В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Петролните пазари може сами да предизвикат това, от което се опасяват

Калин Георгиев, финансов анализатор в BenchMark Finance, "В развитие", 21.02.2023 г.

17:30 | 21 февруари 2023
Автор: Даниел Николов

Очакванията за по-агресивно вдигане на лихвите от Федералния резерв и засилване на опасенията за рецесия предизвикаха лекия спад в цените на петрола, които са подкрепяни от притеснения за доставките на фона на засилващото се потребление в Китай. ОПЕК + не дава индикации за увеличение на производството, а има спекулации, че Русия може допълнително да ограничи добива си с до 850 000 барела на ден по-късно през годината, което само ще засили дефицита на пазара (около 600 000 bpd), прогнозиран от Международната агенция по енергетика за втората половина на 2023 г. Това коментира Калин Георгиев, финансов анализатор в BenchMark Finance, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Възможно е дефицитът да се окаже по-голям - Китай вече постигнаха сериозно отваряне на икономиката си. Големите страни-производители на петрол като че ли изостават със самото производсто, тъй като по време на пандемията инвестициите в производствени мощност и добив доста намаляха, да не кажем, че почти спряха. Goldman Sachs прогнозира, че през втората половина на годината търсенето ще изпревари предлагането поради липсата на капацитет и това ще тласне цените на петрола дори над 100 долара за барел."

Такива нива на цените ще доведат до повишена производствена инфлация, оттам повишена потребителска инфлация, което от своя страна ще рефлектира върху монетарните политиките на централните банки, добави Георгиев. От миналата седмица нагласите на анализаторите са за повишаване на лихвения процент в САЩ не с 25, а с 50 базисни пункта.

Русия имаше около 24 големи пазара за своя петрол преди войната, а сега най-голям дял заемат Индия (близо 38%) и Китай (28%). Двете държави купуват руската суровина на много по-ниски цени от Brent заради тавана, наложен от Г-7 и ЕС, като преработват и изнасят горива с голяма печалба.

Потреблението в Китай се увеличава след отказването от политиката за нулев Covid и тенденциите са то да продължи да расте и да бъде основна причина за глобалното търсене. Европа увеличи покупките от Саудитска Арабия и Ирак, а петролните компании поглеждат към Африка и Южна Америка като възможности за увеличение на предлагането. ОПЕК+ по-скоро ще се придържа към сегашните равнища на производство, като даже може да обяви леко намаление на квотите в търсене на по-високи цени.

След годините на деинвестиране, петролните компании увеличават инвестициите в нови проучвания за добив - за 2022 г. са инвестирали около 450 млрд. долара в сравнение с дъното от 350 млрд. долара по време на пандемията, каза Георгиев.

Какви са очакванията на клиентите на BenchMark за цените на петрола и как се представят петролните компании може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.