Европа внася огромни количества дизелово гориво с наближаването на санкциите срещу Русия

През първите 10 дни на месеца Великобритания и ЕС са внесли над 16 млн. барела дизелово гориво с кораби

18:22 | 14 декември 2022
Автор: Джак Вителс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европа внася товари с дизелово гориво от цял свят с почти рекордни темпове преди предстоящата забрана на доставките от най-големия си външен доставчик.

През първите 10 дни на този месец Обединеното кралство и Европейският съюз са внесли повече от 16 млн. барела дизелово гориво чрез кораби - темп, който, ако се запази, ще направи общия обем за декември втория по големина поне от началото на 2016 г., според данни, предоставени от Vortexa Ltd. и обобщени от Bloomberg.

Европа изпитва структурен недостиг на дизелово гориво и отдавна разчита на внос от други страни. Тъй като голяма част от декемврийските доставки идват от Азия и Близкия изток, те дават представа за това как регионът може да се справи, след като санкциите на ЕС, забраняващи морските доставки от Русия, влязат в сила през февруари.

Russia Sanctions

Близо половината от вноса на дизелово гориво през декември досега - приблизително същото съотношение като през ноември - е от руски транспортни съоръжения. Това означава, че ЕС все още има да извърви дълъг път, преди да се откаже напълно от горивата от тази страна.

Предстои да видим дали зашеметяващото ниво на вноса от началото на декември ще се запази. Според прогнозните данни на Vortexa средният обем на вноса за периода 1-15 декември е около 1,8 млн. барела дневно.

Ако това се запази до края на годината, през последния месец на 2022 г. ще се наблюдават най-високите доставки поне от 2016 г. насам - надминавайки скока през октомври, когато стачките във френските рафинерии доведоха до рязко увеличение на вноса.

Преобладаващата част от неруските доставки на дизелово гориво в Обединеното кралство и ЕС идват от Близкия изток и Азия - включително Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Индия. Други са на път, включително супертанкер, който наскоро натовари най-малко дизелово гориво в Близкия изток и сега отплава за Ротердам.

Russia Sanctions

Основният купувач на дизелово гориво от Русия извън ЕС е Турция, която също е износител.

Според консултантската компания Facts Global Energy Турция би могла да функционира като посредник, внасяйки руски дизел за вътрешно потребление и изнасяйки продукт, произведен в собствените ѝ рафинерии, за Европа.

По-голямата част от износа на дизелово гориво от руските съоръжения все още се насочва към ЕС, голяма част от него към района на Амстердам, Ротердам и Антверпен - център за търговия с петрол в Северозападна Европа.

Декември е последният месец, в който търговците на ICE Gasoil - основният европейски пазар на фючърси за дизелово гориво - ще могат да доставят физически руско гориво в местата за съхранение в региона ARA чрез тези договори. Това потенциално създава стимул за всеки, който иска да продаде руски барели по този начин, да го направи бързо.

Russia Sanctions

Не всички горива, произведени в Русия, винаги се изнасят от пристанищата на страната - някои от тях могат да бъдат доставени през други държави и това не е включено в използваната тук статистика.