Време е да се откажем от тавана на цените на руския петрол

Мярката не работи, а и все повече руски петрол се товари в ръждясали стари танкери и се увеличава вероятността от екологична катастрофа

19:00 | 1 октомври 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Не ми е приятно да го кажа, но е време да се премахне таванът на цените на руския петрол.

Истината е, че това не работи и, което е по-лошо, принуждавайки все повече руски петрол да се товари в ръждясали стари танкери, които извършват рискови операции като прехвърляне от кораб на кораб, това увеличава вероятността от екологична катастрофа.

През декември Групата на 7-те страни и няколко други държави въведоха ограничение на цената на руския суров петрол до 60 долара за барел. Купувачите все още могат да плащат повече, но тогава те са лишени от достъп до ключови услуги, предоставяни от фирми в подписалите споразумението страни. Сред тях са най-добрите застраховки срещу рискове, като сблъсъци и разливи, както и базираният в Европа флот от танкери, включително кораби, притежавани от Гърция и Кипър. Подобни ограничения за рафинираните продукти бяха въведени през февруари.

Целта беше да се позволи на руския петрол да продължи да тече, като същевременно се засегнат приходите на Кремъл, като се наложи той да приеме по-ниски цени. Ефективността на ограничението ще зависи от нуждата на Русия от западни кораби и услуги, за да продължи движението на петрола си към международните пазари, и от готовността ѝ да продава под ограничената цена.

Инициативата изглеждаше работеща за известно време. Основният експортен сорт на страната Urals се търгуваше под прага през по-голямата част от първите осем месеца, през които съществуваше ограничението. 

Russian Oil
Цените на руския петрол се покачват. Суровият петрол Urals е по-близо до 100 долара за барел, отколкото е таванът на цената от 60 долара

Но това е свързано по-скоро с по-широката динамика на петролния пазар, отколкото с механизма на ограничението. С повишаването на световните цени на петрола през последните месеци се повиши и стойността на руския суров петрол. Сега цената на Urals е по-близо до 100 долара за барел, отколкото до 60 долара, като по-голямата част от него се превозва на кораби, чиито собственици са готови да пренебрегнат тавана.

Ако разгледаме отстъпката спрямо Brent, а не абсолютните цени, ще видим доста по-различна картина.

Russian Oil
Намаляваща отстъпка. Отстъпката за Urals се е свила до около една четвърт от най-дълбокото си ниво

След влизането в сила на ценовия таван отстъпката продължи да се разширява, но така и не надхвърли нивата, които достигна през първите месеци след атаката на Русия, и не след дълго отново започна да се свива.

Най-големите отстъпки съответстват на периодите, когато не е имало достатъчно кораби, чиито собственици са били готови да превозват руски суров петрол. Но след инвазията множество нови оператори на танкери натрупаха флот от застаряващи кораби, много от които преди това щяха да бъдат продадени за скрап, за да превозват руски петрол. Тези ръждясали стари танкери предизвикват загриженост в ООН за повишения риск от голям нефтен разлив.

Служителите на ООН са обезпокоени и от практиките на някои от корабите да изключват транспондерите, които сигнализират за местоположението им, и да прехвърлят товари от един остарял кораб на друг.

Тъй като този "сенчест" флот превозва все по-голяма част от доставките на петрол на Москва, отстъпката за руските товари спрямо международните еталони - основният критерий за успех на ценовия таван - намалява.

И макар че целта на механизма за ограничаване на цените е похвална, той няма достатъчно сили.

Корабособствениците се нуждаят само от клетвена декларация от собственика на товара, че пратката е била закупена на цена под горната граница. Но няма никакво желание за извършване на проверки и няма как да се разбере дали написаното в клетвената декларация е вярно. Няма реален шанс нито продавачът (руска петролна компания), нито купувачът (най-вероятно новосъздадено търговско дружество, създадено далеч от контрола на американското министерство на финансите) да бъдат разкрити, ако клетвената декларация е невярна.

Резултатът е, че няма прилагане на ограничението. Около 40% от корабите, вдигащи суров петрол от руските пристанища в Балтийско и Черно море, са собственост на компании, базирани в държави, подписали споразумението за ограничаване на емисиите. Голяма част от тях все още имат и застраховки, които минават през Лондон.

Преразглеждането на ценовия таван до ниво, по-близко до пазарните цени, може да остави някои товари да се търгуват под новата граница, но това няма да направи нищо, за да ограничи приходите на Кремъл. Подобряването на контрола и забраната на старите ръждясали кораби биха намалили риска от нефтен разлив, но изглежда, че няма апетит за нищо, което може да възпрепятства руския нефтен поток.

Това не е изненадващо, тъй като суровият петрол се търгува на цена от близо 95 долара за барел, което е с около 27% повече от края на юни.

Russian Oil
Руски суров петрол по море. Четириседмични средни доставки на суров петрол от Русия по дестинации

Премахването на ограничението няма да промени количеството руски суров петрол на пазара - той ще потече така, както по време на войната в Украйна. При наличието на достатъчно кораби, които вече могат да превозват целия този петрол, е малко вероятно това да промени и цената. Това, което би се отразило, е качеството на корабите, които се използват за транспортиране на петрола, и кой получава хонорарите за това.

Ако на западните превозвачи бъде разрешено да превозват и да получават застраховки за руски товари, голяма част от търговията вероятно ще се върне на кораби, които са надлежно застраховани, добре поддържани и стриктно проверявани. Властите обикновено са предпазливи към допускането на остарели кораби в пристанищата си - няколко кораба бяха принудени да чакат със седмици, преди да им бъде разрешено да разтоварят руски товари в Индия и Китай.

Най-старите танкери, които сега се занимават с руска търговия, вероятно ще се окажат на плажовете на Бангладеш, Индия и Пакистан, където ще бъдат нарязани за скрап, предотвратявайки това, което изглежда като неизбежна екологична катастрофа, колкото по-дълго продължават да превозват суров петрол през половината свят.

И още по-добре, ако Русия вече е платила милиарди долари за тези стари кораби, това ще се превърне в напразен разход.