В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Руският петрол към Европа почти спря с изключение на малко количество за България

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 29.12.2022

15:30 | 29 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Петролът разшири загубите заради опасения от ръста на Covid случаите в Китай. Колко негативни са настроенията за суровия петрол разказа Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Всичко зависи колко строги ще бъдат ограниченията за пътуване. Знаем, че САЩ ще изискват пътниците, идващи със самолет в страната от Китай, да показват негативни тестове. Италия ще започне да тества пътниците от азиатската страна при пристигане. Ако има още ограничения за пътуване, това ще се отрази на търсенето.

Що се отнася до прогнозите за петрола за 2023г., не съм видяла никакви предвиждания за нова глобална вълна, така че този сценарий определено не е включен в оценката и може да стане неприятна изненада, понижаваща цените.

От друга страна Русия няма да продава петрол на страните, които подкрепят тавана на цената на петрола.

G-7 наложи таван на цените на петрола на 5 декември и в първата седмица след тази дата доставките на руски суров петрол с кораби се срина с повече от половината. Общият обем спадна с 1.86 млн барела на ден или 54%, до 1.6 млн. Но освен това се провеждат и работи по поддръжката на най-големите пристанища на Балтийско  море.

В средата на януари Европа потребява повече от 1.5 млн барела на ден руски петрол, а сега това количество е по-малко от 150 хиляди барела. Потоците са почти напълно спрени с изключение на малко количество, което отива за България.

Така че по-голямата част от руския суров петрол отива в Китай, Индия и Турция. Ако погледнем към средните четириседмични доставки на руски суров петрол, ще видим, че обемите за тези страни са почти три пъти по-големи в сравнение с 28 януари. Потоците за Китай стигнаха пикови стойности през юни-юли, но после леко се понижиха.

Потоците за Индия реално се увеличиха в последната година.

От началото на декември забелязваме голям скок на потоци в неизвестна посока, това е оранжевата линия на графиката.

Въпросът е дали тези страни ще продължават да купуват руски суров петрол в тези обеми? И какво става с цените като имаме предвид казаното от руския вицепремиер Александър Новак, че производството в страната може да намалее 500000 до 700000 барела на ден догодина или 5%-6% от общото производство.