕК+ Русия. Но също така ще преразглежда стратегията всеки месец и каза, че може да коригира производството нагоре или надолу.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори ще проведат сесия за наблюдение на пазара следващата седмица, а след това пълна министерска среща в края на ноември, за да определят производствената политика за 2024 г.

По-високи цени

Цената на петрола отново започна да се повишава в петък, след като падна най-много от осем седмици поради техническа съпротива и спекулации, че Саудитска Арабия ще започне да възстановява добива, ако цените станат твърде високи.

West Texas Intermediate беше сравнително потиснат след волатилната сесия в четвъртък, когато се повиши над $95 за барел, преди да затвори надолу с 2,1%. WTI за доставка през ноември в петък се търгува на близо $92 за барел; Brent за ноември е $95.40.

Фючърсите все още са нагоре за седмицата и месеца и се насочват към най-големия си тримесечен ръст от март 2022 г. насам поради съкращенията на доставките от ОПЕК+ и критично ниските запаси в центъра Кушинг в САЩ.

Отдръпването дойде, след като 14-дневният индекс на относителна сила на WTI се повиши над прага, сигнализиращ, че може да е бил свръхкупен, и на фона на настроението за избягване на риска на по-широките финансови пазари.

Докато Рияд не обяви, че възобновява производството, малко пречи на похода на суровия петрол към 100 долара за барел, тъй като ОПЕК прогнозира дефицит на доставки от 3 милиона барела на ден следващото тримесечие, а запасите в най-големия център за съхранение в САЩ са намалели до почти критични нива. Недостигът на предлагане се отразява на пазарите от Азия до Близкия изток и Европа, докато търсенето се оказва устойчиво.

„Затегнатите пазари продължават да причиняват тиранията на изключително скъп петрол въпреки рисковете от забавяне“, каза Вишну Варатан, ръководител на икономиката и стратегията в Mizuho Bank Ltd. „Но пауза в скорошнот рали не е необичайно, като се има предвид по-трудната за прогнозиране реакция на завихрящите се рискове.“

Златната седмица в Китай, от петък до 6 октомври, също се очаква да повиши потреблението, тъй като повече хора пътуват в и от най-големия вносител на петрол в света.

Бързите времеви спредове за WTI и глобалния бенчмарк Brent са дълбоко в бичи обратно контанго. Търговията с опции също показва опасения относно по-големите колебания в цените.