Износът на руски петрол за Азия започва да се колебае след тавана на цените

Най-малко двама големи и добре известни корабособственици са се оттеглили от транспортирането на руски суров петрол ESPO от 5 декември

08:26 | 16 декември 2022
Автор: Джулиан Лий, Серин Чеонг, Шарън Чо
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Има временни признаци, че износът на ключов руски петрол от пристанище в Азия намалява след санкциите на Г-7, насочени към петролните приходи на Москва.

От 5 декември насам купувачите на товари от Русия имат право да получат достъп до стандартната за индустрията застраховка и набор от критични за търговията услуги само ако плащат 60 долара за барел или по-малко. Пратките от азиатското пристанище Козмино са с около 10 долара над това, което означава, че трябва да се направят алтернативни договорености.

Но има признаци, че търговците може да срещат трудности да направят това. През 10-те дни от началото на мерките 4,4 милиона барела са били натоварени на танкери в Козмино, показва проследяване на танкери, събрано от Bloomberg. Това е точно половината от нивото отпреди месец и нямаше нищо планирано за зареждане в четвъртък.

Въпросният суров петрол се нарича ESPO, което означава инициалите на тръбопровода, който отвежда петрола от Източен Сибир до Тихия океан.

Хората, участващи в търговията на сорта, казаха, че е твърде рано да бъдем уверени, че наблюдаваният спад в потоците отразява нещо структурно. Метеорологичните условия обаче не са особено лоши и не изглежда да има много кораби кандидати за събиране на товари през следващите няколко седмици. Данните за проследяване на танкери винаги са непостоянни, в зависимост от времето на зареждане и идванията и заминаванията на отделните танкери.

Големи корабособственици

Корабни брокери и търговци също казаха, че има признаци, че продавачите на ESPO имат проблеми да осигурят танкери за товари, закупени за повече от 60 долара за барел.

Най-малко двама големи и добре известни корабособственици, China Cosco Shipping Corp. и базираната в Гърция Avin International Ltd., са се оттеглили от транспортирането на суров петрол ESPO от 5 декември, според корабни брокери. На имейлите, изпратени до двете компании, не беше отговорено.

Тяхното отсъствие е извадило най-малко пет танкера от редовния пул от кораби, които транспортират ESPO, казаха те. Това оставя наемателите да работят с по-малки независими собственици, които все още са готови да участват в търговията. Ако наемателите продължат да се сблъскват с трудности при резервирането на танкери, потоците могат да бъдат възпрепятствани, казаха те.

ESPO и Sokol, друг сорт, който се изнася от Източна Русия, в момента се търгуват над прага от 60 долара за барел, който дава достъп до застраховка и услуги на G-7.

Urals

Корабните брокери казаха, че резервациите за танкери за водещия руски суров петрол Urals от западните пристанища протичат по-нормално. Оценката е под $60, според данни на Argus Media. Проследяването на танкери също предполага, че няма очевидно прекъсване на износа на този клас.

Търговците следят отблизо дали руският износ на суров петрол може да се запази и как Москва ще реагира, ако доставките бъдат прекъснати.

Стабилността на руския износ е от решаващо значение, тъй като САЩ и останалата част от Г-7 работят за гарантиране на сигурността на световните доставки на петрол преди зимата в Северното полукълбо, като същевременно се опитват да лишат Кремъл от финансиране за войната му в Украйна. Рязката загуба на производство може да има обратен ефект върху Запада, ако повиши по-широките цени на петрола и възобнови инфлацията.

Около половината от товарите на ESPO, планирани за товарене през останалата част от този месец, все още не са осигурили танкери, според корабни брокери. Това е малко по-бавно от обикновено, добавиха те, като го приписват на по-малката група желаещи танкери, управлявани от по-малък брой собственици.

Възможно е танкери, които преди това са превозвали петрол от санкционирани режими като Иран и Венецуела - така нареченият "тъмен флот" - да бъдат резервирани, казаха корабни брокери.

Корабите, които са натоварили ESPO в Козмино, са плавали към Китай, според данните от проследяването. Някои са собственост на руски, индонезийски и турски фирми, докато други не разкриват собствеността си.

Няколко товара на Sokol, които се зареждат от източноруското пристанище Де Кастри, са били прехвърлени от кораб на кораб край Йосу в Южна Корея.