Руският петрол се търгува по-близо до $100 от тавана на Г-7

Графика на деня, 28.09.2023 г.

14:49 | 28 септември 2023
Автор: Алекс Лонгли и Аларик Найтингейл
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Руският петрол продължава да поскъпва, противопоставяйки се на все по-излишния таван на цените, въведен от Г-7 и нейните съюзници.

Суровият петрол от западните пристанища на страната се повиши заедно с водещите фючърси през последните дни, показват данните на Argus Media Ltd. Водещият руски сорт Urals се търгува на 85,35 долара за барел от балтийското пристанище Приморск и 86 долара от черноморското пристанище Новоросийск.

Представители на Г-7 от седмици посочват, че засега нямат намерение да преразглеждат тавана, въпреки че спот цените скочиха далеч над прага за руския износ, който е 60 долара за барел, когато са включени западни доставки или застрахователни услуги. Мярката има за цел да ограничи приходите на Москва от петрола, като същевременно запази износа на руски барели.

За да избегнат санкциите, европейските застрахователи и корабособствениците трябва да получат лист хартия, който обещава, че товарът е закупен под 60 долара за барел. Повечето рядко имат истинска представа за стойността на пратката, така че много от тях продължават да предоставят услуги въпреки настоящите ценови нива.

Приблизително две трети от руския суров петрол и петролни продукти се транспортират от кораби, застраховани или притежавани в нации, прилагащи ценови тавани, наложени от Г-7 и нейните съюзници, обяви тази седмица базираният в Хелзинки Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA). Това показва, че Москва все още използва силно европейската корабна индустрия, каза той.

„Повече от използването на „сенчести“ танкери, въздействието на горната граница на цените на петрола беше подкопано от неспособността на участващите правителства да наложат изцяло горната граница на цените и да накажат нарушителите“, каза Исак Леви, ръководител на екипа на CREA за Европа-Русия и енергиен анализ, се казва в изявление от вторник.

Около три четвърти от всички пътувания на флота в сянка са били посветени на транспортирането на руски суров петрол, каза CREA.