Износът на руски петрол удари дъно за 2022 г. под тежестта на санкциите

Потоците на петрол от Русия към Европа пресъхват, изключение са количествата към България

08:40 | 5 януари 2023
Обновен: 08:57 | 5 януари 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Доставките на руски суров петрол се понижават до най-ниското си ниво за 2022 г. през последните четири седмици на годината, тъй като санкциите ограничиха износа на Москва. Обемите, предназначени за Китай, Индия и Турция, които се превърнаха в спасителен пояс за руските доставки, изместени от Европа, отбелязват трети пореден спад, съобщава Bloomberg.

Общите морски потоци в страната намаляват със 117 хиляди барела на ден до 2,615 милиона барела на средна база за четирите седмици. Обемите също намаляват на седмична база, въпреки че се възстановяват от спада в средата на месеца, който беше свързан с климатичните условия.

Притоците към хазната на Кремъл намаляват на фона на комбинация от санкции на страните от Г-7 и Европейския съюз, предназначени да накажат президента Владимир Путин за нахлуването в Украйна през февруари миналата година.

Изглежда, че бурите играят значителна роля в прекъсването на потоците от черноморските и тихоокеанските пристанища миналия месец, като товаренето в Козмино е спряно поради лошо време за повече от 11 дни през декември, показват данни на оператора на тръбопровода Transneft PJSC. Но недостигът на кораби за транспортиране на много по-дълги разстояния, необходими след забраната на ЕС за внос на суров петрол по море от Русия, също може да окаже влияние.

Износът на

Износът на петрол от Русия по море. Графика: Bloomberg 

Забраната на ЕС, която влезе в сила на 5 декември, затвори най-близкия петролен пазар на Москва, който пое приблизително половината от руския морски износ в началото на годината. С изключение на малък обем, доставен за България, морските потоци руски суров петрол към блока спряха изцяло, както беше планирано.

Забраната доведе до много по-дълги пътувания, като сега доставките отнемат средно 31 дни от балтийските пристанища до Индия, в сравнение със само седем дни от същите терминали до Ротердам. Това оказва по-голям натиск върху намаляващия флот от кораби, чиито собственици са склонни да превозват руски товари.

Страната все повече разчита на собствените си кораби и на т.нар. „сенчеста флотилия“ от обикновено по-стари кораби, собственост на малки, често неизвестни компании, които се появиха през последните месеци. Европейските танкери все още могат да превозват руски суров петрол, стига да се продава на цена под 60 долара за барел – мярка, въведена едновременно със забраната за внос. Но сега малцина го правят.

Междувременно обемът на суровия петрол на корабите, които се насочват към Китай, Индия и Турция, трите страни, които се очертаха като единствените значителни купувачи на изместени руски доставки, плюс количествата на корабите, които все още не показват крайна дестинация, спада през четирите седмици до 30 декември до средно 2,42 милиона барела на ден.

Средните обеми

Средните обеми на доставките на руски петрол за период от четири седмици. Графика: Bloomberg 

Танкерите, превозващи руски суров петрол, стават все по-уклончиви относно крайните си дестинации. Корабите, превозващи 19 милиона барела руски суров петрол, което се равнява на 680 хиляди барела на ден износ, напуснаха пристанището, без да показват ясна крайна дестинация през четирите седмици до 30 декември.

Потоци на суровия петрол по дестинация

Общият морски износ намалява със 117 хиляди барела на ден на четириседмична средна база. С изнесени 2,615  милиона барела на ден средните потоци за четири седмици са най-ниските за годината. Доставките за Европа пресъхнаха почти напълно, докато тези за Азия също се свиват.

Средни доставки

Средни доставки на руски суров петрол за 4-седмичен период по дестинация. Графика: Bloomberg 

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са превози, извършвани от KazTransoil JSC, които преминават транзитно през Русия за износ през Уст-Луга и Новоросийск.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на ЕС.

Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни се понижава до 167 хиляди барела на ден през 28-те дни до 30 декември, като България е единствената европейска дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.

Доставки на

Доставки на руски петрол към Европа. Графика: Bloomberg 

През четирите седмици до 30 декември не е бил доставян руски суров петрол за страните от Северна Европа.

Доставки на

Доставки на руски петрол към Северна Европа. Графика: Bloomberg 

Износът за средиземноморските страни продължава да спада до 57 хиляди барела на ден средно през четирите седмици до 30 декември – ново дъно за годината. Потоците към региона спадат за осма седмица.

Турция е единствената дестинация за руския морски суров петрол в Средиземно море, но потоците там също намаляват до най-ниското ниво след инвазията на Русия в Украйна средно за четири седмици. Доставките до страната през четирите седмици до 30 декември са на една шеста от нивата, наблюдавани в началото на ноември, въпреки че някои от корабите, които тепърва ще показват дестинации, може да се окажат за Турция.

Доставки на

Доставки на руски петрол за 4-седмичен период към страните от Средиземноморието. Графика: Bloomberg 

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, се понижават от 10-седмичния връх до 167 хиляди барела на ден. България си осигури частично освобождаване от забраната на ЕС, което трябва да подпомогне притока, след като ембаргото влезе в сила.

Средни доставки

Средни доставки на руски петрол за държавите от Черноморието за период от четири седмици. Графика: Bloomberg 

Азия

Средните доставки до азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби без крайна дестинация, които обикновено завършват или в Индия, или в Китай, се свиват през седмицата до 30 декември. Въпреки че обемът, насочен към Индия, изглежда е намалял, историята показва, че повечето от товарите на кораби, които първоначално не са посочили крайна дестинация, се насочват именно натам.

4-седмична пълзяща

4-седмична пълзяща средна на доставките на петрол от всички руски пристанища. Графика: Bloomberg 

Приходи от износа

Притоците към хазната на Кремъл от митата върху износа на суров петрол се понижават с 15 милиона долара – или 12%,  до 108 милиона долара през седемте дни до 30 декември. Средните приходи за четири седмици намаляват с 3 милиона долара до 110 милиона долара. Въпреки че седмичните приходи от експортни мита се възстановиха от спада, наблюдаван през седмицата до 16 декември, средната стойност за четирите седмици е най-ниската за годината.

Приходите на

Приходите на Кремъл от износни мита върху петрола. Графика: Bloomberg 

Митата през декември възлизаха на 5,91 долара за барел, базирани на средната цена на сорта Урал от 71,1 долара за барел, показват данни на руското министерство на финансите. Митническата ставка за януари е с 61% по-ниска при 2,28 долара за барел, най-ниската от юни 2020 г., когато цените на петрола бяха ударени от кризата с Covid-19.