В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Русия заобикаля тавана на петрола за Индия, като повишава транспортните разходи

Калин Георгиев, финансов анализатор в BenchMark Finance, "В развитие", 31.08.2023 г.

17:00 | 31 август 2023
Автор: Даниел Николов

Русия измести Саудитска Арабия и Ирак като водещ доставчик на петрол за Индия, но това не създаде напрежение в ОПЕК+ заради пренареждането на световните пазари. Руският суров петрол и петролни продукти вече текат към Азия, а Саудитска Арабия и Ирак изнасят към Европа. Съкращенията в износа на картела - основно от Москва и Рияд - подкрепиха цените на петрола и вероятно ще бъдат запазени, като руският сорт Urals надмина санкционния таван от 60 долара за барел, като към днешна дата се търгува дори до 70 долара, приближавайки се до цените за WTI и Brent (съответно близо 82 и 86 долара). Това коментира Калин Георгиев, финансов анализатор в BenchMark Finance, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Търсенето от Китай и Индия помага на руският петрол да надминава тавана, наложен от Г-7, каза Георгиев. Макар Китай да намали вноса на фона на икономическите проблеми в страната, перспективата е потреблението в Индия да се увеличава, като само за последното тримесечие вносът е надхвърлил 100 млн. барела.  

"Русия заобикаля тавана посредством повишаване на транспортните разходи. Индия купува барели през миналото тримесечие на цени около 50 долара за барел, но транспортните разходи, които ѝ се начисляват от страна на Русия, са почти двойни и така се заобикаля донякъде тавана от 60 долара."

Дори и при сегашните сравнително ниски цени на WTI и Brent руският Urals остава по-изгоден за Индия и тя ще продължи да го купува, докато ситуацията не се промени, каза Георгиев. Тази търговия не означава, че петролните санкции на Г-7 се провалят, тъй като приходите на Русия от продажбата на енергийни суровини са значително ограничени, добави той.

Забавянето на китайската икономика със сигурност ще доведе до по-ниско потребление на петрол и по-ниски цени на световните пазари, като перспективите остават негативни, след като в четвъртък Пекин публикува данни за влошаващ се PMI за пети пореден месец. Пазарите очакват сигнали за действия от властите, но за момента няма яснота какво възнамерява да предприеме правителството, като това забавяне действа негативно на цената, каза Георгиев.

ОПЕК и МАЕ прогнозират увеличение на световното потребление на петрол с 2.4 млн. барела до 102 млн. барела до края на годината, като тези допълнителни количества се очаква да дойдат от санкционираните Иран и Венецуела. Още от началото на годината се говори за облекчаване на рестрикциите за иранския петрол от страна на Вашингтон като всякакви допълнителни барели на пазара само ще намалят цената, което ще е благоприятно за администрацията на Джо Байдън в изборната 2024 г., коментира Георгиев.  

Какви са очакванията на BenchMark Finance за цените до края на годината и как това ще се отрази на акциите на големите петролни компании може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.