Саудитска Арабия: Въздействието на ценовия таван за руски петрол все още е неясно

Много мерки не са проверени и ще продължат да се модифицират в съответствие с политическите изисквания, заяви министърът на енергетиката на Саудитска Арабия

14:07 | 13 декември 2022
Автор: Матю Мартин,Салма Ел Уардани,Фахад Абулядайел
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви, че все още не е ясно въздействието на европейските санкции върху руския суров петрол и тавана, който Г-7 наложи върху цената на руските барели. 

"Що се отнася до санкциите и ограниченията на цените, те все още не са дали ясни резултати", заяви принцът на форум в Рияд в неделя, който се проведе след обявяването на бюджета на страната за 2023 г. миналата седмица. 

"Някои от тези мерки бяха въведени едва на 5 декември и сега можем да видим състоянието на несигурност при изпълнението им. Има много мерки, които не са проверени, и те ще продължат да се променят или модифицират в съответствие с политическите изисквания."

Миналата седмица Г-7 наложи ценови таван на износа на петрол от Москва - ход, за който Вашингтон настоява, че е изцяло за Русия: да поддържа петролния ѝ поток, като същевременно я лишава от средства за войната в Украйна. Въведена заедно със забраната на Европейския съюз за внос на руски суров петрол по море, всички държави, които все още купуват, трябва да плащат 60 долара за барел или по-малко, или да загубят достъпа си до ключови транспортни услуги, предоставяни от фирми от ЕС и Г-7.

ОПЕК+ - коалиция от 23 държави, ръководена от Саудитска Арабия и Русия - се срещна за обсъждане на политиката по-рано този месец и се съгласи да задържи добива на стабилно ниво, след като през октомври реши да намали доставките с два милиона барела дневно, което разгневи САЩ. 

Петролът поскъпна, след като Русия изпрати войски в Украйна през февруари, а цената на бенчмарка Brent достигна 127 долара за барел. Оттогава обаче цената му се понижи под 80 долара, тъй като забавянето на икономическия растеж в САЩ и Европа и продължаващото ограничаване на разпространението на коронавируса в Китай пораждат опасения за търсенето. Към тази слабост се прибавя и мнението на търговците, че таванът на цените е бил определен достатъчно високо, за да се гарантира, че на Русия няма да ѝ се наложи да ограничи добива.

Въпреки това руският президент Владимир Путин заяви, че страната му може да намали производството си на петрол в отговор на ценовия таван и че решението за отговора на Русия ще бъде взето през следващите няколко дни, според коментари, излъчени по държавната телевизия "Россия 24" на 9 декември. 

Запитан за заплахата за намаляване на добива на петрол от страна на Русия, принцът заяви пред репортери: "Ще повярвам, когато го видя."

Реакцията на Русия на ограничаването на цените добавя и още един пласт към несигурността около действителното въздействие на мерките върху световните пазари, заяви на форума саудитският министър на енергетиката. 

"Каква ще бъде реакцията, какво евентуално могат да направят и дали ще бъде подобно на това, което беше направено с газа, дали практиките, когато става въпрос за суровия петрол, ще бъдат подобни или различни, също е загадъчно", каза той. "Тези инструменти са създадени за политически цели и все още не е ясно дали могат да постигнат същите тези политически цели."

Други несигурности за световната икономика, докато вървим към 2023 г., включват въздействието върху китайската икономика от облекчаването на ограниченията на Covid и действията на централните банки за укротяване на инфлацията.

"Сега централните банки са контролирани от тенденциите за ограничаване на инфлацията независимо от разходите - това ще има отрицателно въздействие върху растежа на световните икономики," каза той.

Решението на алианса ОПЕК+ за намаляване на производството с два милиона барела дневно на 5 октомври се оказа правилно, когато се вземат предвид последните събития, каза той и добави, че алиансът ще продължи да се фокусира върху стабилността през следващата година. 

"ОПЕК+ работи единствено по икономически механизъм и перспектива. Ние не се занимаваме с политика, не влизаме в съюзи и нямаме намерение да го правим в бъдеще."