Русия губи по 170 млн. долара на ден от тавана на петрола, а скоро - по 280 млн.

Г-7 обмисля два ценови тавани за руски рафинирани петролни продукти

14:32 | 11 януари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Таванът на цените на руския петрол струва на Кремъл 172 милиона долара на ден (160 млн. евро), докато Западът се опитва да възпре военната машина на Москва, каза финландски изследовател.

Загубените приходи ще нараснат до 280 милиона долара на ден, когато таванът бъде разширен за рафинираните продукти от 5 февруари, се казва в доклад на базирания в Хелзинки Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA). Изследването предоставя допълнителни доказателства за това как таванът, наложен от страните от Г-7 - и свързаните с него санкции на Европейския съюз - удрят Москва. Водещият руски суров петрол вече се продава на по-малко от половината международни цени.

„Забраната на ЕС за петрола и таванът на цената на петрола най-накрая започнаха да действат и въздействието е толкова значително, колкото се очакваше“, каза Лаури Миливирта, водещ анализатор в CREA.

Изследователската организация каза, че ЕС трябва да се стреми да затегне още повече санкциите спрямо Москва. По-нататъшното намаляване на тавана до $25-$35 за барел, от $60, все още би било над руските производствени и транспортни разходи, но би намалило приходите на страната от износ на петрол с поне още €100 милиона на ден, според CREA.

„От съществено значение е да се намали горната граница на цената до ниво, което лишава Кремъл от облагаеми печалби от петрол и да се ограничи оставащия внос на петрол и газ от Русия“, каза Миливирта.

Въпреки че отстъпката за Urals може да нараства, винаги има възможност Русия да направи произволни съкращения на доставките – нещо, което Кремъл заплаши – което да повиши по-широките цени на петрола. Русия търси начини да се противопостави на тавана на цените, за който президентът Владимир Путин казва, че е „незаконен“.

Увеличаващата се отстъпка за сорта Urals в страната следва забраната на ЕС от 5 декември за почти целия внос на суров петрол по море от Русия. Едновременно с това блокът се присъедини към Г-7 в налагането на таван върху цената на доставките от Русия. Всеки, който желае достъп до западни услуги - като стандартна застраховка в индустрията - може да го направи само ако плаща $60 или по-малко за барел.

Русия досега е транспортирала 3,1 милиарда евро суров петрол с кораби, обхванати от тавана на цените, по-голямата част от който се облага с данък от правителството, каза CREA. Други мерки, въведени заедно с намаляването на тавана на цените, като засилване на санкциите за неспазване и допълнителни санкции върху продажбите на танкери, биха могли да намалят приходите от изкопаеми горива с още 200 милиона евро на ден, се казва в доклада.

Русия ще следи международните цени на своя суров петрол и ще използва резултатите от тези наблюдения, за да ограничи всякакви възможни ценови отстъпки, които се появяват, каза енергийното министерство на страната.

Наредбите за мониторинг ще бъдат публикувани скоро и ще се основават на президентски указ от декември, който има за цел да противодейства на тавана на цените, се казва в изявление на министерството, което добавя, че всички мерки ще бъдат в съответствие с пазарните принципи, без да се уточнява.

Националните производители на суров петрол запазиха добива си стабилен на средно около 10,9 милиона барела на ден през януари, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни от отдела CDU-TEK на Министерството на енергетиката на САЩ. Има признаци обаче, че износът може да се понижи.

Два ценови тавани

Държавите от Г-7 се стремят да подготвят две горни граници на цените за руските рафинирани петролни продукти, за да отчетат тези, които се търгуват на по-високи цени от суровия петрол, както и тези, които се продават с отстъпка, според служител.

Като част от усилията да санкционира Русия за нахлуването й в Украйна, Европейският съюз е готов да забрани вноса на рафинирани руски продукти на 5 февруари и да наложи тавани на цените за износа за трети страни, което ще засегне по-специално дизеловото гориво, нафтата и мазут. Точните механизми и ценовите нива все още се договарят между страните от Г-7 и ЕС.

Системата, която е насочена към ограничаване на приходите на Русия, като същевременно избягва скокове в цените на петрола, е била успешна и в двете цели досега, каза представител на Г-7, който говори с репортери при условие за анонимност. Руският суров петрол тип Urals, неговият най-голям експортен поток, беше 37,80 долара за барел в пристанището на Балтийско море Приморск в петък, според данни, предоставени от Argus Media. Това беше по-малко от половината от цената на фючърсите на Brent в същия ден.

Забраната за рафиниран петрол в някои отношения е по-сложна за проектиране и изпълнение. Дизелът и керосинът исторически се търгуват на пo-високи цени в сравнение със суровия петрол, докато мазутът се продава с отстъпка, каза служителят. Освен това цените бяха изключително нестабилни през последната година.

Някои европейски служители се притесняват от недостиг на дизелово гориво през годината, но представителят на Г-7 каза, че пазарът трябва да бъде достатъчно гъвкав, за да се адаптира.

Руският дизел, например, който в момента се продава в Европа, вероятно ще намери купувачи в Латинска Америка и Африка. Междувременно Европа вероятно ще може да купува дизел от Близкия изток и САЩ, които в момента продават повече в Латинска Америка и Африка. Служителят, който го описа като пренареждане на търговията през Атлантическия океан, каза, че това може да доведе до по-високи разходи за доставка, тъй като някои пратки ще се движат на по-голямо разстояние.

ЕС трябва да преразгледа нивото на тавана на цените на суровия петрол в средата на януари и някои страни искат да намалят тавана с 5%. Служителят на Г-7 отбеляза, че пазарът вече е помогнал за по-ниски цени, което предполага, че не е необходима официална бюрократична промяна.

Служителят каза, че Китай и Индия са успели да договорят по-ниски цени на суровия петрол с Русия след въвеждането на тавана.