Какви са възможностите на Великобритания след Brexit, част 1

Андрю Грифит, заместник-министър на финансите на Обединеното кралство

18:30 | 13 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Сега към мен се присъединява Андрю Грифит, заместник-министър на финансите на Обединеното кралство. Г-н министър, много Ви благодаря, че се включихте тази сутрин. Само преди седмици тези мерки бяха рекламирани като Големия взрив, версия 2.0. Сега в Сити са наричани „Тихото скимтене“. Къде е амбицията?

Е, сега ги наричат Единбургски реформи и са много амбициозен набор от реформи, за да се възползваме от нашите свободи от Брекзит, за да предоставим по-умен регулаторен режим, който е подходящ за обстоятелствата, в които се намираме сега и да работят в интерес на всички британци в държавата. И също така да се гарантира, че имаме висококачествен сектор на финансовите услуги. Това е наистина важна част от нашата икономика и със сигурност не се конкурираме на основата на ниски регулаторни стандарти. Но искаме да ги модернизираме и да се възползваме от някои от възможностите.

Е, говорихме с Крис Хейууд, политическият председател на лондонското Сити. Той каза, че промените са незначителни в сравнение с Големия взрив от 1980 г. Когато за последен път говорих с Вас, ревностно защитавахте мини-бюджета на Куази Куартенг. Бяхте ли въведен в новата линия от новия финансов министър Джереми Хънт?

Не, бях изключително зает да работя с министъра, за да представим пакет от 30 реформи, Единбургските реформи. Те покриват всяка част от финансовите услуги - от строителни дружества, потребителски кредит до нашия пазар за търговия на едро.

Как да върнем повече листвания в Лондон и как да сме сигурни, че постигаме баланс на инвестициите в Обединеното кралство чрез различни неща – от платежоспособност до много предпазлива, безопасна регулаторна структура. Така че бях много зает, откакто за последно говорихме. А днес имаме Закона за пазарите на финансови услуги, който премина през Камарата на общините миналата седмица и става нашият правилник за конкурентното състояние на света, в който живеем.