Войната принуждава зърното и петрола да пътуват на рекордни разстояния

Графика на деня, 28.09.2023 г.

10:43 | 28 септември 2023
Автор: Ани Куин
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Купувачите доставят зърно и петрол от все по-далеч, след като инвазията на Русия в Украйна прекъсна традиционните търговски пътища.

Доставките на зърно са пътували на по-дълги разстояния през 2023 г., отколкото всяка друга година в историята, тъй като вносителите преминаха към закупуване от други страни, след като износът на Украйна беше блокиран, според преглед на морския транспорт от Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). Петролните товари също пътуваха най-далеч от най-малко 1999 г., докато Русия търсеше нови експортни пазари.

„Изминаваме по-дълги разстояния главно поради смущенията в Черно море и поради войната в Украйна“, каза Ребека Гринспан, генерален секретар на UNCTAD, на брифинг в Лондон в сряда. „Ще бъде много важно да се опитаме да смекчим рисковите фактори, които имаме поради геополитическите проблеми.“

Русия е най-големият доставчик на пшеница в света и основен доставчик на петрол, докато Украйна също е значим износител на храни. Де факто блокадата на украинските черноморски пристанища от Кремъл и атаките срещу нейните речни пристанища прекъснаха доставките на зърнени храни и селскостопански стоки. Междувременно Москва трябваше да пренасочи износа си на петрол, тъй като европейските купувачи избягват доставките. Русия започна да разчита предимно на Китай и Индия, за да продължи да продава.

„Въпреки че доставките на зърно от Украйна бяха възобновени през 2022 г. благодарение на Черноморската инициатива, няколко страни вносителки на зърно трябваше да разчитат на алтернативни износители на зърно. Вместо това те купуват от Съединените американски щати или Бразилия, което изисква по-дълги превози“, според доклада.